710 лв. минимална заплата предлага кабинетът с новия бюджет

Ще бъде заложен и ръст на детските добавки с 20%
169
710 лв. минимална заплата предлага кабинетът с новия бюджет
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата догодина да е 710 лева, предлага служебното правителство в проекта за бюджет за следващата година.

Сред предложенията са още да се повишат детските добавки с 20 на сто, като всички Covid мерки за подкрепа да се запазят през първите 6 месеца на годината, съобщи служебният финансов министър Валери Белчев.

По думите му въпреки забавената към момента бюджетна процедура за догодина, новото НС трябва да я приеме до края на тази и да има нова бюджетна рамка.

"Да направят своите компромиси и да приемат рамката такава, каквато е. Оттам нататък, всички реформи могат да предизвикат актуализация. Тя винаги ще е възможна, но важно е да обезпечим финансовата година, така че много настоявам това нещо да бъде погледнато сериозно и бюджетът да бъде приет още в рамките на годината", каза той, цитиран от БНР.

От ръста на минималната работна заплата на 710 лв. ще се възползват 750 000 работещи, които в момента получават минималното възнаграждение. При заложения ръст на детските добавки за едно дете увеличението е от 40 на 50 лева, а за две - от 90 на 110 лева, като прагът за достъп също се увеличава от досегашните 450 на 510 лева на всеки член от семейството.

Втората година на майчинството да е 650 лева, предлага служебното правителство. В разработената рамка е планирано запазване през първите шест месеца на следващата година на всички мерки в пандемията, включително и бонуса за пенсиите.

Ако сценарият на служебното правителство стане факт, към минималната пенсия , която от 25 декември ще е 370 лева, ще се изплаща бонус от 120, или общо - 490. Средното увеличение от преизчисляването на пенсиите от 25 декември се пресмята на 84 лева, а с бонус от 120 лева отгоре ще се постигнат по-високи нива от настоящите размери на пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата власт започнаха- увеличаване пенсии, учеличаване на мин. заплата. А инфлацията ще е около 10%. Целта е една да не се влезе в еврозоната. Затова и се теглят заеми за да влезем в гръшката спирала. Далаверата е ясна. Печелят олигарсите , защото в еврозоната ще бъдат контролирани както банките така и "бизнесмените"-комунисти.
83
1
 
18
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 2 години
АБЕ, ВДИГАНЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ Е ЛЕСНО..... ОСОБЕННО, КАТО ТЕГЛИШ КРЕДИТИ - - - -СТРАШНОТО ИДВА, КАТО ПОЧНЕ ДА ВРЪЩАШ КРЕДИТИТЕ.. ХАХАХААА...... ТОГАВАДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО...!
82
9
 
3
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 2 години
С пьлно право са да направят бюджет. Това е в момента избраното правителства. Тия от мола я ги изберат я не ги. Техните политики са еднакви даже и не ги разискваха. Но като се разпределят министерствата едвали ще се разберат и Радев гледа да се подсигури за ново служебно управление.
81
1
 
23
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Прости хора- слаба държава.РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.
80
1
 
9
 
! Отговори
ПРОСТО КАТО МЕН преди 2 години
Заплатите се формират на принцип колко най-малко може да се даде не колко произвежда защото работодателите на си правят конкуренция.Не може производителността на пекар,магазинер(консултант),строителен работник,таксиджия,охрана,дограмаджия,шивач.Защо са същите нима тези бизнеси не се различават по реализирани печалби или е по-удобно да даваме като всички които не дават А ? И после следва уникалния въпрос на работодателите.Що никой не купува продукта ми ? Ми защото всички мислят като теб ***.
79
2
 
30
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Не гледайте заплатата,а ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ!
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До питане !Правиш ли разлика между дълга плащан от данъците ни и частния дълг на фирмите, и банките собственост на чужди банки? Най-дългото и най-платено майчинство не само в Европа. Да не говорим колко са майките-шмерки. Дето си работя, но получават майчинство! Защо въобще се дават детски? Ако не можеш да издържаш дете не го прави/раждай! 490лв. за такива дето нямат една осигурителна вноска или са се правили на улави през годините? Раздавай като за последно! С чужда пита помен!!!
77
2
 
18
 
! Отговори
МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА.. преди 2 години
Е ШАЙКАТА НА ГАДЕВ...........
76
2
 
14
 
! Отговори
жоазиньо преди 2 години
Червените куфарчета не харесват това.
75
12
 
9
 
! Отговори
БМБ преди 2 години
Никой да не ми пипа чекмеджетата , ясно !
74
4
 
26
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Хлябът е 1.50.....Минималната заплата трябва да е 1500 лв.
73
14
 
10
 
! Отговори
АВЕ ,.. преди 2 години
,... ЗАЩО НЕ ПОПИТАТЕ БОРИСОВ , ЗАЩО МУ СА ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕаТА ?
72
3
 
18
 
! Отговори
МОЖЕ ЛИ : преди 2 години
Защо ромите НЕ протестират само в Бе-Ге-тото на ЕС ?И кой ще ги научи да разберат , какъв е този ТЕРМИН ---''РАБОТА'' !
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Фактите ! Е как бе? Жан Виденов ти направи заплатата 5000ле. Не помниш ли?
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не предлагат детски на всички деца, ако някой родител прецени, че не са му ни ни, да се откаже. Нали сме в демографска криза.
69
14
 
4
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До ПП избирател.. А Вие какво бихте предприел ?Нали искаме по-високи пенсии и заплати ,... ОТ КЪДЕ , СЛЕД КАТО ОТ герб ЗА 13Г., ДЪЛГЪТ СТАНА ---38 МИЛИАРДА !?
68
10
 
8
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Проблемът е на лице !Вече 32г., никой от управляващите не вдигаше пенсии и заплати , получи се вакуум от 32г. , И ако погледнем другите държави като България в ЕС,където не повтарят ПОСТОЯННО , ЧЕ СА ВИНОВНИ КОМУНИСТИТЕ , ЗАЩОТО И ТАМ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ , КЪДЕ СА ТЕ И КЪДЕ НЕ СМЕ НИЕ ,ПЕНСИИТЕ / минималните са над 350 евра , а заплатите -минималните са 1300 евра / . КЪДЕ СПАХМЕ НИЕ , И ЗАЩО НИ СЕ ПОДХВЪРЛЯТ / ОТ БОРИСОВ / ПОДАЯНИЯ ОТ СТОТИНКИ , КАКВО СА 50 ЛЕВА ,... И КОЛКО ПО 50 ЛЕВА Е ТРЯБВАЛО
67
5
 
22
 
! Отговори
ПП избирател преди 2 години
Най-бързо пропиления глас в историята!!! Гласувах за ПП и си мислех, че щели да Продължават Промяната! А те били Повишаваме Прага!!!!!! Никога повече ПП!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
66
8
 
11
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Браво! Напълно смислени мерки предвид ситуацията. Това трябваше ГЕРБ да го направи още преди години.
65
13
 
13
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Работниците по принцип нищо не ги интересува. Те си вършат криво ляво възложените задачи и в края на месеца си искат парите по договор. Не им пука дали бизнеса реално има печалба или не. Не ги интересува че суровините и енергията са поскъпнали или че оборота пада. Не ги интересува нищо. За тях шефът винаги е лош чорбаджия и заплатите са ниски. Те всичките до един си мислят че могат по добре да управляват фирмата от нейния некадърен собственик.