Майчинството, колкото минималната заплата, а тя - процент от средната

Преговарящите партии се разбраха за солени глоби при доплащания "на ръка"
116
Майчинството, колкото минималната заплата, а тя - процент от средната
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата занапред ще се определя като процент от средната, а обезщетението за майчинство през втората година за 2022 г. ще е колкото минималната заплата. Около това се обединиха партиите, които обсъждат мерки в областта на труда и социалната политика.

Минималната работна заплата трябва да е процент от средната, съобразено с европейската директива, като в директивата е заложено минималното възнаграждение да е 50 процента от средното. Според партиите това е трудно постижимо от 2022 г., но целта е до края на мандата да бъде постигнато. Ще се разработи и механизъм за определянето й, като в разработването ще участват държава, синдикати и работодатели.

Водещият на дискусията Асен Василев обобщава предложенията на всички участници в дискусията.
Трябва да се гарантира, че няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от тази, която получава в момента, смятат всички партии. Всички пенсии ще си следват и индексацията по швейцарското правило.

Предвижда се засилен контрол при отпускането на социални помощи и сериозни глоби за доплащания на ръка над официално декларираните. Това каза Асен Василев от ПП при обобщаването на дискусиите по темата труд и социална политика.

От ПП предложиха социални помощи да не се дават на хора, които са трудоспособни. "Ако някой може да работи, той трябва да работи, а не да разчита на социални помощи", каза Василев.

Според Георги Гьоков от БСП това и в момента е уредено в Закона за насърчаване на заетостта, но е проблем, че разпоредбите не се спазват. Затова партиите се обединиха да има засилен контрол при отпускането на социални помощи.

Партиите предлагат в срок от шест месеца да се направи пълен анализ на пенсионната система с цел справедлива индексация на пенсиите и създаване на нов механизъм на актуализация, който е устойчив във времето. Отново бяха обсъдени предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход за 2018 г., както и актуализация на всеки пет години, която иска ИТН.

Максималният осигурителен доход ще бъде увеличен, таван трябва да има, но максималният осигурителен доход ще се определя като коефициент към средната работна заплата, решиха партиите. Обвързване на минималното обезщетение за безработица с минималната работна заплата след консултация със социалните партньори, предлагат още политическите сили.

Ще се направи законодателно уреждане на дистанционната работа.

Партиите се обединиха и по темата държавните детски ясли и детски градини да бъдат безплатни за децата. Ще има ваучерна система за подпомагане на родителите с неприети деца от десетмесечна възраст нагоре.

Предвижда се и разширяване на възможността за алтернативна грижа за децата, когато има квалифицирани специалисти за грижа, тъй като в момента има проблем с липсата на места за построяване на детски градини. Фокусът на финансовия ресурс трябва да е към разширяване на местата. Елисавета Белобрадова от "Демократична България" посочи, че в момента майките планират така раждането на второ дете, че то да може да ползва предимството от първото при кандидатстването за детска градини.

От ИТН поискаха мерките за детските градини да бъдат в контекста на регионалната политика, да няма съсредоточаване на семейства с деца само в София.

Ще се разшири и обхватът на енергийно подпомаганите, ще се дефинира енергийна бедност. Очаква се да се въведе и възможност за разсрочено плащане на сметки. Ще се дава и една минимална работна заплата за самостоятелно наети в области с невъзможност за работа поради ограничителни ковид мерки. Антиковид мерките в помощ на работодателите ще продължат и догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
За 1ви път виждам нещо логично измислено. Да, хубаво е минималната заплата да бъде % от средната заплата за страната. Че ми омръзна да спекулират колко е тя. Да видим дали няма удобно да се промени и статистиката там?
32
1
 
14
 
! Отговори
Роммски Рай преди 2 години
Всички явно искаме или мечтаем да живеем като Роммциите. Държавни помощи, гаранции, права за нищо правене освен секс па и да ти плащат за това.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще падне тавана на пенсиите бе крадци смотани
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Мдаа, чертаят едно хубаво бъдеще което всички искаме, но тук въпроса не е вече КАКВО, а КАК и с КАКВО? Всички тия планове които начертаха през тази седмица изискват милиари евро, много повече от това което ЕС ще ни даде за следващия период.
29
5
 
10
 
! Отговори
Бай Чуй преди 2 години
Луди хора, а който и откъде ще се произвеждат парите, за да имат някакво покритие и работеща икономика. НЕ СТАВА така ПОРЕДНИТЕ ЛЪЖИ и НЕДОМИСЛИЦИ. Всички искат да живеят като РОММЕЙЦИ роммскии на готово на тумбаг пари и без работа. А тези МАйки мошенички колко любовника си въртят и получават пари на тъмно и без данък да плащат от разните мъже? Сега е модерно жената да съжителства, да е уж самотна и да върти по 7 любовника за пари за всеки ден от седмицата да има.
28
0
 
18
 
! Отговори
Ай стига бе преди 2 години
Една ромка ще получава 1300 лв месечно при две деца родени през 10м
27
0
 
27
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Просто вкарайте социален номер! Ако работиш и се осигуряваш имаш социален номер и съответно право на плащания от държавата. Обещетение за безработица според осигуровките без значение по кой член си освободен! Майчинство също на база на осигуровките и това е! Индивидуални партиди във всичко и взимаш на база на внесеното! Стига с това да крадем от работещите за да се раздава на мързелите
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плащайте на хората щото ще играе тоягата
25
1
 
8
 
! Отговори
Това е преди 2 години
1000лв минимална заплата да си уговорят работниците през колективен трудов договор
24
1
 
1
 
! Отговори
Глупаци преди 2 години
А тия па не можели да въведат дерективата
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре е минималната заплата да е два пъти средната.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако минималната заплата стане 50% от средната то тя ще падне. Средната брутна заплата например във Видин е 1000лв, това означава че там от 650лв минималната ще стане 500 лв бруто. Никой няма да работи за 400лв на месец
21
5
 
16
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 2 години
Щом Мия Зайкова ни решава сьдбините горкони
20
7
 
13
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Турците,цurnuте и евреите не ни позволяват да имаме Семейства. Всички Български момичета са принуждавани да се женят за грозни араби,турци,евреи. Това не може да продължава. Ако властта не вземе незабавни мерки ще започнем да избиване с каквото можем семитите,които са ни окупирали. Или сме Мъже или сме nyткu. Ако Другарят Радев не приеме закон за защита на Българският етнос,който да забрани смесени бракове и да прекърши проституцията ще се превърнем в убийци на всички семитски чужденци.
19
1
 
20
 
! Отговори
ура преди 2 години
комунизма идваааааа , безплатни детски градини ! кое ше следващото безплатно и кой в крайна сметка ше го плаша ?
18
2
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Без сутеньор няма как да работиш ни в Германия, ни в Холандия, ни никъде. Ние като надушим к*рва сама да работи познай ко става брат ми....
17
2
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Другарю Румен Радев, българите сме езичници реалисти. Майчинство можем да си позволим само за мъничкото Български семейства,които са останали.Имам предвид Семейство между Българка и Българин,а не смесени бракове или такива от чужди на Българският етноси. Не позволявайте да се направи правителство,в което очевидно превес имат евреи. Нито Станишев,нито Нинова,нито много други от преговарящите са Етнически Българи. Управлявайте Вие и само Вие,бидейки добре охраняван. Малцинствата ни източват!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес в автобус 604 в дружба имаше хора от ал каида какво и кои търсят на наща територия не знам.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До1 10 кои те кара да работиш седи си в вас и се самозадоволяваи по цял ден не ходи да работиш за минималната заплата нали си милионер вкъщи дават повече.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8 ти не гледаи българките ти да не си сотеньор да се вглеждаш в проститутките да си правиш реклама хората ако искат да работат ще работат без сотеньор ще взимат парите за себе си няма да плащат на некви обитаци и никои не те кара да взимаш наркотици ти откъде знаеш кои е наркоман да не иследваш хората или си полицаи наркомани и просритутки има в цял свят това ще се изчисти от планетата вече няма да има такива хора за твое съжаление и ще трябва да продаваш картофи.