Участъкът от "Струма", където загинаха 45 души, е без Акт 16

Скоростта там ще бъде ограничена, обяви Виолета Комитова
30 ное 2021 15:00, Нели Христова
210
Участъкът от "Струма", където загинаха 45 души, е без Акт 16
Снимка: БГНЕС

Участъкът, в който стана тежката катастрофа на магистрала "Струма", все още няма Акт 16. Причината е, че не са приключили отчуждителните процедури, заяви на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

По думите й, докладът, който тя възложи да бъде изготвен след катастрофата с македонския автобус, при която загинаха 45 души, е готов. Той е показал, че състоянието на пътя е добро.

Още по темата
"Като грапавост пътната настилка е с много добри показатели. Също така съпротивлението на хлъзгане е много добро, така че като цяло състоянието на пътната настилка е много добро. За маркировката - първо тя се подновява периодично. Към датата на катастрофата обаче има подновена само осева линия и има 6-месечно забавяне на подновяването на маркировката", добави Комитова.

Регионалният министър уточни, че същите две фирми, които са спечелили конкурса за подновяване на маркировката, е трябвало да се погрижат и за сигнализацията в участъка. По думите й, мантинелата е поставена през 2007 г. и е отговаряла на тогавашните норми.

"Очевидно катастрофата не е била с голяма скорост, но е възникнал пожар. Нямаме обяснение как толкова бързо е изгорял този автобус. Много странно събитие. Като първи мерки, които можем да предприемем - те са няколко", каза още Виолета Комитова.

По думите й, скоростта в отсечката ще бъде ограничена.

"През 2013 г. този път няма габарити на магистрала. По проект той е с ограничение от 90 км/час, но въпреки това скоростта е вдигната до 120 км/ч. Не можем да твърдим, че скоростта е причина за трагедията, но според нас пътят не отговаря за тази скорост", подчерта Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Акт 15 има ли :)))
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ако "Струма" имаше "акт 16" щеше ли да отмени смъртния акт на загиналите 45 души !?