Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?

Магдалена Костова: Възрастните ще са все повече при тези тенденции
256
Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?
Снимка: БГНЕС

Населението в България застарява и намалява, почти 22% от хората в страната са на възраст 65 и повече години.

Този дял ще се увеличава, ако се запазят текущите демографски тенденции. Това е проблем, от една страна, от друга - трябва да има подходящи инициативи, които да управляват този процес и да превърнат проблема в полза за обществото. Възрастните хора да бъдат включени в социалния живот и пазара на труда и да им бъдат осигурени достойни условия за живот, каза Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ пред БНР.

Същото може да се каже и за раждаемостта - да, ниска е в България, но проучвания показват, че репродуктивните нагласи на населението са по-високи. Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно. Необходимо е да се проучи в дълбочина какви са причините за това и да се повлияе на този процес, посочи още тя.

По думите й не само ние, а всички европейски страни имат демографски проблеми - застаряване и ниска раждаемост, но те са обратими и биха могли да се решат с подходящи политики и мерки.

"България има изключително висока смъртност. Covid-19 повлия на този процес в последните две години и увеличи общата смъртност в страната. Миналата година имахме изключително висока смъртност, особено в седмиците с вълна на Covid. За съжаление тенденцията тази година продължава. Трудно е да се определят факторите, които влияят на това. Освен починалите от Covid, имаме и допълнително увеличение на смъртността. Може би хора, които не успяват да стигнат до болница, не се грижат достатъчно добре за себе си и не смеят от страх да отидат на прегледи", посочи Костова.

В София започва Международна конференция по демографската устойчивост. Във форума, който е под патронажа на държавния глава, ще участва заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

До края на годината НСИ ще има съвсем предварителни данни, които да обяви пред обществеността за преброяването.

Очакванията ни от електронното преброяване не се сбъднаха. Много беше нисък делът на участващи. Което сега ни поставя в ситуация, че имаме много информация, събрана на хартиени носители и хартиени преброителни карти, която трябва да се въведе. Това са 3 млн. карти, така че ще ни трябва известно време да въведем тази информация, да я валидираме, да я оценим като обхват и точност. Надяваме се след средата на следващата година да започнем да публикуваме вече окончателни резултати от преброяването", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
9
 
! Отговори
статистика преди 2 години
Българи напуснали България раждат по две деца а тук други имат по осем но истинските само едно.
144
10
 
7
 
! Отговори
дедо Ви преди 2 години
На калпав..... все някой му пречи! Баба ми е родила 10 деца, направила е чеиз на осем фамилии ! Първо възпроизводсвото после кариерата!!!
143
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дърт душманизма на мафията герб и еврог.ейския съюз унищожава млади хора за да не лежат дърти и нагли *** . Но как да осъди честен съд членове на евроге.йската комисия ? Единственото решение е край на ЕС и съдебната власт да произтича от народа . Решенията във всеки съд да се вземат от случайно избрани хора а не от назначени от политици и евроге.йци.
142
4
 
8
 
! Отговори
Комунистите преди 2 години
Комунистите са виновни лично бай Тошо нищо, че не е жив. За всичко са виновни. 100 години да минат пак те са виновни. Бай Тошо е виновен, че много е крал и затова нема пари. Цялата държава е продал, сега никой не бара от държавната пара. Входните врати ни бяха отворени дори и през нощта, за да може бай Тошо по-всяко време да си вземе каквото иска. Детето взема колелото и го няма цял ден, а пусни го сега? Бай Тошо е виновен..
141
5
 
4
 
! Отговори
Я, съм си селянин преди 2 години
Искаме пари и образование за нашите деца. Давайте, както другите държави по 5-6 хиляди Евро на дете па ще видите до 10 години с какъв прираст ще сме
140
7
 
7
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
Не ни се занимава, животът е робство. Особено след втората световна война и всъщност даже още след Наполеон, когато носовете превземат Европа. Защо да раждам деца, които ще са роби на ромеите, мюслитата, китайците и носовете...след 20 г. целия свят ще е като Китай. А иначе, на мен дори не ми се занимава с деца, а по принцип домакинската работа се пада все на нас жените, така че предпочитам да си почивам и да си харча парите по скъп алкохол, опера, млади мъже и тревичка.
139
3
 
4
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
До 161 селски: то затова теглим вече поредния милиард дългове, а тия 8 милиарда дето ги краде Бойко тази година липсват. Някой друг ги окраде. Или просто гладна кокошка просо сънува - 8 милиарда народ от *** като теб не може да прави. Важното е да си го вярва.
138
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината е само една - ПАРИ. Няма какво да я търсят
137
1
 
9
 
! Отговори
онио преди 2 години
До АнонименТе отидоха да се чаткат за пари бе умник--това не е простатит ,това е проституция бе ***. Били търсили алфа дрън ,дрън.....
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ КОИТО За кои точно детски говориш?
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 168 Тук не говорим само за мъжкия пол.
134
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 166 А така. *** доказвай, че нямаш сестра и не си във ФОРБС500.
133
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината е винаги една - същата поради която доста българки отидоха при чужденци, вземете си пуснете малко Нешънъл Джеографик и вижте как вълците се размножават - ами само алфата може да го прави, безперспективни *** никой не ги иска за родители.
132
6
 
7
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Ако имам деца, няма да мога да си позволя айфон и ще съм беден.
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гроби Таласъмо Що? Тия "отгоре" и те са същите - по 1-2 деца със зор.
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПРЕМАХНЕТЕ ВЕДНАГА Дали наистина това е проблемът?
129
2
 
12
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 2 години
Ами да видят къде и при какви условия живеят хората и какво им остава от заплатата след 10 дена или от пенсията след една седм. Ама на тия "горе" не им пука за нищо....Те са на: След нас и потоп!
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 154 Е така де. Ти не си *** нали? А така. На тебе разчитаме да увеличиш прираста, ама ти нещо не можеш.
127
4
 
12
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Докато сме в ЕС и НАТО ще измираме планомерно. А тези, дето щели да раждат по 2-3 деца на Запад, нека не лъжат. Бях в Немско и Северна Италия, там западняците имат средно по 1,5 дете, едно и половина, при това и богати, и бедни. Жените са разглезени, феминацизмът ги обърка поне 33 %.
126
1
 
18
 
! Отговори
стефчо преди 2 години
В тоа свет,само диви племена ,Африканци и Индийци създават по 10 броя. Понеже не им дреме какво ще стане с тях,и после че 60 % умират от глад и болести!