Епидемиолози с прогноза: Очаква ни и тежък грипен сезон

Ефективността на противопригните ваксини зависи от възрастта и имунитета
25 ное 2021 19:00, Петя Славова
50
Епидемиолози с прогноза: Очаква ни и тежък грипен сезон
Снимка: БГНЕС

Предполага се, че през сезон 2021/2022 г. ще циркулират грипни вируси, които са подобни на вирусите, влизащи в състава на противогрипните ваксини, препоръчани от СЗО за страните от Северното полукълбо.

Това са A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09; A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2); B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage); B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage), съобщиха от здравното министерство.

Засега не може да се прогнозира кой от тези вируси ще доминира. Ефективността на противогрипните ваксини не е 100%, но те осигуряват защита срещу тежки форми на грип и усложнения, особено при високорисковите лица. Според научни публикации противогрипните ваксини намаляват с 50-60% амбулаторните прегледи, дължащи се на грип в общата популация. Намаляват с 57% хоспитализациите, дължащи се на грип, при лица над 50 г. Намаляват със 74% приема на деца в интензивни отделения. Намаляват с 52% и 79% хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и с диабет, съответно.

Още по темата
Ефективността на противогрипните ваксини зависи от възрастта и имунния статус на ваксинираното лице, но най-вече от антигенната близост между ваксиналните и епидемичните грипни вируси. Най-висока е ефективността на ваксините спрямо грипни вируси тип В, тъй като те са най-генетично стабилни, а най-ниска е спрямо грипни вируси А (H3N2), които са най-изменчиви. Така че от значение за ефективността на ваксините е кой грипен вирус преобладава през даден епидемичен сезон.

Препоръчва се ваксината срещу грип да се приложи поне 14-21 дни преди началото на циркулацията на грипни вируси в страната, за да има време да се формира имунитет. Засега не е засечена циркулация на грипни вируси, така че може да се поставя противогрипна ваксина. Счита се, че дори по време, когато в страната циркулират грипни вируси, може да се прилага ваксина, при положение че лицето е здраво и няма остро заболяване.

Противогрипни ваксини се препоръчват на лица, които са с повишен риск от тежко протичане на грип и развитие на усложнения. Според СЗО ежегодна ваксинация против грип се препоръчва на лица с висок риск от усложнения, при бременни жени (високо приоритетни); Деца на възраст от 6 мес. до 5 год.;

Възрастни лица ≥ 65 год.; Лица на възраст над 6 мес. с хронични заболявания (диабет, хронични сърдечни и белодробни заболявания, вродена или придобита имуносупресия, ХИВ/СПИН и др.);

Повишен риск от заразяване или предаване на инфекцията има при медицинския персонал, предава БГНЕС

Ежегодната ваксинация против грип се препоръчва на всички, навършили 65 год., всички възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от хронични белодробни заболявания, вкл. астма; хронични заболявания на сърдечно-съдовата система; метаболитни заболявания, особено диабет; хронична бъбречна недостатъчност и болни на хемодиализа; вродена и придобита имуносупресия, включително медикаментозна; носители на НIV и болни с клинично проявена НIV инфекция хемоглобинопатии; органна трансплантация.

Лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др.); Лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.);

Всички, които са в контакт с лица с повишен риск от усложнения (членове на семейството, вкл. деца; персонал на лечебни, здравни и социални заведения).

По време на пандемията от COVID-19 препоръките за противогрипна ваксинация са с особено значение поради вероятността от заразяване със SARS CoV-2 и грипен вирус, което би довело до утежняване състоянието на пациента. Това е особено важно за лицата с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и на грип (лица на възраст ≥ 65 год., лица с хронични заболявания и с ослабен имунитет). Приоритетни групи за противогрипна ваксинация трябва да бъдат също медицинските работници, както и обитателите и персонала на социални заведения.

В България циркулацията на грипни вируси обикновено започва през декември, като епидемията от грип се разгръща през януари-февруари. През изминалия сезон 2020/2021 г. циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше необичайно слаба, а в България за първа година не бяха доказани грипни вируси. Това се обяснява с прилаганите противоепидемични мерки, които оказват ефект не само върху пандемичния коронавирус, но и върху грипните вируси. Ако и през този сезон се спазват стриктно противоепидемичните мерки, е възможно да няма тежка грипна епидемия, каквито се наблюдаваха в сезоните преди пандемията. Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа обаче показва, че настоящият грипен сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, особено за старите хора и лицата с ослабен имунитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Мачкай гладния,беден и заспал българин !!! Децата ни избягаха от България ,прогонени от една ТИКВА! Дължим 60 милиарда евро! Няма работа ! Сега дойдоха едни пройдохи от Канада ,на които повярвахме и след 4 годи ще си тръгнат богати за Канада...
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипа тази година ще го нарекат "ужасяващ нов щам с много мутации" или нещо такова
34
0
 
2
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
Улалааа! *** как бе? Та нали грипния вирус предизвикваше само едно "леко грипче" бе???!!!Между другото, така наречената обикновена настинка (common cold на английски) също се предизвиква от определен щам коронавирус.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 34 и кои са тези начини???
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да не ви хване грип, заушка, рак, спин - само ваксината на Файзер срещу Ковид !!Универсална ! Работи срещу всичко! Обаче трябват 4 дози на година на всяко тримесечие по една!
31
0
 
0
 
! Отговори
ваксините са полезни преди 2 години
Аааа, не! Няма да се набода с противогрипна ваксина! Аз съм антимангъровист! Противник на Мангъров демек! Мангъров вече обяви че се ваксинира с противогрипна ваксина! Аз се ограничавам само до задължителните ваксини, а противогрипната не е задължителна, нъл' тъй?
30
0
 
4
 
! Отговори
Защо преди 2 години
..не питате Главния Здравен Инспектор на БГ, а тук накакви си обикновени хорица като НАС?
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо чудно. С това криене и вардене с месеци и години и с това инжектиране на неясни субстанции от имунната система става едно голямо нищо. Тя работи с тренировки. Ама обясни го на лудите хипохондрици. На платения тр о лаж няма и нужда да се обяснява.
28
0
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
А ти какво искаш? ДА ЛЪЖА ЛИ? НИТО ЕДНА ЕПИДЕМИЯ ПОСМЪРТНО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОВЛАДЯНА С НЕСТЕРИЛИЗИРАЩА ВАКСИНА.
27
1
 
2
 
! Отговори
Миси преди 2 години
Стигам до извода, че днешната медицина Не може да лекува вирусни инфекции! Но си има други начини. Доста по-успешни.
26
0
 
2
 
! Отговори
scott преди 2 години
тез докога ше са на бутона, а не по затворите?ЗАРАДИ ПСИХОВОЙНА И ПРОПАГАНДА НА БИГ ХАРМА.
25
0
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
моля да чуя по темата пресбрифинг с Главният Здравен Инспектор в Държавата - Кунчев! Иначе, не вярвам, без да съм чул и видял лично топ Експерта Кунчев!!
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък няма ни един българин който да няма познати които са се ваксинирали и почти не умрели. Други направо пуквали на място. Няма спасение за племето, чудя се ЕС с къв мозък ни прие за член.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали грипо, беше елиминиран от ковидо.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема страшно, фигуранта ше ви закара на Шипка за да се порадвате и да видите, че вирус няма. А че хора ще умрат то това си е само статистика.
21
0
 
5
 
! Отговори
Ццц преди 2 години
Моя близка се беше ваксала и против грип, и против ковид, е, познайте - на петия месец след ваксата се разболя много тежко,двойна бронхопневмония, ама не била ковид...? Ами тогава значи 14 дни пи антибиотици и едва не умря...от грипна пневмония!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипа го пускат на тия държави дето не слушкат и не се ваксинират!Баба ви от грип само е боледувала а?А колорадският бръмбар е прелетял сам океана за да се качи на картофите ви нали?!Всичко е бизнес и който не слушка му го нааабиват до мадятааа!!
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
епидемиолозите са като социолозите.Я познали я не познали,важното е да се вдига пушилка.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато един сезон е бил слаб за грипа , следващата зима е много агресивен.
17
0
 
3
 
! Отговори
До Ямболски цървул преди 2 години
Демек викаш ти си се селектирал през вековете като най-издържлив ямболски *** ;-)