След трагедията на "Струма": Проверяват пътната маркировка в страната

Проверката е назначена от главния прокурор
25 ное 2021 17:00,
32
След трагедията на "Струма": Проверяват пътната маркировка в страната
Снимка: БГНЕС

Започва проверка по реда на надзора за законност на пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна. Тя е възложена от главния прокурор Иван Гешев.

Проверката ще се извършва съвместно с български и международни експерти, както и такива от неправителствени организации. 

Ако има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура с оглед преценка за търсене на наказателна отговорност от виновни длъжностни лица, съобщиха от държавното обвинение.

При наличие на данни за извършени нарушения, материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерски съвет с цел изпълнителната власт да упражни своите правомощия и задължения по закон.

Още по темата
В петък екип от следовател и прокурор ще предаде в прокуратурата в Скопие молба за правна помощ и се очаква да получи ДНК-профили от близките на загиналите за идентифициране на жертвите. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева подчерта отличното сътрудничество между прокуратурите на Република България и Република Северна Македония и увери, че се поддържа непрекъсната комуникация за бързо и ефективно разследване.

Разследването на инцидента продължава с разпити на свидетели. Показания вече са дали двама от оцелелите пътници в автобуса, като в рамките на днешния ден ще бъдат разпитани още двама от пострадалите, които са на лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“.

По досъдебното производство са назначени множество експертизи - съдебно-медицински, автотехническа, пожаро-техническа и др., както и комплексни експертизи за изясняване причините за инцидента. Резултатите от аутопсиите на загиналите при пътнотранспортното произшествие показват, че смъртта им е настъпила основно от задушаване вследствие на възникналия пожар. Извършени са огледи в широк периметър на местопроизшествието, предстоят допълнителни огледи на останките от автобуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Кога ще проверите колко безумно поставени знаци има по виадуктите на АМ"Струма",по улиците на София,на големите градове?.......Най-ми е любима комбинацията пешеходна пътека тип зебра,а маркировка няма,за капак от ляво и от дясно непрекъсната мантинела.
21
0
 
3
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
След дъжд - качулка.Преди четвърт век седесарската Шайка изкорми жива държавата и унищожи институциите,за да краде безнаказано, създавайки много на брой паразитни институции,дублиращи функциите си,така че да не се знае кой парашутист и калинка за какво отговаря,като по този начин умишлено се размиват правомощията и най-вече задълженията и отговорността.Резултатът е осезаем.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А може ли наред с това да проверяват и знаците - има ли, няма ли ги, адекватни ли са, видими ли са, сътветсват ли на маркировката или са просто хранилки? Така и така ще обикалят, поне да не се налага да го правят после пак, освен ако не им е трудно да съвместят 2 дейности (но не на масата)
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По магистралите маркировката е много зле, а маркировката по в покрайнините на държавата я няма от години, канафките където ги издълбани по 1м., че и някъде циментирани като окопи за война - колкото повече кубици изрината пръс, толкова по големи цаплати. Подхлъзнеш ли се в канафката нема излицане, трябва багер. Е това са пътищата ни.
18
0
 
7
 
! Отговори
Чуждинец преди 2 години
Ама то в България и пътни маркировки ли имало??? Аз не видях!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Магистрала със такива спускания и изкачвания съм виждал само в Гърция.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте южната дъга, която е в експлоатация от няколко месеца, маркировката й вече не става за нищо. Защо така ? Кой открадна парите и ги сложи в боковото шкафчинци.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След трагедията на АМ Струма трябваше да има клада в центъра на София на която да изгорим жив Антихриста Иван Гешев. Ска.пан сатанист. Сектанта принесе в жертва 45 човека откоито 9 деца, а вечерта преди инцидента, 9 възрастни хора. Из.род мръсен!
14
4
 
4
 
! Отговори
знаем преди 2 години
Кай прибра парите от АМ и се оправдава с Хитлер и Борисов
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и като проверите ко? ще има по-малко нарушители?
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отивате в съседна държава или малко по на запад и гледате маркировка като слънце, а не такава дето се изтрива след 1 година. Нищо де, нали трябва да се краде, а това че умираме на селяните не им пука.
11
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Няма какво да проверяват, ами да вземат да я направят
10
4
 
9
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
сетиха се, а когато Комитова спря ремонта на пътя на Владая ,че били искали много пари за мантинели 600 000 лв и след три месеца платиха 900 000 лв.,къде е да каже кой ще плати разликата ,само предизборни кьорфишеци ,а тази отсечка е пусната по времето на Станишев ,без акт 16 ,още не са отчуждени имоти ,но няма проблем?
9
0
 
10
 
! Отговори
Made in BG преди 2 години
Ще има проверки, едни пари ще се усвоят... Ще бъде докладвано, че проверката е извършена... Ще се напишат доклади... много хартия ще се изпише, много имейли ще бъдат пуснати и накрая ще се сподели задоволство от свършената работа... даже може да има премии за извършеният труд... Маркировките обаче няма да бъдат подновени. Нито пък ще се сложат адекватни пътни знаци и табели по пътищата на България... Защото да се правят, че правят нещо е лесно и добре платено, а да правят наистина нещо е трудно.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето реваха срещу корупцията а при служебния кабинет има и доказателства за корумпирани митничари
7
4
 
7
 
! Отговори
пожелание преди 2 години
Професор Балтов да взема баданарката ,и с боко да ходят да я поправят !
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имало е катастрофа, но никой не е умрял от катастрофата. Хората са умрели от пожара понеже не е имало аварийни чукчета
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито една маркировка нее светлоотразителна. Всичко е намацано с обикновена бяла блажна боя която е най евтина. Котешките очи които са монтирани на мантинелите са ръждясали и не вършат никаква работа. Дано никога не ви се налага като на мен да се движите по балкански път в мъгла където няма никаква маркировка а мантинелите са без светлоотразители. Пълзях с 10 км за да не излезна от пътя. Двама бяха по смели и караха с 60 км и когато ги настигнах бяха влезли в една канавка. Пътища в БГ няма.
4
1
 
7
 
! Отговори
Макарите преди 2 години
и какво ще проверявате. то всичко е начертано. само че с мислена линия. И да ги начертаят, като не се правят с качествена и фосфорна боя която да свети в тъмното, келфайда. Пак ще осмучат евро пари и пак няма нищо да имаме.Смешковци.!
3
2
 
10
 
! Отговори
АПИ преди 2 години
Много е зле маркировката, и преди трагедията беше зле и след трагедията пак ще си остане зле. И да си плащате винетките и *** таксите, че трябва да взимаме новогодишни бонуси и тринайсти заплати.