Сарафов: Категорично отхвърляме версията за терористичен акт на "Струма"

Няма свидетели на инцидента
Обновена: 25 ное 2021 14:26 | 25 ное 2021 11:22,
84
Сарафов: Категорично отхвърляме версията за терористичен акт на "Струма"
Снимка: БГНЕС

"Версията за терористичен акт е коректно изследвана от нас. Категорично я отхвърляме", заяви по време на брифинг заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Той даде подробности от разследването на тежката катастрофа на магистрала "Струма".

По думите му по-голямата част от починалите в автобуса са загинали от задушаване. Направена е аутопсия на труповете им.

Още по темата
"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма". По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20", обясни Сарафов.

"Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Разпитват се още двама пътници, които са в „Пирогов”. Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден", посочи още заместник-главният прокурор.

Категорично отхвърлена версията за превозвано гориво в изгорелия автобус. По думите на Сарафов откритите на мястото на инцидента тела са 44.

Разпитан е оцелял пътник от автобуса, който твърди, че спасените от пожара са 8, а не 7. Предполага се, че осмият човек се е качил в друго превозно средство.

Български следовател и прокурор заминават утре за Скопие. „Те ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините на жертвите. Ще ги сравняваме с ДНК профилите на загиналите, изготвени от нашите медици”, добави Сарафов.

И уточни, че в молбата за правна помощ се иска информация за това дали автобусът е имал право да напуска РСМ.

Водещият следовател по случая разкри още, че на мястото на инцидента има спирачни следи - и преди, и след мантинелата. Назначената авто-техническа експертиза пък трябва да установи с каква скорост се е движел автобусът непосредствено преди катастрофата.

Основната версия остава човешка грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според специалисти при пожар вратите автоматично се отварят. Има и 2 аварийни люка на тавана, които също се отварят автоматично. Автобуса е почти нов 2018 година Мерцедес. Не е било възможно да изгори бързо, ако няма взрив вътре в него. Вероятно някой пътник е превозвал бензин от Турция.
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аутопсия на шофьора направиха ли да се види дали не е получил инфаркт или инсулт? Сигурно е бил ваксиниран.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е терористичен акт ще си проличи от това, какво ще поискат от нас после.
5
7
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
В момента разсъждаваме като българи.И на шайката ще и дойде времето,но сега не е момента.Ако ме разбираш.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от оцелелите каза,че автобуса изведнъж е кривнал към мантинелата и се е забил в нея.После е отскочил в обратна посока.И няма никакъв спирачен път.Това означава,че или шофьора е заспал или му е станало лошо,за да няма никаква реакция от негова страна.
3
3
 
7
 
! Отговори
Смехория преди 2 години
В началото си помислих че е акт на албански тайни служби, за да се направи международен скандал. То всички така си мислеха в началото де.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ще обидите братския тюркски народ,естествено че ще изкючите версията атентат а според мен това е 70 процента вероятната версия,комшувците са правили терористични актове в България още при възродителния процес като отговор...но не съм чул нито една медия да говори за това минало..
1
4
 
9
 
! Отговори
Изненадан преди 2 години
Където има наколко евреи или мюсюлмани веднага ги пазим от тероризъм.Абе хора не виждате ли, че християнската цивилизация е под заплаха.Атентатите стават все там където има християни или другите общности са в съюз с тях.