Радев: България очаква диалогът с РСМ да води до резултати

Президентът разговаря с еврокомисаря по разширяването
124
Радев: България очаква диалогът с РСМ да води до резултати
Снимка: БГНЕС

България очаква двустранният диалог с Република Северна Македония да води до конкретни резултати. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата
Разговорът се е провел по инициатива на европейския комисар по съседство и разширяване.

България е открита за диалог, поставила е ясни въпроси пред югозападната си съседка и очаква отговори, както и реални последващи действия от страна на Република Северна Македония, подчерта държавният глава.

По думите на българския президент дневният ред на двустранните отношения между София и Скопие не трябва да бъде подвластен на външни влияния, а да се води открито и с ангажимент и от двете страни, който да придвижва напред и процеса на европейската интеграция на РСМ.

Като основен акцент в този диалог Румен Радев открои зачитането на правата на гражданите на Северна Македония, които открито демонстрират българската си идентичност, както и устойчивото изкореняване на езика на омразата и уважение към българската история и културно наследство в югозападната ни съседка.


124
Още от Коронавирус
Намаляват новозаразените с коронавирус в област Търговище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
0
 
! Отговори
Испер преди 1 седмица
България, вече нищо не очаква от макетата. Безплатният гювеч свърши.
82
0
 
3
 
! Отговори
Бунгур преди 1 седмица
Китариста ще први група.Спешно се търси джаз бандист.
81
4
 
0
 
! Отговори
Боримечката преди 1 седмица
Макетата в съюза през 2041 година.
80
1
 
0
 
! Отговори
Испер преди 1 седмица
Нали не си въобразяваш, че някой ти се хваща на глупостите, които си изписал.
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фигуранта 4 години не чухме и видяхме, чак на 5-тата се активизира и обяви война на Борисов. Започнаха постановките с чекмеджетата, чак преврат организира съвместно с мафиота Череп. Направи си и собствена партия, спечели с машинния вот и подправен софтуер и сложи двама харвардски баламурниka послушковци да правят каквото им каже. Де факто и Парламента е негов. И как няма да драпа за власт, като взима 15К заплата на месец, а джендъра Десо с който живее 30К. И сега пак почна само бля-бля
78
4
 
0
 
! Отговори
Боримечката преди 1 седмица
отсътпки можеш ти да правиш на жена ти; БЪЛГАРИЯ няма да прави вече никакви отстъпки на Македония.
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде стига с тоя мафиотски мошеници македонци бг вън от Ес за винаги никаква македонея бг вън от Ес за винаги
76
4
 
4
 
! Отговори
Боримечката преди 1 седмица
Никой в този спорт няма да отстъпи. Значи няма да има никакво движение по въпроса. Така може би е по-добре.
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От 65 точки и подточки в Договора за добросъседство Македония не изпълнява нито еднане признава историческите извори и факти, а сипе пропагандане спира езика на омразатане спира действията на омразата, агресията срещу българите и хората с българско самосъзнание. Разрушава български паметници.не признава историческите корени на народа си и на езика си.Никой не им пречи да се самоопределят, но нека не крадат миналото ни. Процесът може да продължи и още 30 г. докато узреят.
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България винаги е подкрепяла СРМ - подкрепихме я за незовисмостта, подкрепихме я за НАТО и за какво ли не. Не се включихме в тристранни разговори, когато бяхме домакини, за да текат по-бързо разговорите. какво получихме? - омраза, непризнаване, агресия. СРМ е скарана със всичките си съседи без Сърбия. Води гражданска война с Албания 25 години. Не изпълнява Дейтънското споразумение и Договора за добросъседство. Гърция 30 години ги бави. Турция 100 години чака ЕС. Защо е това бързане?
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На кой му дреме какво очаква България, важното е какво очаква бай Джо, а той очаквал до края на годината спора да е решен!
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А РСМ очаква Бълагрия да направи отсътпки с всичко!
71
8
 
9
 
! Отговори
Бунгур преди 1 седмица
Общата история на България и Македониа е само Отоманската империя,около 500 години.Всички сме били верни поданици на султана.Преди това пак обща история-Византия 200 години. Все обща история,малко ли ни е???
70
6
 
7
 
! Отговори
чистота преди 1 седмица
Пари трябват, президенте, хората не ги интересува Македония, а как да си плащат сметките
69
8
 
11
 
! Отговори
Да втасват преди 1 седмица
В С.Македония трябва да втасват. Това може и да отнеме години. Така те самите ще разберат наистина ли искат да влезат в ЕС ? Ще преосмислят и цялата ни обща история до 1918 г. И ще намерим общи точки. Не направят ли всичко това, те не са дорасли за ЕС.
68
5
 
11
 
! Отговори
Gancho преди 1 седмица
Само 16 пъти са осъдили България в Страстбург,за незачитане правата на хората самоопределящи се с Македонско самосъзнание. За сега Македониа нито веднъж.Кой кого не зачита е видимо.
67
5
 
11
 
! Отговори
Бул гур преди 1 седмица
В България винаги са се зачитали правата на гражданите с Македонско самосъзнание ?Всички които открито демонстрират Македонската си единтичност в България се радват на признание,зачитане и уважение? Македониа да гледа как ние го постигаме това в България и да следват нашия пример.Вече в България си мислим,че асимилацията на Македонците е завършила,но не е така.Родовата памет е жива все още.
66
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този Радев ще продължи да разваля държавата ни нищо не става от него всички са един дол дренки
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Точно сега ли бе фигуранте? Въобще не е време за кавги! Нека поне да погребат загиналите, тогава пак се джафкайте с македонците!
64
3
 
4
 
! Отговори
Боримечката преди 1 седмица
Пръскайте пак лъжите си. За такива като вас е измислен ада.