Туризмът в преговорите за кабинет: Мерки за подкрепа, е-визи, 9% ДДС

Около какви приоритети се обединиха четирите формации?
Обновена: 26 ное 2021 15:12 | 26 ное 2021 15:11, Веселина Йорданова
36
Туризмът в преговорите за кабинет: Мерки за подкрепа, е-визи, 9% ДДС
Снимка: БГНЕС

Помощ за туризма в пандемията предложиха партиите, които преговарят за кабинет с мандата на "Продължаваме промяната".

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви по време на дискусията, че България може да постигне конкурентно предимство на международните пазари, представяйки се като симбиоза от туристически възможности, които са разположени на малка площ - една дестинация-сто преживявания.
Имаме невероятен ресурс, но трябва да го продадем на света по най-умния начин, като се допълни със специфични елементи - солеността на Черно море, равностойна на тази на сълзата, теснолинейка в Родопите, по чийто маршрут на всяка спирка например да има фермерски пазар, коментира Петков.

Илин Димитров от ПП посочи сред акцентите на политическата формация по темата "Туризъм" постигането на стабилен ежегоден ръст на средния брой на туристите, повишаване на разнообразието на туристическата услуга, за да има целогодишен туризъм, промотиране на комбинирани пакети с участие на различни видове туризъм, ръст на добавената стойност на туристическата услуга, както и подкрепа на туристическия бизнес при използването на европейските средства. Акцент за ПП е и строителството на магистралите "Хемус" и "Тракия", за да се осигури облекчен достъп до курортите, предаде БТА.

От политическата формация предлагат въвеждането на електронни визи и намаляване на стойността им, като изчисляват, че по този начин ще можем да привлечем над 1 млн. туристи. От ПП споделят виждането за запазване на мярката "60 на 40", както и на ДДС от 9 процента за бранша, както и на възможностите на преференциално кредитиране за бранша през Българската банка за развитие.

"Демократична България" предлага сред спешните мерки в туризма осигуряване на енергийни помощи заради цената на тока. Това трябва да се случи пропорционално според разхода на ток в миналото на всяко предприятие, каза Виолета Донева от ДБ по време на дискусия за развитието на туризма, организирана от "Продължаваме Промяната".

Предлага се и създаване на застрахователен или друг финансов инструмент за възстановяване на предплатени или надплатени суми към доставчици, както и запазване на нивата на ДДС на 9 на сто до края на кризата заради пандемията.

Сред другите предложения на политическата формация са създаване на гаранционен фонд, който да защитава туристическия бизнес при криза, като той трябва е да е организиран по примера на автомобилния, а не по примера на държавна гаранция.

От ДБ искат да се премахне концепцията плажовете и ски зоните да се отдават на концесионни договори.

"Има такъв народ" залага в политиката си за туризма на обособяването на пет стратегически ресора в рамките на Министерство на туризма: морски и планински туризъм, балнео, уелнес и СПА туризъм, конгресен, културен и друг туризъм, каза Ивайло Кожухаров от ИТН. Предлага се всеки ресор да има свой маркетингов план за действие.

По думите му Националният съвет по туризъм се е превърнал в "говорилня", затова от ИТН предлагат към всеки ресор да има съответната комисия под председателството на министъра на туризма и с участие на експерти от регионални и специализирани браншови организации. Това ще доведе до допълнителна експертиза и по-добра комуникация между бизнеса и институциите, но най-вече до мониторинг, контрол и обратна връзка, смятат от ИТН.

Втора важна стъпка за ИТН в туризма е свързана с маркетинга и брандинга. Според политическата формация България трябва да се ребрандира като туристическа дестинация спрямо новите технологии и глобалните тенденции и да се утвърди като вдъхновяващ брандинг, допълнен с петте основни видове туризъм.

ИТН предлагат още да се създаде гаранционен фонд за туроператорска и турагентска дейности, уреждане статута на националните курорти, промяна на концесионното законодателство, като трябва да провежда мониторинг и одит за ефективността и контрол по сключването и изпълнението на концесионните договори в Министерството на туризма. Предлага се и законово регламентиране на настаняването чрез онлайн платформи, за да се изсветлят приходите, както и прозрачно и целево разпределение на туристическия данък за туристически цели, като средствата обратно да се инвестират на територията на общините.

БСП предлага да има енергийна компенсация за хотели и ресторанти заради ръста на цените. Това каза Емил Хумчев от БСП.

Друго предложение е за временно замразяване на дейността на неработещи туроператори и турагенти за срок от една година. От партията предлагат също и създаване на онлайн визов център.

Предлага се мярката "60 на 40" да се получава при доказан спад на оборота от 20 процента спрямо 2019 г., а не както сега - 30 - 40 спад на оборота спрямо 2019 г., като съпоставката се определя на средна годишна база.
Създаване на специална кредитна линия за хотелиери и ресторантьори от Българската банка за развитие, предлага още от БСП. От партията искат да има безплатни бързи тестове по европейска програма за клиенти на хотели и ресторанти, които не притежават зелен сертификат. Настоява се и за изплащане до края на годината на средствата по програмата за помощта от 35 евро за турист, пристигнал в България с чартърен полет, като средствата по тази мярка да се заложат в Бюджет 2022.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
В коя вода пикат бе? преди 2 години
В тази на басейните.Оплакват се за честотата и, а винят за това малките деца!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помощи трябва да се получават, но трябва богатите да получават помощите. Десните не са против помощите, а помощите да се дават на бедните.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леви и дени се обединиха, няма такова политическо порно просто, тези ни взеха съвсем за бавни.
9
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Единственият обект, който си струва са къщите за гости в Неофит Рилски - добри цени, изключително вежлив персонал(бях си забравил промоционалната карта и въпреки това ми зачетоха намалението на добра воля), прекрасна храна и страхотен парк! Строен от честни,малки предприемачи, а не от мутри с мръсни пари и грозен бетон!
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СДС иска да избяга от коалицията ГЕРБ-ДПС..............Ще приемете ли СДС в ДБ? СДС имат един депутат и от първия ден става антигерберист и ще подкрепи свалянето на Гешев и Продължаваме промяната.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десните от ДБ не били против помощите, а против помощите да се дават на бедните. Помощите трябва да се дават на богатите.
6
1
 
2
 
! Отговори
Бъдещето преди 2 години
Бъдещето на бранша е осигурено. След като БГ индивидите измрат, България ще бъде населена с индийци и китайци... Но първо с турци. Все хора, които ще оценят природните дадености и ще се погрижат за всичко. Важното е това изчистване от БГ-отпадъците да стане по мирен път.
5
0
 
4
 
! Отговори
Обичайно преди 2 години
Обичайното е в къща за гости да ти приготвят кюфтета и кебапчета - купени от магазина. Може и пържолка... Да ти сготвят, да ти изпекат пататник или гозба от "бабино време" - абсурд! Понякога в двора има зло куче, което не спира да лае. А прозорците са към кошара с овце/коци - освен романтично блеене има и благоухание!
4
0
 
17
 
! Отговори
Изнудване преди 2 години
Туризмът се опитва да изнудва правителството. И българите! Но българите могат да си изкарат добре и в къщи - ако искат къщите за гости и хотелите нека си стачкуват! Нищо добро не ни предлагат! Нито храна, нито условия... Имало гледки - да има гледки към порутени стари къщи и буренясали запустели парцели. Всичко е като за руснаци и чукчи!
3
3
 
8
 
! Отговори
Друго си е Харвард преди 2 години
Кире Харвардо на нашето море ходил ли е? Водата е дори по-солена от сълза защото пикаят вътре. Пейзаж за чудо и приказ, мазен швед продава царевица, келнерката си гризи ноктите и после сервира, в петзвездни хотели на Златните джакузита осакатяват малко дете докато румънски туристи се бият (с юмруци) за храна на шведската маса, че е малко. А теснолинейката пълна с немски баби на над 35 градуса по Целзий просто си я представих... И на всяка спирка ги нападат "фермери" да им продават стоката си...
2
0
 
6
 
! Отговори
Подкрепете преди 2 години
Подкрепете туризма, за да могат да ни унижават. Нека БГ да разкрие туристически дестинации за мазохисти! Има милиони хора по света, които биха дали мило и драго за да бъдат унижавани. Надявам се нашият туризъм да ги привлече. А българинът, който не иска инижения и свински условия ще търси подходящи дестинации. Сега реват че мярката 40/60 не била ефективна - да, но никой не се отказа от нея, нали! Надявам се в правителството да не са будали, като Бойко!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, стига с тази подкрепа, тоя бранш все едно последните 10 години е бил на огромна загуба. Оставете калпавите фирмици и тарикатите да потънат, така е най-добре за всички почтени бизнеси. Една нормална фирма без проблем би оцеляла в сегашното положение