Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?

Магдалена Костова: Възрастните ще са все повече при тези тенденции
256
Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?
Снимка: БГНЕС

Населението в България застарява и намалява, почти 22% от хората в страната са на възраст 65 и повече години.

Този дял ще се увеличава, ако се запазят текущите демографски тенденции. Това е проблем, от една страна, от друга - трябва да има подходящи инициативи, които да управляват този процес и да превърнат проблема в полза за обществото. Възрастните хора да бъдат включени в социалния живот и пазара на труда и да им бъдат осигурени достойни условия за живот, каза Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ пред БНР.

Същото може да се каже и за раждаемостта - да, ниска е в България, но проучвания показват, че репродуктивните нагласи на населението са по-високи. Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно. Необходимо е да се проучи в дълбочина какви са причините за това и да се повлияе на този процес, посочи още тя.

По думите й не само ние, а всички европейски страни имат демографски проблеми - застаряване и ниска раждаемост, но те са обратими и биха могли да се решат с подходящи политики и мерки.

"България има изключително висока смъртност. Covid-19 повлия на този процес в последните две години и увеличи общата смъртност в страната. Миналата година имахме изключително висока смъртност, особено в седмиците с вълна на Covid. За съжаление тенденцията тази година продължава. Трудно е да се определят факторите, които влияят на това. Освен починалите от Covid, имаме и допълнително увеличение на смъртността. Може би хора, които не успяват да стигнат до болница, не се грижат достатъчно добре за себе си и не смеят от страх да отидат на прегледи", посочи Костова.

В София започва Международна конференция по демографската устойчивост. Във форума, който е под патронажа на държавния глава, ще участва заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

До края на годината НСИ ще има съвсем предварителни данни, които да обяви пред обществеността за преброяването.

Очакванията ни от електронното преброяване не се сбъднаха. Много беше нисък делът на участващи. Което сега ни поставя в ситуация, че имаме много информация, събрана на хартиени носители и хартиени преброителни карти, която трябва да се въведе. Това са 3 млн. карти, така че ще ни трябва известно време да въведем тази информация, да я валидираме, да я оценим като обхват и точност. Надяваме се след средата на следващата година да започнем да публикуваме вече окончателни резултати от преброяването", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората искат, ама нямат желание.
104
5
 
6
 
! Отговори
СофиАнец преди 2 години
На фона на тази глъчка, особено през последните години, препълнени площадки и градинки цяло лято че и до скоро в топлото, вие пишете че нямало деца?! Всяка година местата в детските градини не достигат, в началните класове в училищата също... нямало раждаемост и населението намалявало, смях в залата! Ако го писахте това преди 10-15 години щях по да ви вЕрвам.
103
9
 
2
 
! Отговори
до 125 преди 2 години
Такава, че да караме чисто нови автомобили и да имаме 2 прекрасни собствени жилища. Апартамент 160м2 напълно изплатен и къща, която ще изплатим живи и здрави след няколко години, ако се напънем. Не можеш да го разбереш, припознал си се в единия тип, това е ясно.
102
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Много деца могат да имат, само умните хора, защото са с и добри доходи." - Обаче на практика е точно обратното. Хората с добри доходи имат обиконевено от 0 до 2 деца, а тези с ниски доходи, от 3 нагоре.
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123 И каква кариера си изградил па толкова?
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Разликата Социализмът беше клетка. И аз навремето гледах зайци в клетка. Отвориха клетката и зайците се разбягаха
99
6
 
6
 
! Отговори
до 121 преди 2 години
Не, аз съм на 33 и имаме дете на 2 и дете на 4 години. Жена ми е на 30. Когато изградихме кариера, тогава започнахме да мислим за деца.
98
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много деца могат да имат, само умните хора, защото са с и добри доходи. В България тази порода е на изчезване и затова има демографски срив. Пpocтака е беден и няма, как да издържа повече от една жена и едно дете. Затова няма прираст на населението. Пpocтаците са твърде много.
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 115 Да разбираме, че ти си бездетен така ли?
96
4
 
7
 
! Отговори
Разликата преди 2 години
По времето на лошият комунизъм България се смали до 8.9 милиона. А сега по времето на добрата демокрация България нарасна до 6.9 милиона.
95
1
 
7
 
! Отговори
до 116 преди 2 години
Администрацията взима заплати на чистачка в офис... Че трябва да се намали поне с 90% е факт, ама там просто взимат смешни заплати... Заплатата на експертен служител е наполовина на тази на СТУДЕНТ на стаж в ИТ компания...
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сакън То май твоите деца някой балкански антиваксър ги е правил, щото ти от много ваксини си ялов. Ама нищо де - всички са доволни.
93
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако намалят администрацията с поне 70-80% и изгонят родата от там обещавам да направя още 2 деца. Много хрантутници има на клона с нашите (общите) пари които могат да се заместят с програми написани от студент.
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Два типа са младите родители. Успели служители в чужди компании или интелигентни хора със собствен бизнес, които знаят, че преди да се изгради солидна кариера дете не се прави, и го правят на около 28-30. Вторият тип- сервитьорки, склададжии и фризьорки, които си мислят колко е прекрасно да отледаш бъдещ слугинаж и берач на малини в ЕС и какъв голям патриот си, като развяваш флага, ама нямаш акъл за нищо. Третият тип са малцинствата, които дори не коментираме.
91
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 112 Що? Твоята велика ценност каква е? Да имаш айфон ли?
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 110, нормално. Разбираш, че си в селски сайт като почнат да ти обясняват колко си разглезен а как те навремето били живели в кирпичени къщи, нямали ток и т.н. Великата им ценност е да са сиромаси, това е. Ще питате ли още защо държавата не вървяла?
89
4
 
4
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Трябва да се вярва на Президентина! С подобни на неговите приятни доходи,ще може да си позволим, дори и като пенсионери, втора жена, повече деца и светло бъдеще за цялата рода..
88
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като почнат, що сме се разглезили. Някога са живели вкъщи от кал.А на господин депутата, кучето му ходи на хотел, когото го няма и не яде прости кучешки консервии.А моето дете да бъде, като просяк, що на другарите депутати не им се бърка в джоба и трябва да си води помяра с него на почивката.Какво лошо има човек да иска детето да има уют и сгода
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До полюлей, а где точно емигрираха. В Западна Европа и САЩ или в СССР. Важно е да се уточни за да имаме по-ясна картина.
86
15
 
7
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
Една от причините, между първите по важност, е мързелът и капризът на "новата" българка да ражда. Говорил съм с хиляди жени, поне 10 % от тях са готови да останат стари моми, но да не "се мъчат" с деца. Не всички българки са такива, но със сигурност над 20 % са де факто убийци. Една жена не роди ли поне 2 деца /изключвам поради физиологични проблеми/ на практика убива 2 деца. Защото тя е родена от баща и майка, а не остава поколение.