Продължителността на живота в България - 73-74 години

Излизащите от пазара на труда 100 души се заместват от едва 64 души
30 ное 2021 15:33, Нели Христова
84
Продължителността на живота в България - 73-74 години
Снимка: Pixabay

Средната продължителност на живота у нас е 73-74 години. Това стана ясно от представянето на проект застаряването на работната сила и как отделните поколения да работят по-добре заедно. Той бе представен от Цветан Спасов, главен директор на дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в МТСП на пресконференция в Българска стопанска камара, предаде БГНЕС.

"Ако през 2000 г. 100 души са излизали от пазара на труда, те са били замествани от 120 други на пазара на труда. През 2021 г. излизащите от пазара на труда 100 души се заместват от само 64 души. Ако продължава тенденцията, това ще влоши пазара на труда и ако не се вземат мерки, допълнително ще усложни и ще постави на дневен ред теми, които много трудно ще бъдат решени от което и да било поколение", алармира Спасов.

Експертът каза, че не трябва да се приема застаряването на населението като отрицателна тенденция, а като скрит човешки ресурс, който се налага да бъде стимулиран и използван при настоящите условия. По думите му е важно да се намери подходящият подход при решаването на тази задача.

Той изтъкна още, че при по-възрастните хора липсват част от съвременните умения, които са необходими за работната сила, като например дигиталните умения.

Изграждането на дигитални умения в младото и възрастното население остават приоритетна задача. В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 400 млн. лв. за създаване на базови и надбазови дигитални умения. За това Спасов се надява населението над 60-годишна възраст да се включи в създаването на такива умения.

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов от своя страна допълни, че все повече нараства възрастта на хората, които искат да работят, което има не само житейски, но и икономически и социален ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
4
 
! Отговори
Цена на живота в Бг? преди 2 години
Булшит!
34
4
 
9
 
! Отговори
Пенсионна Реформа! преди 2 години
Ковид така е създаден, че да завърши пенсионната реформа!! Пенсийте на загиналите от Ковид се разпределят на все още живите пенсионери, така пенсията се вдига!
33
3
 
4
 
! Отговори
21 г преди 2 години
Средна 75.25, мъже 72, жени 78.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ехаааа - И пак имаме криза с пенсиите ...
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 Програмиране също може да се научи добре з акратко време, но е много скъпо и няма учители.
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 28 - Йен =- не ме дислайквайте! Просот предавам новината!
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПеткоПетко - загубеняко смотан! Ако хората живееха до 20 години, нямаше да има, кой да ти измсли компютъра, кой да ти направи столчето, кой да те върже към интернет, нито даже, кой да те научи да четеш и да пишеш, за да може сега, през зимата, да не си навсяр до някой огън, ами да ми пишепш глупсоти в днеска беге. Ако толкова ти е мъчно - метай се от влака.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21 - Даже и 35 е многожко за някои хора. На мен ми казаха, че наемали кадри само до 29 годишна възрсат, за дадена позиция, ама защото съм бил на 28, не били сигурни. После, след като започнах, разбрах от пияния HR, защо - "защото на тези годни, всички се натискат и не се оплакват и някой са готови на всичко, за повишение от 100 лева, а и не си търсят правата, защото вярват, че всичко е тяхна вина" ... океейййййй!!!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 - 95% от дигиталните умения, ако трябва да съм честен, могат да се придобият за няколко седмици, а до 2-3 месеца, човек може да е експерт. Не говоря за програмиране, машиенен интелект и подобни - това са мения, с които се създават инструемнти - говоря за това, да можеш да позлваш тези инструменти.
26
3
 
19
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Пенсионираш се на 65, живееш средно до 73. Ей това е маде ин БГ!
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom - "Браво! Малко сме се отдалечили от Средновековието. Леко, неусетно почти!" - Малко? Пич - 3-4 по-лоши години са стигали, да намалят средна продължителност на живот от 40 на 30 в тези години. Само до края на 18-ти век, 60-70% от доходите на хората са отивали единствено за хрна, а всички са били толкова бедни, до степен в която са взимали дрехите на роднини, починали от чума, само и само да имат какво да носят ... Хиче не е "леко", когато говорим за промяната.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дигиталните умения стават с преквалификация. Но във ВУЗ всичко е платено и трябват по 2-3 бона на семестер и няма и места.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Италия и Франция е почти 90 години (и поради тази причина, имаха най-много починали от Ковид).
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На практика имаме следната картинка. В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 400 млн. лв. за създаване на базови и надбазови дигитални умения. Бюрото по труда предлага на безработните да се запишат. Създават се групи от обучаеми, канят се скъпоплатени обучаващи. Всички възрастни завършват обучението успешно, но на никой от тях Бюрото не предлага работа по придобитата актуална специалност. Възрастните ходят от фирма на фирма и чуват "А бе, де си тръгнал с тая бяла коса"
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятели кандидатстват за работа и ги режат, че са над 35 г. Не дават и по-рано пенсии. По фирмите са само някакви на 20-25 г. и не дават на другите работа.
20
3
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Браво! Малко сме се отдалечили от Средновековието. Леко, неусетно почти! Като се сравним с ромеите, направо мъка. Що така? Живота хубав, стандартите високи, пенсиите охолни, дисциплина и ред навсякъде и средна продължителност 74 години?! Неблагодарно племе, ей. Съсипахте я тая държава бе!
19
2
 
27
 
! Отговори
ехаааа преди 2 години
Значи пенсионираш се/ако успееш/ и след 5-6 годинки гушваш чимшира!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля ви ако някой има статистика за починалите от ковид по възраст или знае къде има такава да пише.Интересно ми колко от починалите са над 70 и колко над 65
17
1
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
Странна работа, явно нещо живеем здрваословно, последните две години, че рязко се дигна средната продължителност на живота.2015 , като подготвахме документи за пенсия, на покойния ми баща, продължителноста , средната на Българския мъж беше 69, сега удувително, е 73/74 , направо съм изумен
16
4
 
23
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Сега умират живелите и работили през комунизма. Като почнат да умират децата на демокрацията рядко някой ще подминава 70.