"Българската Коледа" ще подкрепи деца, нуждаещи се от спешна помощ

Президентът Румен Радев даде начало на 19-то издание на инициативата
14
"Българската Коледа" ще подкрепи деца, нуждаещи се от спешна помощ
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на "Българската Коледа" в подкрепа на децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение.

Години наред "Българската Коледа" допринася за утвърждаване на дарителските традиции в страната и е доказателство, че можем да бъдем обединени и да живеем в хуманно общество. Дава ни надежда, че заедно можем да направим така, че България да има едно по-добро бъдеще, каза държавният глава в детското отделение на Клиниката по очни болести към Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" в София. В присъствието на лекари, деца и родители държавният глава обяви старта на деветнадесетото издание на благотворителната инициатива, която се провежда под негов патронаж. Президентът беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Румен Радев подчерта, че с подкрепата на цялото ни общество, с усилията на лекарите и със своята прозрачност и ефективност, "Българската Коледа" се е превърнала в кауза, която се ползва с огромна обществена подкрепа и доверие. Благотворителната инициатива изостря и общественото внимание към проблемите и политиките към детското здравеопазване в страната.

"Благодаря ви за всеотдайността и грижите към малките пациенти, за високия професионализъм и волята, която проявявате всеки ден във вашата трудна и изключително благородна професия", обърна се той към присъстващите лекари.

Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година, е под наслов "Дари надежда на дете в беда". Президентът посочи, че новото издание на инициативата е в подкрепа на децата, които се нуждаят от спешна помощ и интензивно лечение.

Основната цел на "Българската Коледа" кампания 2021/2022 е да подпомогне подобряването на диагностично–лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат съвременни методи на лечение.

Благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи, осемнадесетото издание на "Българската Коледа", посветена на децата с тежки хронични заболявания, разполага с бюджет от 1 850 000 лв.  Подпомогнати са 500 деца за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация. В процес на доставка е медицинска апаратура за 27 лечебни заведения от цялата страна.

"Особено сме доволни, че успяхме да осигурим съвременен високотехнологичен апарат - “RED Digital Cаmera”, специално за детското отделение на Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Александровска", подчерта президентът. Държавният глава изрази надежда, че благодарение на усилията на лекарите и на високотехнологичната апаратура все по-малко деца ще бъдат изложени на риск от ретинопатология, усложнения на по-късен етап от развитието и възможна загуба на зрение.

Президентът и неговата съпруга разговаряха с ръководството на УМБАЛ „Александровска“. В срещата участваха директорът на болницата д-р Атанас Атанасов, доц. д-р  Александър Оскар - началник на Клиниката по очни болести, доц. д-р Галина Димитрова - ръководител на Детско очно отделение и проф. д-р Ива Петкова. В рамките на срещата представителите на ръководството на лечебното заведение споделиха големия интерес на млади лекари към специализация в болницата. Сред акцентите в разговора между държавния глава и медицинските специалисти бе и необходимостта от подобряването на материалната база на болницата и на отделните клиники в нея.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете тестването на децата и дайде тези пари за нещо полезно като дрехи за децата.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четири милиарда изтеглени за ... ъъъъ ... никой не знае какво. А сега да пратим по две капачки за болните деца.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще даря по друг начин, разединителя не му вярвам
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1....а на фона на двата фалита на държавата, откраднатия сребърен фонд, 12 години невъзможност за печелене на изборите, измамата с изборните машини и всичко това от партията, излъчила фигуранта за президент. Много се съмнявам, че и от този фонд се краде, както и от всички останали.
7
3
 
13
 
! Отговори
гражданин преди 1 месец
До 1. Стига с това чекмедже бе, каппут? Търси си компромата в ченгетата от ДС.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а кога от 'Спешна помощ' ще си вършат работата?
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много хора няма да дарят заради жалкия фигурант
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Tрябва си едно министерство на капачките... Където вляза все туби с капачки гледам.
3
1
 
18
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
А милионите за безумните тестове на учениците, защо не отидоха за това?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А не може ли лекарите и фармацевтичните компании да лекуват безплатно тези деца ?!?
1
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ме разбирайте погрешно, но до кога ще се събират по този начин стотинки за децата на България??? На фона на чекмеджето това е меко казано неуместно и вместо каскетите да си свършат работата и откраднатото да се върне пак ще се тупа брашнения чувал.