Euronews ни хвали: България е топ уелнес дестинация

Страната ни изобилства от спа центрове
30 ное 2021 20:39, Нели Христова
54
Euronews ни хвали: България е топ уелнес дестинация
Снимка: БГНЕС

Когато светът отново се отваря, много хора отчаяно се нуждаят от малко грижа за себе си. Независимо дали ви болят краката или вратът ви е схванат от прегърбването пред компютъра, всеки заслужава да седне и да се отпусне през следващата година, пише в своя статия Euronews.

На юг от Стара планина град Хисаря най-вероятно е бил заселен за първи път около 6000 г. пр.н.е. заради горещите си минерални извори. В крайна сметка районът се превръща в тракийски град, преди да бъде завладян от римляните, когато е наречен Диоклецианопол.

Въпреки че вече не е оживен град, какъвто е бил по времето на римляните, Хисаря е запазила своите богати минерални извори. Всъщност България изобилства от СПА центрове. В страната има над 700 извора, които предоставят достатъчно възможности за релаксация в първокласни места за хидротерапия.

Историческият аспект

СПА дните може да изглеждат просто като релаксация, но балнеотерапията подобрява много здравословни състояния - от екзема до артрит. За да се изкъпете, както са го правили римляните, задължително отидете в Хисаря.

Днес в Хисаря има 22 извора, чиято температура варира от 41°C до 52°C и водата на всички може да се пие. Водата е толкова вкусна, че дори е препоръчително да си я налеете в бутилка и да я вземете със себе си.

Градът е пълен със СПА центрове, които могат да предложат всякакъв брой уелнес процедури.

Някои от предлаганите процедури включват едноседмични програми, за които се твърди, че помагат при заболявания като хроничен гастрит, артрит и заболявания на периферната нервна система.

Когато не сте обгрижвани от персонала на СПА центъра, можете да се разходите из историческите забележителности на града. В него все още има останки от древните римски стени и пред очите ви може да се открият разкопани съкровища, датиращи от времето на траките.

Да се изцапате

Лечебните качества на калта отдавна са били изтъквани от различни култури - от древните египтяни до съвременните българи.

Отведете се на брега на Черно море в България, в курортния град Поморие, за да получите най-доброто изживяване на СПА център с кал. В свръхсоленото Поморийско езеро хората се мажат с кал, взета от дъното на лагуната.

Калта е богата на морски соли и когато се прилага върху кожата, се твърди, че има лечебни свойства при проблеми с опорно-двигателния апарат. Местните вярват дори, че калта може да лекува безплодие.

Независимо дали е чудодейно средство, както твърдят някои, след дълъг ден, прекаран в кал и търкаляне в пясъка, кожата ви ще се почувства мека и възстановена. След това можете да се отпуснете в някой от многобройните СПА центрове в града или да отидете до Слънчев бряг, парти град на север от Поморие, за да пийнете и потанцувате.

По нещо за всеки

Едно от най-добрите места, където можете да отидете, ако търсите най-доброто уелнес убежище, е град Велинград.

Той е разположен на ръба на Родопите и има 80 минерални извора; най-голямото количество на едно място в цялата страна. Водата на изворите е с различно съдържание на минерали и това е причината за уникалния химически състав на спа центровете в града, които местните жители могат да ви препоръчат в зависимост от ползите за здравето, на които се надявате.

Градът е заобиколен от гори от европейски черен бор, а чистият планински въздух ще съживи белите ви дробове, а топлите води ще успокоят цялото ви тяло.

Забележителност на града е езерото Клептуза - най-големият карстов извор в България. За разлика от повечето препоръчани извори в тази статия, водите на Клептуза остават ледено студени на 8°C през цялата година. То е източникът на голяма част от водата на Велинград и е чудесно място да се разходите с малък водно колело, за да се порадвате на уникалната горска околност.

Никое пътуване до Велинград не е пълно без потапяне в топлите минерални извори. СПА центровете в района предлагат престой в лукс, със закрити и открити горещи извори, колекция от сауни, включително финландски, хамам и руски тип бани, парни бани и почти безкраен набор от козметични и масажни процедури.

Термалните курорти са отворени през цялата година, затова няма неподходящо време да предприемете пътуване до България и да получите заслужената уелнес почивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът не се отваря, а ще става много, много по лошо. А в България ще бъде ужасно.
17
3
 
11
 
! Отговори
Wellness Forever преди 2 години
В България най-уелнес са мъртвите, защото нищо не ги притеснява.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама ние не сме вапцинирани! Какъв "уелнес", какъв "мелнес,"?
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господарите ще получат заслужената уелнес почивка, а ние ще им слугуваме за жълти стотинки. Съвсем друго е нивото в Карлови Вари.
14
2
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Минерална вода се пие и използва по предписание!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полицейски туризъм- не мерси!
12
1
 
3
 
! Отговори
преди 2 години
Факт
11
1
 
15
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
До #1: Как ще евтина фавелата? По-скъпо е от почивка в Дубай. Погледни новогодишните оферти и направи сравнение. А за помашката спа столица на балканите изобщо няма да коментирам,тия живеят в някаква паралелна вселена.
10
4
 
8
 
! Отговори
Интересна Снимка преди 2 години
Това на Бойко хотела ли е? Щото ние едвам намираме пари за хляб и кисело мляко.
9
2
 
12
 
! Отговори
Не мерси преди 2 години
Имаме си достатъчно миганки, които не са умрели и ни хвалят. Нямаме нужда от Юроневс. Хахахахаа
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вчера ни нареждат, че сме с най-никсо ниво на ваксинация и сме опасна зона, сега пък топ уелнес дестинация. Хем ги боли, хем ги сърби.
7
2
 
9
 
! Отговори
Подкупник преди 2 години
Евронюз не съм ги считал за особен фактор ама днес ми паднаха драстично в очите!
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ве питам спа и сpa едно и също ли е?
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е това уелнес? Аман от неграмотни писачи.
4
1
 
10
 
! Отговори
Огняново преди 2 години
Съчетанието на слънце и минерална вода е най-доброто за здравето на човека
3
0
 
13
 
! Отговори
Асфалт преди 2 години
Кой беше тоя Уелнес? Брата на Гошо Вратарчето?
2
0
 
12
 
! Отговори
ПЛАТЕНА РЕКЛАМА! преди 2 години
НО КОМЕНТ!
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хвалят евтината фавела и забавленията в нея.:)))))))