България няма да върви в посока на задължителна ваксинация

Преговорите за съставяне на правителство продължават
24 ное 2021 13:51, Анисия Иванова
496
България няма да върви в посока на задължителна ваксинация
Снимка: БГНЕС

Преговорите за съставяне на правителство продължават. Днес „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ” проведоха преговори за бъдещето на здравеопазването. Преговорните екипи се обединиха около тезата, че България няма да върви в посока на задължителна ваксинация. Ваксинацията ще остане доброволен акт, на принципа на убеждението.

Всички партии са съгласни, че трябва да се проведе широка разяснителна кампания за рисковете от COVID-19 и ползата от ваксинирането, както и да се анализира подробно цялата налична статистическа информация за болестта. "Зеленият сертификат” остана извън полезрението на преговорните екипи.

Условието, с което от БСП заявиха, че компромис няма да направят, е болниците повече да не бъдат търговски дружества. „Достатъчно се нагледахме на изтласкването на пациента в периферията. Това повече не може да продължава, БСП няма да отстъпи от това”, заяви проф. Георги Михайлов от левицата.

Още по темата

„Има такъв народ” искат преразглеждане на здравната карта, която определиха като „продънена”. Трябва да бъде направено така, че НЗОК да може да сключва договори с необходимия ѝ брой легла, смятат от партията. Те предлагат промяна в текущия модел на финансиране на здравната система.

„Има лекари, които получават еднакви заплати, но не извършват еднакъв брой процедури“, каза Иван Лютаков, част от квотата на ИТН.

„Промяна в наредбата за специализации, като това трябва да бъде на базата на здравната карта, за да се види колко е бройката на дефицитните специалности. След това смятаме, че трябва да се промени начинът на финансиране на специализантите и тяхното заплащане според пропорционална система на заплащане. Тук не сме съгласни, че броят на извършените процедури трябва да бъде пренебрегван, защото има лекари, които ще получават еднакви заплати, но не извършват еднакъв брой процедури. Ние смятаме, че трябва да има една финансова рамка и на базата на повече извършени процедури и дежурства, това да бъде отразено в заплащането“, предложи Лютаков.

За „Демократична България” здравеопазването е основен сектор, където трябва да се постигне консенсус между отделните партии. Приоритет на партията е справянето с източването на средства в здравеопазването.

„Годишно около 10 милиарда лева се харчат в здравеопопазването, като от тях около 5.5 милиарда през здравните осигуровки и 4.5 милиарда извън официалните канали, извадени пряко от джоба на всеки един гражданин. Затова най-важната ни политическа задача е спирането на злоупотребите и неефективното изразходване на парите ни за здраве. Това ще доведе до драстично намаляване на доплащането от джоба на гражданите за медицински услуги и лекарства“, категоричен е Александър Симидчиев.

От ДБ настояват за по-добър конрол върху осъществяването на медицинската дейност, пише БГНЕС.

„Един от основните проблеми в сектора е липсата на ефективен действен контрол при осъществяване на медицинската дейност и нейното финансиране“, заяви Симидчиев. Високата възраст на работещите в сектора също е голяма предизвикателство, смятат от Демократична България.

„Високата средна възраст на работещите в системата е проблем, който не може да бъде променен бързо, но трябва да се работи в тази посока. Нямаме интегрирана система, която да включва електронни пациентски картони, национални регистри и да работи в улеснение на лекарите и пациентите. Трябва да имаме ясна цел, а не да работим на парче, както се правеше досега“, каза Симидчиев.

Корупцията в здравеопазването също е проблем, който трябва да бъде решен, смята Симидчиев. „Друг голям проблем е корупцията и вмешателството при вземане на решения от страна на различни вредни индустриални интереси, като тютюневата и алкохолната индустрия“, каза Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
6
 
7
 
! Отговори
Ванга 1994 преди 2 години
"Мъж на име Киро Канадеца ще спаси България. Само МБТ" - Ванга 1994
189
2
 
4
 
! Отговори
до 210 преди 2 години
На никой няма да липсва споко.
188
4
 
14
 
! Отговори
мдааааа преди 2 години
България върви към изчезване!
187
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Траволта е проявил разум, осъзнавайки че тук не е ковид концлагер като милата на сърцето му Канада и е предусетил че може да падне от власт птеди да е застъпил.
186
1
 
5
 
! Отговори
тц преди 2 години
Еххх, ехх! Джон Траволта и Ед О'Нийл ще ни оправят ! П.П или P.S
185
1
 
16
 
! Отговори
Майната ви преди 2 години
България не вурви на никъде другаде освен надолу.
184
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Болниците-държавни и общински да не бъдат повече търговски дружества", докато частните болници остават. Това ще доведе до "преливане" на лекари и медсестри към частните болници, които ще продължават да точат здравната каса. До 1-2 години държавните и общински болници ще изчезнат.
183
1
 
19
 
! Отговори
Значи преди 2 години
да очакваме в близко бъдеще точно обратното!!! Че то тук като се каже нещо, прави се точно противоположното!
182
9
 
44
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Ок, успокойте се, щом Кирчо Ментето ви обеща, че няма насилствено да ви инжектират със субстанции, които не желаете, значи работата е бетон, бидейки Кирчо Ментето никога, за нищо не ви е лъгал! Е, послъга малко за канадското си поданство, после и бая излъга, че за нищо на света ПП не би се коалирала с БСП, а сега Румен Гечев реди на Кирчо Ментето кабинета, но нейсе! Момчето е младо, положително и се усмихва с тези чаровни трапчинки, няма как да не му простим! Продължаваме Промяната!
181
1
 
33
 
! Отговори
:))))) преди 2 години
То само си помислете да тръгнете в посока на задължителна ваксинация! Много ми е интересно тогава кой ще управлява :D
180
5
 
33
 
! Отговори
Притрябвали са ни преди 2 години
""При ниска ваксинация на населението и на персонала в туристическия бранш ще дойдат чужди туристи ама на кукуво лято"===За кои точно чужди туристи жалиш. За пияните като с.ине англичани които повръщат, пакаят и се съвъкупителстват върху зелените площи и дори около кофите за смет ли?И които идват не за друго,а заради евтиното пиене и безнаказаността?
179
2
 
6
 
! Отговори
Хора, моля ви преди 2 години
Не обръщайте внимание на Зозо. Той не е добре, простете му. Страда от рядко и малко познато дори и на най-добрите психолози заболяване. Вижда малки червени човечета, които според него са комунисти. Всеки, който си позволи да изрази мнение различно от неговото е комунист. Зозо като приятел ти казвам: *** се прегледай..
178
13
 
14
 
! Отговори
Ще ги бъде тези преди 2 години
Тези ще ги бъде.Въпросът е къде е Боцко и защо не е в ареста?
177
9
 
37
 
! Отговори
Не им вярвайте преди 2 години
Киро Лъжливия канадец до последно ще натиска за максимално количество ваксинирани. Преди малко четох в друг сайт негово изказване, че условието икономиката да се "отпуши" е да се постигне максимален брой вакснати.А по-рано бяха изнесени данни, че е сключил предварителен договор с Амазон да им продаде биоданните от зелените сертификати на българите.Тъй че максимум ваксани му трябват на г/да.
176
14
 
12
 
! Отговори
Гого преди 2 години
Приятно съм впечатлен от процеса и желанието на всички до този момент. Много приятно е да се види, колко много неща трябва да се обсъдят и по които да се работи. Браво на участниците, дано продължат така. Много е полезно и за нас избирателите да видим какво и как се решава.
175
12
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Робите на комунизма от стотина години трепетно очакват падането на "прогнилия запад", пък то какво стана..... СССР-то даде фира, а Блатната джамахирия все на дъното :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
174
2
 
22
 
! Отговори
до Веселинчу преди 2 години
Веселинчо, шъ ти кажа нещу, мъ не съ сърди! Чуждите не са ни виновни, че сме на този хал, сами сме си виновни! Всеки народ, всяко общество, че и всеки човек сам кове съдбата си! Пасивни ли сме, т.пи ли сме - не знам. Но знам едно - " Не е л.уд този дето яде Баницата, а онзи, който му я дава"!
173
10
 
3
 
! Отговори
187 преди 2 години
Недей да лъжеш хората. Едно нещо няма вярно от всичко, което си написал. Нито за самолетите, нито за Африка и Азия, нито за населението на тия три държави дето ги изброй, нито за статистиката там. Сееш смърт с това дезинформиране. Ама всичко се връща. Внимавай, че много такива каро тебе вече плакаха.
172
4
 
20
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
С БСП каква промяна. Цял живот едни комунисти ни управляват и държавата е деградирала. С тези може и да по-зле да станем.
171
4
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахахааа, както казваше Г.Жеков: "Здравейте роби на комунизма" :))))))))))))))))))))))