Участъкът от "Струма", където загинаха 45 души, е без Акт 16

Скоростта там ще бъде ограничена, обяви Виолета Комитова
30 ное 2021 15:00, Нели Христова
210
Участъкът от "Струма", където загинаха 45 души, е без Акт 16
Снимка: БГНЕС

Участъкът, в който стана тежката катастрофа на магистрала "Струма", все още няма Акт 16. Причината е, че не са приключили отчуждителните процедури, заяви на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

По думите й, докладът, който тя възложи да бъде изготвен след катастрофата с македонския автобус, при която загинаха 45 души, е готов. Той е показал, че състоянието на пътя е добро.

Още по темата
"Като грапавост пътната настилка е с много добри показатели. Също така съпротивлението на хлъзгане е много добро, така че като цяло състоянието на пътната настилка е много добро. За маркировката - първо тя се подновява периодично. Към датата на катастрофата обаче има подновена само осева линия и има 6-месечно забавяне на подновяването на маркировката", добави Комитова.

Регионалният министър уточни, че същите две фирми, които са спечелили конкурса за подновяване на маркировката, е трябвало да се погрижат и за сигнализацията в участъка. По думите й, мантинелата е поставена през 2007 г. и е отговаряла на тогавашните норми.

"Очевидно катастрофата не е била с голяма скорост, но е възникнал пожар. Нямаме обяснение как толкова бързо е изгорял този автобус. Много странно събитие. Като първи мерки, които можем да предприемем - те са няколко", каза още Виолета Комитова.

По думите й, скоростта в отсечката ще бъде ограничена.

"През 2013 г. този път няма габарити на магистрала. По проект той е с ограничение от 90 км/час, но въпреки това скоростта е вдигната до 120 км/ч. Не можем да твърдим, че скоростта е причина за трагедията, но според нас пътят не отговаря за тази скорост", подчерта Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без АКТ 16 е от пускането и от 2007 година строена от 2002 год
101
0
 
4
 
! Отговори
+++ преди 2 години
До нафърфорий 103Точно шиптър отваря завода.Направил парите с перални 2-ра употреба.
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нафърфорий "Кога отваря врати завода за ел. автомобили на Кирчо?" Когато слънцето изгрее от Запад.
99
1
 
7
 
! Отговори
Това държава ли е преди 2 години
Трябваше 45 човека да изгорят живи че да проверим дали тая магистрала е законна?
98
0
 
6
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Ей по *** парчета от българите няма.Жалко за загиналите.Когато се случи катастрофата, всички *** започнаха да крякат,та маркировката била виновна,после асфалта,сега пък нямала акт 16 и др.Много специалисти се навъдиха бе.Когато загинаха нашите деца в р.Лин случайно да чухте македонците да обвиняват държавата,пътищата или да плескат глупости като нас? Случва се,дали човешка грешка или техн.неизправност само специалистите ще кажат.Това са водачи които минават по този маршрут почти ежедневно.
97
2
 
4
 
! Отговори
Алко преди 2 години
То не било магистрала! Даже скоростен път не било ..... а ремонтира А79Това ми звучи като: то не било компютри, ами компоти!Също като "медицинската помощ" от ОАЕ под формата на ...................... фурми!!!И те така в нащо БГ
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отскоро се разсм ърдя за тази магистрала,след катастрофата.Нали щяха да правят тунел в кресненското дефиле,където става най-голямо джаскане.20 г дъра бъра.И все пак,тази магистрала е по-добра за минаване от Тракия.Там е истински ужас.Не знам каква настилка са слагали,но колата се тресе.Шосето е двулентово и в дясното карат с 20 км.ч,а у лево със 120. Има нещо сбъркано и 30г нищо не се прави по въпроса,освен да се краде.
95
0
 
6
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Едно време още, кога бях млад войник, за сефте бях дневален и пазя помещението на ротата.Иде един подполковник да проверява, аз му козирувам както си е ред а той вика: Дай описа на спалнята! Търся аз опис-няма! Чудя се какво да кажа, та да не погне после старшината, че тоз ни е спукана вече работата, и бодро заявих: Вчера го взеха да го подновят, че бяха го наплюли мухите! Пък той ме изглида и вико: А бе как може да спите в стая без опис бе! Викам: Ами хубаво си спим, и тъй отнесох първия арест.
94
0
 
5
 
! Отговори
Нафърфорий преди 2 години
Кога отваря врати завода за ел. автомобили на Кирчо?
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Бойко Борисов е дебнел там с туба бензин, разлял е гориво и драснал клечката точно преди да премине автобуса.
92
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега очаквам другарката Десислава Атанасова да поеме политическа отговорност (както призова миналата седмица) и да си подаде оставката като дупетатка...Също така очаквам и други от гробарската партия, които са заемали постове в АПИ, МРРБ и т.н. и са се занимавали с пътища и строителство на опасни строежи да направят същото!!!
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТРЯБВАШЕ РАДЕВ ДА ИЗГОРИ ВМЕСТО ХОРАТА
90
2
 
9
 
! Отговори
Ван Бастен преди 2 години
Кой назначи тая лелка на такъв важен пост?
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП е партия столетница с "голем и по-големи" опит в строенето на "светло бъдеще" и акт 16 не й требва! Той даже не е бил измислен по онова време!
88
4
 
7
 
! Отговори
Гузната Комитова преди 2 години
Защо бе Комитова ?! Какво правиш 8 месеца като министърка - само констатираш и то със задна дата !
87
3
 
7
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Тая тетка е мега пр.ста ... Е , няма и сега какво праЙм? Нали е правена по време на другаря Станишев? То и твоята работа е клатена, ама ***... Май само тази не е разбрала , че няма Акт 16 , защото земите не са отчуждени ... Това са подобни административни глупости както при Боко. Само че за новите пътища надигнаха такъв вой че ги чуха чак на Луната. Нищо сега и 1 метър път няма да направят дори и с Акт 16.
86
1
 
4
 
! Отговори
1280 преди 2 години
И пак недоумявам, държавата възлага строеж на магистрала, път, трасе, улица, каквото и да е. Държавата актува построеното след като го приеме. Как същата тази държава е приела и пуснала пътя в експлоатация без акт 16? И това ни се натяква колко е лошо от същата тази държава, дето не си е свършила работата. Кой да го извади този акт 16? Ползвателите на пътя или строителите му? Външен клозет в двора си да строиш ти искат 2 тома документи за 10 000 лева, а за магистрала акт 16 няма кой да извади???
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво беше, като се правеше магистралката ... СДС-ри станахмеа НДСВ-ари ... разпределиха се имоти, оговори се всички ... 3 годипредврително се знаеше откъде ще минава магистралта, преди публично да го обявят. После станахме ГЕРБ-ари. Сега и ПуПари ще стаи, ако трябва.
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Филип Тотю "Още лятото Ви казах, че тая лелка Комитова за две стотинки работа няма да свърши, ама Вие и мечка ще назначите, само да не е ГЕРБ." Не мечка, магаре .....
83
6
 
13
 
! Отговори
Филип Тотю преди 2 години
Още лятото Ви казах, че тая лелка Комитова за две стотинки работа няма да свърши, ама Вие и мечка ще назначите, само да не е ГЕРБ.