Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?

Магдалена Костова: Възрастните ще са все повече при тези тенденции
256
Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?
Снимка: БГНЕС

Населението в България застарява и намалява, почти 22% от хората в страната са на възраст 65 и повече години.

Този дял ще се увеличава, ако се запазят текущите демографски тенденции. Това е проблем, от една страна, от друга - трябва да има подходящи инициативи, които да управляват този процес и да превърнат проблема в полза за обществото. Възрастните хора да бъдат включени в социалния живот и пазара на труда и да им бъдат осигурени достойни условия за живот, каза Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ пред БНР.

Същото може да се каже и за раждаемостта - да, ниска е в България, но проучвания показват, че репродуктивните нагласи на населението са по-високи. Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно. Необходимо е да се проучи в дълбочина какви са причините за това и да се повлияе на този процес, посочи още тя.

По думите й не само ние, а всички европейски страни имат демографски проблеми - застаряване и ниска раждаемост, но те са обратими и биха могли да се решат с подходящи политики и мерки.

"България има изключително висока смъртност. Covid-19 повлия на този процес в последните две години и увеличи общата смъртност в страната. Миналата година имахме изключително висока смъртност, особено в седмиците с вълна на Covid. За съжаление тенденцията тази година продължава. Трудно е да се определят факторите, които влияят на това. Освен починалите от Covid, имаме и допълнително увеличение на смъртността. Може би хора, които не успяват да стигнат до болница, не се грижат достатъчно добре за себе си и не смеят от страх да отидат на прегледи", посочи Костова.

В София започва Международна конференция по демографската устойчивост. Във форума, който е под патронажа на държавния глава, ще участва заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

До края на годината НСИ ще има съвсем предварителни данни, които да обяви пред обществеността за преброяването.

Очакванията ни от електронното преброяване не се сбъднаха. Много беше нисък делът на участващи. Което сега ни поставя в ситуация, че имаме много информация, събрана на хартиени носители и хартиени преброителни карти, която трябва да се въведе. Това са 3 млн. карти, така че ще ни трябва известно време да въведем тази информация, да я валидираме, да я оценим като обхват и точност. Надяваме се след средата на следващата година да започнем да публикуваме вече окончателни резултати от преброяването", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 137, е аз отговорих, но триещия коментари ме удари. Какво да се прави, откакто избраха Радев свободата на словото съвсем замина. Няма какво повече да се коментира, за тях парите са зло, хората с по-големи доходи от тях дяволи и прочее.
124
2
 
10
 
! Отговори
Епидемия преди 2 години
Хората живеят в системен страх и несигурност, подклаждани от продажници по медиите. Никой не е луд да ражда повече деца в подобна ситуация - утре ще бъдат ли на училище или няма да ги пуснат там, ще имам ли работа или не, ще мога ли да планирам нещо изпбщо или за всичко това ще трябва да се вакснинирам ежемесечно...
123
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари, пари, пари... Основната тема в коментарите. Няма как бачкатор да разбере що е то квалифициран добре платен труд и то в сърцето на България. Все едно на сляп да обясняваш какво е жълто. Подобни хора по целия свят си знаят мястото и знаят, че сами са си виновни за това, че не са образовани и не могат нищо. Само у нас се пее как държавата е виновна. Отиде в ЕС, за друго освен за ратай не става. Върне се тука със самочувствие колко е хубаво там, ама нищо не може да си позволи ни там, ни тук.
122
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 143 темата е за децата, а не за заплатата на някой си. Разбрахме, че си много велик и взимаш годишна заплата всеки месец. В крайна сметка колко деца имаш?
121
10
 
8
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
До До Варненец 108 Някаква пише, че съм "неудачник".И откъде знаете, че съм неудачник? Имам добра жена и 2 деца. Обичаме се с жена ми, която е журналистка и въпреки това намери време и доблест да ги роди и отгледа. Що се отнася до мене, имам 1080 лв пенсия и двама внуци. Пия си всяка сутрин капучиното в кварталното кафене и колкото мога, помагам за внуците. Бил съм и служител и ръководител на частно и дължавно. Явно, гузна като Вас, негонена бяга. Не сте майка, това е първата Божа работа за жен
120
5
 
9
 
! Отговори
ПАРИ ИМА преди 2 години
3000 лв. еднократно за първо дете; 6000 за второ и 1500 за трето. Тройно майчиство като пари за първото и второто дете и двойно за третото. ЕЛЕМЕНТАРНО. ПАРИ ЗА САМОЛЕТИ ИМА, ЗА НАЙ-ВАЖНОТО СТОТИНКИТЕ СЕ БРОЯТ!
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дедо Колко много добро образование?
118
5
 
3
 
! Отговори
до 137 преди 2 години
Аз ще отговоря вместо него. Нямам много пари, винаги може да изкарам още, но имам месечна заплата колкото 3-4-годишна на сума мрънкачи. Да, правят ме щастлив, но парите не са всичко. Парите са резултат от кариерни усилия, добри идеи, квалификация, реализация на идеи, образование, ценности.
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 131 Не е престъпление. И яхта да искаш не е престъпление.
116
3
 
6
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Както винаги се сещаме за проблемите, когато е вече прекалено късно. Този проблем не е от вчера. Късно е да се коригира. С какви политики ще го коригирате? С празна хазна, със 2/3 сива икономика, с бедни хора, които едвам връзват двата края, живеят в панелни или бетонени коптори? Сеира тепърва предстои. Който иска промяна - Летище София или направо с колата през границата. Където и да отиде ще намери по-добър живот.
115
6
 
12
 
! Отговори
дедо преди 2 години
За да създадеш дете трябва да му дадеш добър живот,и много добро образование. Ако не можеш да покриеш тези минимални критерии си вземи куче!
114
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата трябва да се създават с любов и чувство на пълна отговорност за тяхното бъдеще. Да бъдат гледани добре, да учат, да се социализират и да се развиват според заложбите си. След това да хванат своя път в живота.
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да се направят пунктове за безплатна виагра и нейните генерици на територията на страната да се криминализира отказа от секс
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 135 Ти колко пари имаш и правят ли те щастлив?
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 312 Та нещо не ми описа твоите ценности. Само отричаш чуждите. Това какво значи? Че нещо ти липсват ценностите. Мерси иначе за това, че си така велик да правиш хората специални. Междувпрочем подозирам, че си доста по-сиромах от мене.
110
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета коментарите и разбирам, че за половината от пишещите беднотията е нещо страхотно, а парите зло. Чакайте да се оправим някога.
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На българкитв им завират толкова много в носа, че са станали тотални психопати!
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СофиАнец Не става въпрос за София. В София хората правят по 3 деца за да имат допълнителни точки за детска градина.
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 114, моята Велика е цел е да съм що годе образован и мислещ, за целта говорещ чужд език за да имам достъп до целия свят, да съм обграден с мислещи нормални хора и т.н. На льольовци, възприемащи сиромашията за ценност, възхваляващи кирпичените къщи и липсата на ток дори не си правя труда да обяснявам, но за теб ще направя изключение. Днес се чувствай специален.
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога стана престъпление да искаш уютен и надежден дом за детето си.