България няма да върви в посока на задължителна ваксинация

Преговорите за съставяне на правителство продължават
24 ное 2021 13:51, Анисия Иванова
496
България няма да върви в посока на задължителна ваксинация
Снимка: БГНЕС

Преговорите за съставяне на правителство продължават. Днес „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ” проведоха преговори за бъдещето на здравеопазването. Преговорните екипи се обединиха около тезата, че България няма да върви в посока на задължителна ваксинация. Ваксинацията ще остане доброволен акт, на принципа на убеждението.

Всички партии са съгласни, че трябва да се проведе широка разяснителна кампания за рисковете от COVID-19 и ползата от ваксинирането, както и да се анализира подробно цялата налична статистическа информация за болестта. "Зеленият сертификат” остана извън полезрението на преговорните екипи.

Условието, с което от БСП заявиха, че компромис няма да направят, е болниците повече да не бъдат търговски дружества. „Достатъчно се нагледахме на изтласкването на пациента в периферията. Това повече не може да продължава, БСП няма да отстъпи от това”, заяви проф. Георги Михайлов от левицата.

Още по темата

„Има такъв народ” искат преразглеждане на здравната карта, която определиха като „продънена”. Трябва да бъде направено така, че НЗОК да може да сключва договори с необходимия ѝ брой легла, смятат от партията. Те предлагат промяна в текущия модел на финансиране на здравната система.

„Има лекари, които получават еднакви заплати, но не извършват еднакъв брой процедури“, каза Иван Лютаков, част от квотата на ИТН.

„Промяна в наредбата за специализации, като това трябва да бъде на базата на здравната карта, за да се види колко е бройката на дефицитните специалности. След това смятаме, че трябва да се промени начинът на финансиране на специализантите и тяхното заплащане според пропорционална система на заплащане. Тук не сме съгласни, че броят на извършените процедури трябва да бъде пренебрегван, защото има лекари, които ще получават еднакви заплати, но не извършват еднакъв брой процедури. Ние смятаме, че трябва да има една финансова рамка и на базата на повече извършени процедури и дежурства, това да бъде отразено в заплащането“, предложи Лютаков.

За „Демократична България” здравеопазването е основен сектор, където трябва да се постигне консенсус между отделните партии. Приоритет на партията е справянето с източването на средства в здравеопазването.

„Годишно около 10 милиарда лева се харчат в здравеопопазването, като от тях около 5.5 милиарда през здравните осигуровки и 4.5 милиарда извън официалните канали, извадени пряко от джоба на всеки един гражданин. Затова най-важната ни политическа задача е спирането на злоупотребите и неефективното изразходване на парите ни за здраве. Това ще доведе до драстично намаляване на доплащането от джоба на гражданите за медицински услуги и лекарства“, категоричен е Александър Симидчиев.

От ДБ настояват за по-добър конрол върху осъществяването на медицинската дейност, пише БГНЕС.

„Един от основните проблеми в сектора е липсата на ефективен действен контрол при осъществяване на медицинската дейност и нейното финансиране“, заяви Симидчиев. Високата възраст на работещите в сектора също е голяма предизвикателство, смятат от Демократична България.

„Високата средна възраст на работещите в системата е проблем, който не може да бъде променен бързо, но трябва да се работи в тази посока. Нямаме интегрирана система, която да включва електронни пациентски картони, национални регистри и да работи в улеснение на лекарите и пациентите. Трябва да имаме ясна цел, а не да работим на парче, както се правеше досега“, каза Симидчиев.

Корупцията в здравеопазването също е проблем, който трябва да бъде решен, смята Симидчиев. „Друг голям проблем е корупцията и вмешателството при вземане на решения от страна на различни вредни индустриални интереси, като тютюневата и алкохолната индустрия“, каза Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин .... Абе, верно ли си толкова тъъъъъъъъъъъъъъъъп?
209
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копейкин току-що каза по ТВ, че вируса е измама, а хората по 200-300 умррели на ден мррат от страх и други болести. И той ще се бори, за да се премахнат мерките и ще докаже, че КОВИД няма!УРАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!
208
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 2 години
На ваксърчетата ще им осигурим по 1 ваксина месечно. Да се бодат на воля. Но вече ще им я слагат в ***. Китайците са доказали, че от там най-сигурно се получава имунитет. И малко удоволствие да имат в скапания си хипохондричен живот.
207
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ваксата трябва да е задължителна , ама на чепиците.
206
26
 
4
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 години
По-добре България да върви в посока на задължителна ваксинация, отколкото да върви задължително в посока към Евразия, накъдето ни е повел Радев
205
10
 
2
 
! Отговори
Свети Задвратник преди 2 години
Амин, дай Господин на раба божии Кирил--5--10 000 г. живот ( и охрана ) дано успее да спре кражбите във България ! Алилуя !
204
2
 
29
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Никога няма да го нарекат "задължително". Ще си остане доброволно, но принудително. Който е желаел и е имал намерение да се ваксинира, вече го е направил. От тук нататък хората ще се ваксинират най-вече за да могат да ходят на работа. Абсолютна принуда. Неслучайно "зеленият сертификат" е останал встрани от обсъжданията, вероятно като твърде маловажно основно средството за изнудване на всички работещи.
203
2
 
9
 
! Отговори
Кажи преди 2 години
Къде е Крим и ще ти кажа дали ваксинирането ще е задължително.
202
7
 
14
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Дадох съвет на моя довереник Радев, да не ви "принуждава", а да ви убеждава, както правя аз в Русия: не уволнявам никого от работа, ако не е ваксиниран. Просто го пускам в безсрочен неплатен отпуск. Той сам се "убеждава" да напусне. Не съм го уволнил аз, той сам, по собствено желание си тръгна! Така се работи в червените диктатури: яко приказки за светлото бъдеще, а иначе "удри, удри, удри".
201
0
 
20
 
! Отговори
Свети Задвратник преди 2 години
Мисля че ако Кирцата измъкне от на докторята устите сочните пътеки и ги остави на по една заплата макар и от 5-бона да е ---ТЕ ще му поръчат убиец от Ислямска държава или ще избягат във чужбина . Такъв гювеч не се изпуска лесно ! Тези Доктори със елки които се разхождаха важно по болничните коридори знаете ли колко вили и чекмеджета са изписали ,ако знаете зад Канада ще се върнете драги непознаващи българската супер ултра крадлива деиствителност която искате да борите , АМИН !
200
0
 
18
 
! Отговори
Свети Задвратник преди 2 години
Та на горкия шмекер мога да му маам задвраници докато напълно осъзнае , че ние не сме прости антиваксъри и на никой човек над 18 г не сме казали да не се ваксинира ,а просто като хора ние бз да пречим на някой ще си решаваме сами за себе си ,а на него ако е много настъпателен един здрав задвратник и да си бърше професорските сополи ! Като го е стрх че някакъв не ваксиниран може да го зарази да си постави ваксина без много да дрънка ,защото и ваксиниран може да го зарази !
199
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако въведат задължителното боцкане дупе да им е яко! Излизам на протест с брадвата!!! И ако се сберем цяла махала момчета, дали няма да им запипериже под опашките!!! ---///----- С удоволствие ще изкарам 17-зарядния с двата пълнитела и така ще ти запипериже, че не знам дали ме разбираш. К-*** ска пан...
198
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинацията трябва да е задължителна. Убедих се след като се разболях и влязох в болница. Щетите от тая болест са огромни, това е чума.
197
1
 
15
 
! Отговори
Свети Задвратник преди 2 години
Днеска едно професорче обяснява--- как всички трябвало да се ваксинират защото всички сме били свърза и и обяснява как внучката го предавала на баба си ,НО технично пропуска да борави със проценти колко от внучетата при заболяване достигат до болница и до летален край и колко от бабите над 70 г , по този наччин бедния шмекер иска всички да бъдат ваксинирани вместо почиващите във 90 % отслучаите възрастни-- едно е да бодеш хора над 60--65 г едно е да подкараш деца на по 10 г ,ама за шмекера е
196
22
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Разбира се че няма ! Сега вируса ще убие който може от по възрастните... ще останат само ваксинирани и той няма голям шанс за пробив там. Какво следва ? Мутация и насочване към група на по малка възраст. Та когато удари децата другото лято ще пеете друга песен. Спомнете си испанския грип ! Предимно млади хора са умирали !
195
4
 
9
 
! Отговори
3M преди 2 години
Р.Овч., Р.Гечев и Т.Ерменков са носители на "новото и промяната" и преговарят с тези дет щяли да направят промяна!?Егати мизерната наглост е това
194
4
 
24
 
! Отговори
Бой преди 2 години
Ако въведат задължителното боцкане дупе да им е яко! Излизам на протест с брадвата!!! И ако се сберем цяла махала момчета, дали няма да им запипериже под опашките!!! Те толкова място в панделата нямат, камо ли да ни спрат! Настана време разделно и май време да грабваме пушките и към гората! Както нашите прадядовци! На всеки му се нрави мирният живот, но явно нашата съдба на нас българите не е такава!
193
4
 
11
 
! Отговори
Форисън Хард преди 2 години
България няма да върви към задължително инжектиране, а направо към принудително!
192
3
 
21
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
И другарят министър на здравенеопазването Лопатко Фурнаджийски беше против ваксините и зелените сертификати, но след назначението му се извъртя на 180 градуса и си заслужи прякора. Очаквам същото да направят и другарите Трапчинко и Кокорчо по отношение на задължителната ваксинация.
191
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Притрябвали са ниАбсолютно вярно ! В последните години сме се превърнали в дестинация за алкохолен туризъм и хазарт.. за съжаление.