Крале, президенти и премиери поздравиха Радев за преизбирането му

Държавните глави изразяват увереност в двустранните отношения
124
Крале, президенти и премиери поздравиха Радев за преизбирането му
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от държавни глави от цял свят по повод преизбирането му за втори мандат, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Румен Радев е получил поздравления от президентите - на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Русия Владимир Путин, на Полша Анджей Дуда, на Австрия Александър Ван дер Белен, на Италия Серджо Матарела, на Унгария Янош Адер, на Гърция Катерина Сакеларопулу, на Кипър Никос Анастасиадис, на Марселу Рибелу ди Соза, на Словакия Зузана Чапутова, на Румъния Клаус Йоханис, на Хърватия Зоран Миланович.

Поздравителни писма са изпратили кралят на Йордания Абдула Втори бин ал-Хусейн, емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, султанът на Оман Хайтам бин Тарик Ал-Саид.

Поздравления са били получени също от президентите - на Република Северна Македония Стево Пендаровски, на Азербайджан Илхам Алиев, на Виетнам Нгуен Суан Фук, на Сърбия Александар Вучич, на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, на Йемен Абд Рабу Мансур Хади, на Палестина Махмуд Абас, както и от много други държавни глави, правителствени ръководители и представители на международни организации, които са изпратили писма или са поздравили президента Радев в телефонни разговори.

В поздравителния си адрес президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изпраща сърдечни поздравления към държавния глава и българския народ. "Големите предизвикателства, пред които е изправена Европа, изискват единен и устойчив Европейски съюз. Европа се нуждае от силна и дееспособна България", посочва в писмото си германският държавен глава и изразява надежда за последващо развитие на доброто сътрудничество между двете страни в ЕС, в НАТО и в отношенията със съседните държави от Западните Балкани.

В писмото си президентът на Русия Владимир Путин посочва, че убедителната победа на изборите свидетелства за доверието към Румен Радев от страна на българските граждани. Путин изразява надежда, че с работата си българският държавен глава и занапред ще допринася за развитието на конструктивните руско-български взаимоотношения.

"Много високо ценя личното ни сътрудничество, както и взаимното разбиране по отношение на въпроси, важни за нашата част от Европа. Също така знам, че сте искрен и лоялен приятел на Полша", подчертава президентът на Полша Анджей Дуда в поздравителния си адрес до Румен Радев. Анджей Дуда изразява пожелания за благополучие на българския народ и надежда за все така близко сътрудничество, приятелство и взаимно уважение между двете страни.

"Вашето преизбиране ме изпълва с увереност, че отличните взаимоотношения между Австрия и България ще се задълбочават и в бъдеще. Много се радвам, че ще продължим да работим съвместно за тяхното поддържане и разширяване", заявява президентът на Австрия Александър Ван дер Белен.

Кралят на Йордания Абдула Втори бин ал-Хусейн изпраща своите сърдечни поздравления по повод преизбирането на Румен Радев за президент, което, по думите му, затвърждава доверието на хората в него и институцията, която представлява. "Очаквам с нетърпение да продължим да работим за развитието на двустранното сътрудничество между Йордания и България, за да служим на общите интереси на нашите страни и народи", заявява още крал Абдула Втори.

В поздравителния си адрес емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани пожелава благополучие на държавния глава и на целия български народ и изразява надежда, че приятелските отношения между двете страни ще продължат да се развиват и засилват.

Президентът на Италия Серджо Матарела изразява надежда в писмото си до Румен Радев за още по-силно укрепване на двустранните отношения между България и Италия чрез увеличаване на интензитета на политическия диалог и на сътрудничеството в икономическо и културно отношение. "Нашите две страни са призвани да работят заедно за развитието на ЕС и НАТО в дух на споделени ценности и подкрепа", посочва още Серджо Матарела.

"Използвам тази добра възможност да потвърдя, че дълбоко ценя сърдечните двустранни отношения, които свързват нашите две приятелски държави, и да изразя благодарност към Вашата работа за укрепването на богатия спектър от контакти помежду ни", пише до българския държавен глава унгарският президент Янош Адер.

В писмото си до Румен Радев президентът Стево Пендаровски уверява, че Република Северна Македония, споделяйки визията за стабилен и проспериращ регион в рамките на обединена Европа, е твърдо решена да развива и насърчава добросъседските отношения и да задълбочава и засилва сътрудничеството между двете страни. "Искам да изразя дълбокото си убеждение, че нашите съседни страни и народи имат много повече общи неща, отколкото неща, които ни разделят", заявява Стево Пендаровски.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис поздравява президента Румен Радев и българския народ и изразява надежда, че България и Румъния ще продължат да работят в тясно сътрудничество за развитието на двустранните връзки и за поддържането на сигурността и стабилността в ЕС и региона.

"Вярвам, че ще продължим да обединяваме усилията си за разширяване на приятелските отношения, сътрудничеството и стратегическо партньорство между нашите страни", посочва в поздравлението си президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: президентРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
15
 
! Отговори
Pesho преди 2 години
Поздравителните писма са нещо стандартно, а тази статия ми намирисва на целенасочена пропаганда в стил вижте ме колко съм легитимен
53
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ненужните тpoлове на Тиквата да си починат хубаво и напролет да тръгват по селата да си копат нивите.
52
5
 
9
 
! Отговори
Арпаджиков преди 2 години
Не е честно, този манипулатор хакна машините, тези аплодисменти трябваше да са за мен.
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боци не харесва тази статия :)
50
1
 
5
 
! Отговори
Рашков преди 2 години
Поздрав,по-здрав,здрав,ав,ав,ав...
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям праз.
48
12
 
8
 
! Отговори
Щрудел преди 2 години
Само това ,че Президента пусна водата в нужника за да се отече Бокьо и *** ГЕРБ е достатъчно.
47
1
 
1
 
! Отговори
Патриарх Алексий преди 2 години
Поздравления до следващата ми визита в София! И виж там, оня Валери Симеонов, да му олекне от мен!
46
2
 
2
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
ДругарЕ,не сте разбрали както винаги! Поздравът за газа е към втория! За Радев - само поздравление,разбира се, че от него нищо не зависи:-))
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Св. Петър го поздравява, че му изпраща толкова много българи в Отвъдното !
44
4
 
3
 
! Отговори
Щрудел преди 2 години
Президента да назначи Розовият чорап за логопед на Тиквата, поне като се мъчи да каже нещо да мучи по малко.
43
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Е бъш тва не требеше да га пускат!..Прочете ли го Банкянската ТъпоумнаМутра ,и може да получи я инфаркт,я инсулт,я да са побърка окончателно../Оти ония-лубителите на животни,ни са задействат за да запазат лубимотоМАЙМУНЧЕ от Банкя от стрес ?/..
42
0
 
1
 
! Отговори
Ало,Бтв преди 2 години
Защо "оригинала" Канна Рачева не ни го съобщи? Тя е по грандиозните новини.Толкова обичам да я слушам, милата..
41
3
 
3
 
! Отговори
до Хехе преди 2 години
абе чук, ти велик президент го изкара Радев, чак на цените на газа в Европа влияе.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция има невиждана инфлация и срив на лирата. Това поради управлението на приятеля на Тиквата. Имаме късмет, че некадърните крадци на ГЕРБ не управляват сега.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната платена статия.
38
6
 
4
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
А природния газ днес поскъпна САМО с 10%Поздравления, другарю Радев! Поздравления, другарю Путин...
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опазил ни Бог!.
36
6
 
4
 
! Отговори
до реалист преди 2 години
далеч си от реалността , нали народа е с него, събори нарциса Боко
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Борисов не му отива на годините и възпитанието да не поздрави президента.