Огненият ад на АМ "Струма" отне 45 живота - хронологията

Вижте най-важните акценти от трагичния инцидент
23 ное 2021 17:45, Александър Попов
79

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Истинска трагедия се разигра на АМ "Струма" малко след 2.00 ч. тази нощ, близо до село Боснек. При пожар в автобус загинаха 45 човека.

Ето и цялата хронология:

Превозното средство е влязло в страната ни от Турция. Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час е катастрофирал.

Огнен ужас: 45 души загинаха при пожар в автобус на АМ „Струма“

Настанени в "Пирогов" са шестима, всички са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища. С изгаряния на ръцете са двама, останалите са с разкъсни рани. Седмият пострадал е с фрактура на бедрото и е настанен в Травматологията.

Ранените при катастрофата с македонския автобус са приети в "Пирогов"

Сред жертвите при инцидента с автобуса на АМ „Струма“ има 12 деца. Шофьорът на автобуса е македонски гражданин. В него са пътували 52-ма души.

12 деца са загинали при инцидента с автобуса на АМ „Струма“

Катастрофиралият автобус е скъсал около 50 м мантинела в участъка на инцидента, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

"Виждаме мокър е участъкът. От самия автобус има скъсана над 50 м мантинела. Изказваме съболезнования към близките. Причините могат да бъдат много. Трасето е мокро. Този участък е с много голям наклон надолу. Вали от вчера така слабо. Не мога да кажа дали това е причината, но причините могат да бъдат много", заяви той.

Кметът на Перник: Катастрофиралият автобус е скъсал 50 м мантинела

Една огромна трагедия, която ни разтърси. Така определи инцидента с автобус на магистрала „Струма”, при която загинаха 45 души, премиерът Стефан Янев.

Янев за катастрофата на „Струма”: Огромна трагедия, която ни разтърси

Гледката е ужасяваща и не всеки може да я издържи. Аз такова нещо не съм виждал. Хората вътре са напълно изгорели. На въглен. Скупчени са. До момента не можем да кажем колко са на брой, нито кои са. Трябва да се идентифицират, каза каза вътрешният министър Бойко Рашков.

Рашков за катастрофата: Гледката е ужасяваща, такова нещо не съм виждал

Следствието за катастрофата на автобус на АМ „Струма“ е на много ранен етап. Засега се работи по две версии - човешка грешка или техническа неизправност, заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Версиите за инцидента на АМ „Струма“ – човешка грешка или техническа неизправност

Силна експлозия е събудила пътниците в автобуса, който катастрофира тази нощ край Боснек на АМ „Струма“. Това е разказал един от оцелелите при инцидента македонски граждани на премиера на страната Зоран Заев. Пътната трагедия отне живота на най-малко 45 души.

Зоран Заев: Един от оцелелите ми каза за голяма експлозия в автобуса

Всички загинали в катастрофата на магистрала "Струма" са млади хора, заяви македонският външен министър Буяр Османи. Автобусът е превозвал туристи от Северна Македония, които са пътували за Скопие от Истанбул.

Османи: Всички загинали в автобуса-ковчег са млади хора, вероятно от Скопие

Днес и утре ще бъде извършена проверка на състоянието на автомагистрала "Струма" в участъка, в който стана трагедията с автобуса, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

"Ще бъде проверена пътната обстановка и състоянието на пътя. Ако се установят проблеми и има виновни, ще има и санкции", заяви тя

Комитова: Започва проверка на пътя, ако има виновни - ще бъдат наказани

"Този пътен участък не отговаря на условията за магистрала, поради което е с ограничение, различно от това на магистрала и с категоризация, различна от тази на магистрала. Той не отговаря на условия за наклон и един от завоите, като радиус, би трябвало да бъде по-малък", посочи съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов

Борислав Сандов: Хората се заблуждават, че това е магистрала

На всички нива с Република Северна Македония е създадена координация и се надяваме от разследването да научим онези уроци, които ще ни предпазят от подобни трагедии в бъдеще. Това каза премиерът Стефан Янев в съвместно изявление с прремиера на РСМ Зоран Заев, който е у нас във връзка с автобусната катастрофа, при която загинаха 46 души

Янев и Заев: Трагедиите са общи, в добро и лошо сме заедно

Гледката е страшна. От задното дясно стъкло са скочили от автобуса“, разказа секретарят на Областния съвет по сигурност на Перник Васко Пиргов. Той е бил сред първите, които са пристигнали на мястото на инцидента.

Свидетел на трагедията на АМ „Струма: Гледката е страшна

Най-малкият пътник в катастрофиралия македонски автобус е бил на 4 г. Това съобщава БГНЕС. Става въпрос за дете родено през 2017 г. Най-възрастният пътник е на 63 години. Той е роден през 1958 г. По-голямата част от пътуващите са родени между 1971 и 2004 г.

Пътниците от автобуса на АМ "Струма": Най-малкият на 4 г., най-възрастният на 63

Ключовият момент е получаването по най-бърз начин на биологичен материал от техните близки и роднини, за да идентифицираме всички жертви. Мисля, че вече започва в РСМ този процес. Случаят и при тях е с изключителен приоритет, заяви Борислав Сарафов, директор на НСлС

Сарафов: Чакаме биологичен материал, за да идентифицираме жертвите

ГЕРБ настоя за прозрачно разследване на инцидента на АМ"Струма" и президентът да поиска министерски оставки. Това обявиха на пресконференция от името на партията Десислава Атанасова и Александър Иванов.

От ГЕРБ поискаха министерски оставки заради трагедията на "Струма"

Правителството на Република Северна Македония обяви тридневен траур заради автобусната катастрофа в България, в която загинаха 45 души

Правителството на РС Македония обяви тридневен траур

Катастрофата с македонския автобус на магистрала „Струма“ е най-тежката в Европа за последните десет години, пише в свой материал АФП. От там припомнят и най-големите автобусни трагедии на континента за десетилетието.

Катастрофата на АМ "Струма" е най-тежката в Европа за последните 10 г.

Автобусът е в такъв вид, че не могат да се установят данни от техническото средство, което записва движението на автобуса - тахографа. Всичко е изгоряло. Това каза изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски

Изгорял е тахографът, който записва движението на автобуса
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ако Турция иска да съдейства,може да се установи колко литра бензин е имало в автобуса.Бензина в пластмасови туби е причина за трагедията.
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо никъде не се публикува информацията, че в автобуса е имало 30 хиляди пиратки , закупени от Турция? Защо трябва да четем тези неща от западните медии?
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците щяха да празнуват, ако бяха загинали българи. Вие пък ден за траур. Много добре знам, аз съм македонка и знам настроенията. Българин да не си в макето.
65
3
 
0
 
! Отговори
Zizo преди 2 години
54 ти ой набор си младеж...по изказа ти личи...Дори не шофираш там квалификации ръсиш..бегоб да доучваш и махни тия омп.игри ,че мозъка ти е повреден. Дори не можеш да съинчваш..таива небивалици пишеш... Аман от проstоtия.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мир на праха им ! Дано са на по-добро място. Сърцето ми се къса.
63
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако загиналите бяха български граждани, а не македонски, всичко щеше да се замете под килима. Както винаги в бг кoчината чуждите граждани са с по-висок статут от тукашните крепостници. Местинте aборигени могат да *** на талази и виновни няма никога.
62
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасна трагедия с много загинали, а на ония първото нещо които им хрумва е да искат оставката на служебни министри заели поста едва преди няколко месеца... Еб*** долната партия
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъдето мине Гешев антихриста, трева не никне! В Сърбия също имаше инцидент днес, а Гешев замина за Брюксел. Съвпадение?
60
3
 
20
 
! Отговори
АнтиМакедонец преди 2 години
Да не би в автобуса мекидонски патрЕоти да са палили ОТНОВО българските си паспорти ? Или българския флаг ? Те ги правят тия работи.... И преди някой дори да си помисли че съм циничен , нека да си припомни с какъв злобен цинизъм отвърнаха макетата когато български екскурзианти загинаха на корабчето им в Охридското езеро? А как оцелелите висяха на летището с отказ да ги допуснат до самолета? Наложи се президента да изпраща правителствения самолет за да ги прибере . ПОМНИТЕ ЛИ ?
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шофьора е заспал и катастрофа,само не ми е ясно кво е карал,бензин Сигорни как се пали автобус изведнъж та не да успяли да излезнат
58
11
 
8
 
! Отговори
Всичко се връща преди 2 години
Ами доколкото знам са македонци , същите дето ни ползват езика културата и си взимат каквото им изнася бият и унижават наши съграждани и сега сте тръгнали да ги жалите предатели с предатели
57
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нищо нормално няма в ПОДВЕЖДАЩА маркировка
56
1
 
4
 
! Отговори
Мина преди 2 години
До ЕмиНе ги обаче той строил,ами Станишев,проверете преди да пишете
55
5
 
17
 
! Отговори
Ястребителят преди 2 години
За криво колело прав път няма, хора! Карайте внимателно! Понякога всеки от нас се мисли за безсмъртен джигит и правим грешки. Често ни се разминава джигитлъка, но понякога - не.Много голяма трагедия за съжаление. Кой крив, кой прав един дявол знае. Сърцето ми се къса за тези хорица, изгорели живи в пламъците. Особено тези дечица ... Ох боже боже боже ... май понякога и ти не знаеш какви ги вършиш ...
54
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ае 53, ти нормален ли си с тия поговорки бе!? Магистрала, 120 разрешена скорост, нощ, дъжд, караш си в крайна дясна лента и изведнъж се удряш в мантинела... челно! Виж пътя и после ми съчинявай смехорий. Как да се съобразиш с нещо, което е направено да те убие!?
53
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало, леко, да се обвинява път!!!.... Човекът се съобразява с пътната обстановка, а не тя с него, спрете с тези уродливости вече.
52
15
 
16
 
! Отговори
Еми преди 2 години
Те тава са на Тиквата магистралите дето той ги строи - гордостта му
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Участъкът от 40 те км.в който стана инцидента е проектиран от италианска фирма ,а контролът на строежа е бил на белгийска фирма.А според ,,бг спецове" които ни облъчват от екрана ,магистралата не струва.Сигурно е трябвало да е без завой и без наклони!
50
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Магистралата си е съвсем нормална. Ако някой не може да кара по магистрала си е за.... неговата съвест. Ама никъде не е казано, че по магистрала се кара как си искаш!
49
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
магистралата си е нормална....ако не си виждал никога друга магистрала