Барбадос - най-новата република в света, къса връзките с монархията

Предизвикателството пред туризма обаче остава
58
Барбадос - най-новата република в света, къса връзките с монархията
Снимка: Pixabay

Барбадос е напът да прекъсне връзките си с британската монархия, но наследството от колониалното минало и въздействието на пандемията върху туризма представляват големи предизвикателства за Карибския остров. Следващата седмица той ще се превърне в най-новата република в света.

Известен със своите плажове и любов към крикета, Барбадос тази седмица ще замени държавния си глава кралица Елизабет II с настоящия си представител, генерал-губернатор Сандра Мейсън, пише БГНЕС.

Церемониите ще се проведат в понеделник срещу вторник и ще включват военни паради и тържества. Мейсън ще
встъпи в длъжност като президент, а принц Чарлз - наследник на британския трон, ще наблюдава церемонията. .
Освобождаването от монархията подклажда дебат сред населението от 285 000 души относно зависимостта от Великобритания. Островът е бил под британско робство повече от 200 години до 1834 г., а Барбадос най-накрая става независим през 1966 г.

„Когато бях малка, чух за Кралицата“, каза 50-годишната Шарън Белами-Томпсън, продавачка на риба в столицата Бриджтаун, която си спомня, че е била на около осем години и е видяла монарха на посещение. "С напредването на възрастта започнах да се чудя какво всъщност означава тази кралица за мен и за моята нация. Нямаше никакъв смисъл", каза тя. "Но виж - да имаш жена президент на Барбадос, би било страхотно", допълва Белами-Томпсън.

През октомври Барбадос избра Мейсън за първи президент, една година след като премиерът Миа Мотли обяви, че страната "напълно" ще напусне колониалното си минало.

Но някои барбадосци твърдят, че има по-належащи национални проблеми, включително икономически сътресения, причинени от пандемията Covid-19. Тогава за първи път лъснаха мащабите на зависимостта на местното население от туризма, - който по ирония на съдбата е съставен почти изцяло от британци.

Безработицата е близо 16 процента, спрямо девет процента през последните години, въпреки рязко увеличените държавни заеми за финансиране на проекти в публичния сектор и създаване на работни места.

Подкрепени от движенията Black Lives Matter по целия свят, местните активисти миналата година успешно се застъпиха за премахването на статуя на британския адмирал лорд Хорацио Нелсън, която стоеше на площада на националните герои в продължение на два века.

И краят на царуването на кралицата се разглежда от някои като необходима стъпка към финансови репарации за справяне с историческите последици от използването на роби, докарани от Африка, за работа в захарни плантации на острова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Петър Илиев посланик на Барбадос :)))
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият Детройт.
20
5
 
8
 
! Отговори
крум преди 2 години
Подкрепени от движенията Black Lives Matter по целия свят, местните активисти миналата година успешно се застъпиха за премахването на статуя на британския адмирал лорд Хорацио Нелсън,Следва тази на Ч.Дарвин
19
6
 
35
 
! Отговори
SS преди 2 години
БЕЛИЯ ЧОВЕК Е СЪЗДАЛ ПАРНАТА МАШИНА,ДВГ ДВИГАТЕЛЯ,МИКРОСКОПА,ТЕЛЕСКОПА,КОМПЮТЪРА,ПРАВИЛ Е ГЕОГРАФСКИ ОТКРИТИЯ,ОТКРИТИЯ В МЕДИЦИНАТА,НАУКАТА,ПОЛЕТЯЛ Е В КОСМОСА И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ НЕЩА ! А НЕ-Г-РОТО В АФРИКА И АВСТРАЛИЯ Е СЪЖИТЕЛСТВАЛ С ШИМПАНЗЕТАТА НЕГОВИТЕ ПЪРВИ БРАТОВЧЕДИ И КЕНГУРАТАТА ! И КОГАТО КАЖЕШ ИСТИНАТА ,ТОВА БИЛО РАСИЗЪМ !
18
3
 
26
 
! Отговори
SS преди 2 години
Отделят ли се от британската корона ще се завихри такава корупция и глад ,че ще съжаляват ,че изобщо са обявявали независимост !
17
3
 
32
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Последният пример е о. Мадагаскар.До преди 25 г беше джунгла, а сега е пустиня.Черните са абсолютни скакалци и умствено недоразвити
16
5
 
3
 
! Отговори
Омикрон преди 2 години
Как са с измамата ковиТ и новия щамП
15
2
 
27
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Барбадос ще последва съдбата на Хаити.От зелен рай ще бъде превърнат в пустиня.Няма една развита демокрация и богата държава, която да не се управлява от бели ...ЮАР от икономически колос беше превърнат в просеща държава .... Цяла Африка, където изгониха, избиха и изнасилваха бели, сега са кочини.
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Барбадосите бяха част от Руската федерация ,до сега Путин да им е изпратил ,парният самолетоносач ,,Кузя" и поне една атомна подводница,ако се наложи да взривят острова!
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
А ние скъсахме връзката със СИК и тиквата. Все хубави новини
12
3
 
11
 
! Отговори
ами ... преди 2 години
А какво правим с почетния консул на Барбадос в София, НП Плагиат Български, Петър Илиев ..? Къде се завря в баба си на онази си работа този преписвач? Явно в шубраците на майка си търси нова поприще.
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До12Колкото Австралия, Канада и Нова Зеландия са ги скъсали. Формално са републики, а дефакто са слуги, готови на мига да изпълнят всяка заповед на наглокралицата.###И трите държави са монархии ,държавен глава им е кралица Елизабет 2,а подчинението им е повече към САЩ от колкото към Англия.Дори бих казал ,че Великобритания е подчинена военно-политически на Вашингтон!
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото Австралия, Канада и Нова Зеландия са ги скъсали. Формално са републики, а дефакто са слуги, готови на мига да изпълнят всяка заповед на наглокралицата.
9
0
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Отново фейк статии само преди 2-3 дена обяснявахте надълго как Барбадос щяла да е първата в света държава влезнала в МетаВселената..
8
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРЕМИЕРКАТА НА ШОТЛАНДИЯ ОБЯВИ, ЧЕ Е КРАЙНО НЕДОВОЛНА ОТ ТОВА, ЧЕ НЕ СА В ЕС И, ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО В АНГЛИЯ Е ВИНОВНО ЗА ИЗЛИЗАНЕТО ИМ ОТ ЕС! ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ИЗБЕРЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ МОМЕНТ ЗА НОВ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ОТДЕЛЯНЕ ОТ АНГЛИЯ,А ТОВА Е ТОЧНО СМЪРТТА НА ПРА БАБАТА! ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е НА ЕДНА БУСТЕРНА ДОЗА ЖИВОТ КОЛКОТО ЩЕ Я ДОВЪРШИ ПРА БАБАТА ЩОМ Я БОДНАТ ЗА 3-ТИ ПЪТ!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Барбадос не им провървя на консул, ще търсят друг че сегашния бил преписвач
6
8
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е ОЩЕ ЖИВА САМО ЗАЩОТО ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА САКСКОБУРГОТСКА Е ОЩЕ ЖИВА! В МИГА В КОЙТО ПРА ПРА БАБАТА УМРЕ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ РАЗПАДА НА СЪСТАВНИ ЧАСТИ НА МИГА!
5
4
 
9
 
! Отговори
Глас от изток преди 2 години
Никой не иска да е с тия рэптили, само ние сме им е одuпiли
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще я докарат до нивото на Хаити за няколко десетилетия, едно и също сто пъти - искаме независимост, после дайте храна...
3
0
 
19
 
! Отговори
Язък преди 2 години
За почетния ни консул. Съвсем я закъса.