710 лв. минимална заплата предлага кабинетът с новия бюджет

Ще бъде заложен и ръст на детските добавки с 20%
169
710 лв. минимална заплата предлага кабинетът с новия бюджет
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата догодина да е 710 лева, предлага служебното правителство в проекта за бюджет за следващата година.

Сред предложенията са още да се повишат детските добавки с 20 на сто, като всички Covid мерки за подкрепа да се запазят през първите 6 месеца на годината, съобщи служебният финансов министър Валери Белчев.

По думите му въпреки забавената към момента бюджетна процедура за догодина, новото НС трябва да я приеме до края на тази и да има нова бюджетна рамка.

"Да направят своите компромиси и да приемат рамката такава, каквато е. Оттам нататък, всички реформи могат да предизвикат актуализация. Тя винаги ще е възможна, но важно е да обезпечим финансовата година, така че много настоявам това нещо да бъде погледнато сериозно и бюджетът да бъде приет още в рамките на годината", каза той, цитиран от БНР.

От ръста на минималната работна заплата на 710 лв. ще се възползват 750 000 работещи, които в момента получават минималното възнаграждение. При заложения ръст на детските добавки за едно дете увеличението е от 40 на 50 лева, а за две - от 90 на 110 лева, като прагът за достъп също се увеличава от досегашните 450 на 510 лева на всеки член от семейството.

Втората година на майчинството да е 650 лева, предлага служебното правителство. В разработената рамка е планирано запазване през първите шест месеца на следващата година на всички мерки в пандемията, включително и бонуса за пенсиите.

Ако сценарият на служебното правителство стане факт, към минималната пенсия , която от 25 декември ще е 370 лева, ще се изплаща бонус от 120, или общо - 490. Средното увеличение от преизчисляването на пенсиите от 25 декември се пресмята на 84 лева, а с бонус от 120 лева отгоре ще се постигнат по-високи нива от настоящите размери на пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
14
 
! Отговори
и ти ! преди 2 години
До az... Направи си фирма , и ще разБЕреш за какво иде дума !Първо разбери , КОЛКО СТРУВА ЕДИН РАБОТНИК ЗА ФИРМА , .... ЗАПЛАТА и ОСИГУРОВКА / ако е 1 000 лева , следват 480 лева за осигуровка / , ЗДРАВНА МЕДИЦИНА / по 125 лева на човек / , ОТПУСКИ , БОЛНИЧНИ , ПУШЕНЕ , КАФЕТА ....и накрая , .....ЗДРАСТИ ЧЕ БРЪЗАМ !Политиците научиха българина , да НЕ РАБОТИ , ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА КАЧЕСТВО !
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До az 68 - Донякъде вярно, донякъде не. Да, ако си с умиращ бизнес, може би е по-добре, да оставиш на друг да се развива.... Проблемът е, че ако е имало "чалъм", да се развие друг бизнес, вече щеше да го има. Ако вдигне заплатите и бизнса фалира след 2 месеца, има ли гаранция, че след още 1-2 месеца, ще има нов на неговото място. От една страна, даваш мотивация, за да се преструктурира и подобри индустирята, от друга, дори и умиращ бичнес е по-добре, от тотална липса на такъв и безработица.
62
4
 
15
 
! Отговори
РРР преди 2 години
Ами не! Заложени бяха 750 лв. Ако не могат, да освобождават пространството на които могат!
61
10
 
10
 
! Отговори
========== преди 2 години
Това с минималната заплата си е чисто Боков патент!Скачат всички данъци нагоре и нищо повече.Изтънчен начин да се пълни хазната, а не че някой ще го огрее от "минималната" заплата...
60
10
 
9
 
! Отговори
МНОГО ПРОСТО ! преди 2 години
Съкращения !Как иначе да плащаш по-високи осигуровки за работниците си ?И тая схема няма да работи дълго , ВЕРВАЙТЕ ми !
59
2
 
13
 
! Отговори
710 лв=4 $...... преди 2 години
След 100 дни - управление на..........
58
5
 
14
 
! Отговори
az преди 2 години
До АнонименАко един бизнесмен не може да осигури поне минимална заплата за всеки свой колега - тогава какъв бизнесмен е?! По-добре да се разкара и да остави бизнеса на някой по-оправен!
57
3
 
3
 
! Отговори
az преди 2 години
До АнонименВ статията си пише - 750 000 човека са на минимална заплата!
56
6
 
11
 
! Отговори
СС преди 2 години
Ами то това е целта да фалират малкия и среден бизнес всичко да бъде изкупено на безценица и робите да молят за работа на минималната заплата само и само да са на работа но вече ще бачкат изцяло за чужди фирми....
55
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само който няма собствен бизнес само той не разбира същността на проблема. С тази постоянна инфлация хората се научиха да искат увеличения през няколко месеца. Постоянното вдигане на минималната заплата вдига и средната. В същото време бизнеса е в затруднено положение и с намаляващи обороти. Аз повече няма да вземам заеми за да вдигам заплати. Затова като опре ножа до кокала просто ще хлопна кепенците и ще оставя работниците на улицата. Да се оправят. Да ходят те да просят пари от банките.
54
2
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Абе той кабинета на Служебната хунта предлага разходи за бюджета, които трябва да се поемат от следващото правителство, заедно с милиардите които Хунтата вече прилапа като заем от началото на годината ... тези стратези вече изкопаха гроба на държавата, в който следващите управляващи щат не щат ще трябва да я загробят ... !!!
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли някой да работи за минимална заплата, та толкова я коментирате?
52
14
 
3
 
! Отговори
Хиии до Хаха преди 2 години
Може да фарират,но няма да фалират българите,както беше при герп,с изключение на нагушилите се герберюшки.
51
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи предстоят съкращения. Заплатите нарастнаха прекалено бързо а оборота на бизнеса пада заради кризата и мерките. Научихте работниците да искат увеличения през 3 месеца а аз нямам от къде да ги извадя тия пари. Скоро ще ми е по изгодно да ги уволня от колкото да им вдигам заплатите. Накрая ще продам бизнеса или направо ще обявя фалит и повече няма да се занимавам. От къде накъде държавата ще ми казва колко да плащам на работниците? Аман от фашисти..
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 ойро към минималната заплата машалах Радев паша.
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ! Въъъх, кой е този гербаджийски гений :D Не съм смял така скоро, благодаря ти, че ме разсмя.
48
2
 
11
 
! Отговори
за неразбралите преди 2 години
Когато се вдигат заплати с административни заповеди, бъдещите пенсионери могат да бъдат сигурни, че големи удръжки за бъдещи пенсии няма да им гарантират спокойни старини, защото натрупаните пари ще бъдат обезценени. Ето това никой не ви го казва ясно и разбирам защо хората не си дават зор за договор на заплатата на светло. Вижте си натрупването в пенсионен фонд и ще видите средно една минимална пенсия за година. А после?
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам гюмове за пресно млеко по 35 лв. бройката 25L. Гара Елин Пелин - Цеко.
46
2
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Пп ще фарират българите и България по-бълзо и от Виденов/Гечев
45
5
 
5
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Анонимен 50 Какво да произвеждаме? Всичко внасяме, дори плодове и зеленчуци! Но, как да е, като всички плодородни земи се насипват и бетонират, а върху тях изникват автосалони и какво ли не още!