710 лв. минимална заплата предлага кабинетът с новия бюджет

Ще бъде заложен и ръст на детските добавки с 20%
169
710 лв. минимална заплата предлага кабинетът с новия бюджет
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата догодина да е 710 лева, предлага служебното правителство в проекта за бюджет за следващата година.

Сред предложенията са още да се повишат детските добавки с 20 на сто, като всички Covid мерки за подкрепа да се запазят през първите 6 месеца на годината, съобщи служебният финансов министър Валери Белчев.

По думите му въпреки забавената към момента бюджетна процедура за догодина, новото НС трябва да я приеме до края на тази и да има нова бюджетна рамка.

"Да направят своите компромиси и да приемат рамката такава, каквато е. Оттам нататък, всички реформи могат да предизвикат актуализация. Тя винаги ще е възможна, но важно е да обезпечим финансовата година, така че много настоявам това нещо да бъде погледнато сериозно и бюджетът да бъде приет още в рамките на годината", каза той, цитиран от БНР.

От ръста на минималната работна заплата на 710 лв. ще се възползват 750 000 работещи, които в момента получават минималното възнаграждение. При заложения ръст на детските добавки за едно дете увеличението е от 40 на 50 лева, а за две - от 90 на 110 лева, като прагът за достъп също се увеличава от досегашните 450 на 510 лева на всеки член от семейството.

Втората година на майчинството да е 650 лева, предлага служебното правителство. В разработената рамка е планирано запазване през първите шест месеца на следващата година на всички мерки в пандемията, включително и бонуса за пенсиите.

Ако сценарият на служебното правителство стане факт, към минималната пенсия , която от 25 декември ще е 370 лева, ще се изплаща бонус от 120, или общо - 490. Средното увеличение от преизчисляването на пенсиите от 25 декември се пресмята на 84 лева, а с бонус от 120 лева отгоре ще се постигнат по-високи нива от настоящите размери на пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детските трябва да са до трето дете и за всички без значение от дохода.
103
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Малко е! И от този момент на татъка.Честника ще сложи "таван" на "минималната заплата" и много българи в държавата ни,ще работят за жълти стотинки за тези "пари"! -:((((Ами аз като трезвомислещ българин,никога не бих работил за тези смешни пари!!! -:((((
102
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да вземат да махнат първо извънредното положение. Как вдигат заплатите след като фирмите едва свързват двата края.
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детските трябва да са за всички без значение дохода. Дори трябва да са данъчно облекчение.Въпросът е принципен.
100
10
 
4
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Как сте с ергенския данък в България? Има ли го още?
99
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
710 лева бруто след удръжките е около 530 лева чисто.
98
6
 
4
 
! Отговори
боко тиквата преди 2 години
ДА СТАНАТ ПРОГРАМИСТИ
97
3
 
11
 
! Отговори
Конельо преди 2 години
Като видни комунисти и новото и старото служебното правителство ще са извънредно щедри и загрижени за най кафевките ромбуиди на помощи и държавни субсидии да взимат по 800-1000 лв за 35то дите+ Минимална заплата за бог да прости ...нищо ,че в 85 фирмите работещите хора не докарват на пълноценен работен ден такива доходи. Нищо ,че заплатите на целият държавен Кен-еФ Съд МВР прокуратура Следствие Общински и тн всички са обвързани в % към МРЗ.
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ЩЕ ПОЧНЕ СЪКРАЩЕНИЯ" - А кой ще му работи, като съкращава? Да не си мислите, че мутрите ще седнат да учат, за да могат да си вършат работата сами?
95
1
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
СЛУЖЕБНОТО КАБИНЕТЧЕ НА РАДЕВ КОПИРА УПРАВЛЕНСКИТЕ ИДЕИ НА ГЕРБ. ТО СВОИ МИСЛИ НЯМА.
94
4
 
8
 
! Отговори
Кремиковци преди 2 години
Дълги години работих в металургията и сега пенсията ми е добра, но половината отива по доктори и лекарства заради работата ми. И сега номенклатурата Мика Змейкова нямало да ми превръща годините от втора към трета категория и ми реже от пенсията. Да казвам ли нещо за Мика или се знае.
93
1
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ПА СА МАЛКО-ДНЕС ГАЗТА УДАРИ 1.46 ЛВ-70% ОТГОРЕ ОТ ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА.
92
1
 
8
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Узунов, а има ли икономика, която да покрие тези 710 лв.? Инак, може, ама, ако та вкарам заедно с Копринков и Фатмето, цел живот да чукате камъни безплатно в каменоломната;))) Знаете, къде...в едно ваше любимо село;))) И-хахахаааааааааа... Там шеф-охранитъел, щел да ви бъде Бойко, и-хахахаааааааа;)))
91
5
 
1
 
! Отговори
toti преди 2 години
Абе можеше и по лошо да е...що не си траете като нищо не правите !!1
90
1
 
6
 
! Отговори
за ИСТИНАТА... преди 2 години
ЕМИ , ---ТОВА Е "СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА".....ХА,ХА,ХАААААА....затова работя в чужбина и си идвам само за да си видя родителите!--ТОВА МИ СТИГА!!!!
89
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тя минималната достигна средната . Заеха се първо с вдигането на минималната , защото депутатската е обвързана с нея . Депутатската е 4 или 5 пъти по-голяма от минималната . Тоест минималната депутатска ще бъде около 3 500 лева .
88
2
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Лъжица с дупка-това са тези мерки!Ще дигнат осигуровките на работещите, защото само от заеми такива суми няма как да са за век и веков. Най-зле ще е "гръбнакът" на икономиката - работещите млади хора.Минималната пенсия се приравнява с приличната пенсия на много работил човек с прилична заплата?!?А "сивата икономика"?Ще плащат работодателите минимална официално, а останалото ще се доплаща. И като се добавят растящите цени, нещата стават като да дадеш сладко на диабетик и да чакаш аплодисменти.
87
4
 
11
 
! Отговори
СМЕХ...ЕЙ..СМЕХ преди 2 години
А , не ви ли идва наум , че всеки работодател , който не може да се вмести в тая рамка на заплатите ---ЩЕ ПОЧНЕ СЪКРАЩЕНИЯ ....ха,ха,хааа...а, това важи и за държавните служители по време на криза!
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А данъците върху тези 710 лв ?
85
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само помпат инфлацията, а в БНБ дремат и продължават да държат основната лихва 0%, докъде ще стигнем не е ясно