След година на изолация: Бейби бум отчитат в "Шейново"

Регистрирани са над 350 раждания повече от предходната година
Обновена: 25 ное 2021 11:53 | 25 ное 2021 11:46, Анисия Иванова
51
След година на изолация: Бейби бум отчитат в "Шейново"
Снимка: БГНЕС

Бейби бум отчитат в болница "Шейново" след година на локдаун и изолация. Това каза в интервю за БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и член на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

Традиционно болницата е на второ или трето място по раждаемост в страната и може да се смята за представителна извадка. В края на тази календарна година са регистрирани над 350 раждания повече от предходната.

Запазва се броят на недоносените деца, като процентът им в болница "Шейново" се движи между 7.8 до 11.5.

Ковид инфекцията е факторът за леко повишение в броя им, някои бебета са били родени от 28-ма до 33-та гестационна седмица.

Силно препоръчително е бременните жени да се ваксинират срещу ковид, каза още тя, като допълни, че е необходимо те да бъдат в добро здравословно състояние.

Ако жената планува бременност, поне един месец преди осъществяването й да си направи ваксината. Ако вече е бременна, до дванадесета гестационна седмица да изчака и след този период може да се постави ваксина, съветва д-р Узунова.

По думите й работи се много по-тежко в условията на COVID, отколкото в нормални условия. 

"Има безсимптомни пациенти с положителни тестове, които не знаят, че са болни, както и такива с категорична симптоматика. Хубавата новина от тези случаи е, че децата рядко се засягат, нямат т.нар. вродена инфекция", обясни лекарят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работя до Шейново и като гледам какви тумби ромеи има всеки ден пред входа, не ми се мисли какъв е етносът на тези новородени.
12
3
 
0
 
! Отговори
България на мафията преди 2 години
ДАНС чипират новородени в черепа,част от националната сигурност,от тук нататък тези чипирани деца стават роби на МВР и ДАНС,дават ги на живо с звук и картина!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко от бебетата са българчета? 1:6
10
2
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
"Ако вече е бременна, до дванадесета гестационна седмица да изчака и след този период може да се постави ваксина" --> ей така посъветваха позната в МВР болница. И тя здрава и бебето беше здраво. Едва спасиха нея, но бебето почина след "ваксинирането".КАК МОЖЕ акушерка да съветва за вируси?!!! Ако ги е страх да напуснат работа!!! Не може да убиваш неродени бебета!!! По-голям шанс имат да родят вкъщи. Аз аспирин не давах на жената да пие и всякакви хапове -> пълен абсурд!!!
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев се погрижи това да не достатъчно дори за задържане на прираста.
8
7
 
2
 
! Отговори
6557454 преди 2 години
Големия ми син е роден май 2018 и е пореден номер около 250 в акта за раждане, малкия е април 2021 и е около 450-ти :D
7
8
 
4
 
! Отговори
Нгуен преди 2 години
Ние искаме България да я няма, да заживеем в САЩ, на охолен живот с големи заплати, привилегии....тия тука ми раждат, не знам какво са. КАСТРАЦИЯ е решението! Искаме САЩ! Да видим и ние какво е да си Богат!
6
7
 
10
 
! Отговори
Свидетел преди 2 години
Както казваше дядо ми , по-голяма диагноза от живота няма. Вика -родиш ли се, цял живот в някакви проблеми. Псуваше майка си, че го е родила и баща си, че го е направил. Ама каква файда?!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък в Сърбия дават 5 бона за новородено.Дали нашите роми вече са го чули?Да няма масово изселване у комшиите?Не че имам нещо против,де.
4
7
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
И аз обмислям да напълна кюмбето на мойта през 2022.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не ви е срам, ***? Ще експериментираш с човешки животи... г н у с
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братовчедка ми беше с КОВИД, забременя, роди здраво момченце....ама накрая реши, че не го иска, и искаше в дом да го остави, с 300 зора я накараха да си го вземе от болницата. Е, взе си го....ама се закле да му превърне живота в Ад! Явно КОВИДЪТ й размътил мозъка.
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи трябва още един локдаун,за да могат младите семейства да се видят и направят някое и друго бебе.