Симидчиев: Ако Омикрон е по-лош, ще има рестарт на пандемията

Хората с потиснат имунитет са "фабрика" за мутирали вируси
82
Симидчиев: Ако Омикрон е по-лош, ще има рестарт на пандемията
Снимка: БГНЕС

Вариантът Омикрон е по-заразен, което прави рисковете от него големи, защото не знаем другите компоненти. Не знаем дали той ще бъде чувствителен или не към ваксините и към преболедувалите, и не знаем дали и колко тежко се кара това заболяване. Това коментира пулмологът Александър Симидчиев пред БНР.

Още по темата
По думите му трябва да направим така, че новият вариант да не влезе масирано в страната.

"Ако това се случи и той е по-лош от предходните, ще имаме рестартиране на пандемията. Ако пък не е по-лош от предходните, пандемията може да се облекчи. Но при всички положения, ако трябва да вземаме решения към момента, предпочитаме да направим грешка в посока на това да запазим повече човешки животи, вид застраховка.

Ако реално имаме вирус, който е по-малко опасен и той измести сега съществуващия вирус, може да се окаже, че той реално помага пандемията да приключи по-лесно и по-бързо. Тоест имаме и варианта той да е по-добър за човешката популация", посочи той.

Честотата на мутациите зависи от това колко често вирусът попада в гостоприемни субекти, уточни Александър Симидчиев. По думите му слабият имунитет, понеже не изличава вируса, му позволява той да се адаптира чрез мутации.

"Така че, ако има „фабрика“ за мутирали вируси, то това са хора, маса от голямата част от популацията, които са с потиснат имунитет. Южна Африка е един от резервоарите на СПИН и там, ако се зарази такъв човек с коронавируса на Covid-19, този вирус не бива изличаван от имунитета и вирусът може да продължава да се адаптира и да мутира в един и същи организъм, и ако такъв човек зарази друг - да имаме много по-адаптиран и годен от еволюционна гледна точка вирус", обясни Симидчиев.

По думите му Омикрон вариантът не е възникнал скоро, има дълго „родословно дърво“, имал е достатъчно време да възникне, просто сега е достигнал критичната фаза да стане достатъчно заразен.


82
Още по темата: Александър Симидчиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От къде този мyxльo черпи своите предположения? Учените от ЮАР казаха-симптомите са температура и умора. Никой не е говорил за пневмония или дихателна недостатъчност. Тия не спряха да правят от мухата слон за да им вървят фалшивите ваксини.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наблюдава се синергия между двата вируса срещу човешката популация както казах създадоха вирус на СПИН който се разпространява по въздушно капков път едни ще умрат други ще са безсимптомни носители трети ще се излекуват но ваксина скоро няма да има както няма и срещу спина вече 20г защото ще продължава да мутира
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На такива измикяри като вас трябва да ви се рестартира мозъците с бой до меко мами...... та ви гадна найстина започвате да дразнете много във всичко има граница не забравяйте че живеем на една планета а тя не е толкова голяма.
74
3
 
15
 
! Отговори
Poznai преди 1 месец
След като не знаете нищо за тази мутация, как знаете, че е по-заразен бе ...... майни
73
3
 
17
 
! Отговори
П.К. инк. преди 1 месец
В моя, богат на превратности живот,разбрах, че докторите имат коплекси от всякакви "зарази". Живял съм със болни от туберкулоза, когато тя върлуваше и косеше навред. Веднаж на главата ми излезе някаква корава топчица и ходих за преглед. Лекарите ме обикаляха и не смееха да ме пипнат. Беше по череше време и както си вървях, главата ми удари един клон и топчето отхвръкна. Мили хора, пазете се, но по-добре се хранете, почивайте и спете. Не се плашете.И, БЕЗ КОМПЛЕКСИ. Всяко зло за добро.Със здраве.
72
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вариантът Омикрон е по-заразен може би най вероятно все едно. Но за платените джендари и глашатаи е безгрижен живот с дебелите пачки които получават . За сега.
71
1
 
6
 
! Отговори
Симидчиев да не би преди 1 месец
да казва, че се задава нов вирус - *** между СПИН и КОВИД? Хайде да му изберем име. Предлагам СПИНКОВИД или на галено - Спико.
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
62, "от гетата на ЮАР" - ей, много обичате внушенията. Как разбра, че е от гето точно? И 4те случаи са напълно ваксинирани според официален документ. Нали в гетата са предимно неваксинирани. Защо и 4-те случая са НАПЪЛНО ВАКСИНИРАНИ!? Не е ли защото ваксинираните с неефективни ваксини селектират escape mutants, както се знае от А-то и Б-то на вирусологията.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
oste po-opasen Muttant ide, i tova Omerkel.
68
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мангъров изпревари всички учени в целия свят и вече даде заключения.Той вече е гадател и екастрасенс.От СЗО,ЕМА и FDA,да му се обадят.Той е готов.А на учените ще им трябва над 3 седмици,за да кажат тяхното заключение,защото ще трябва да проучат новия вариянт,ще им трябва наблюдение на пациенти,научни изследвания...Смешници.Ние си имаме Мангъров и Ботев,те всичко знаят,защото са с извънземни сили.
67
5
 
3
 
! Отговори
до славянин преди 1 месец
да ти припомня ли Делта от къде тръгна, от мизерията в Индия. Сещаш се как ги показваха трупиве по Ганг началото на лятото.
66
6
 
3
 
! Отговори
до (-_-) преди 1 месец
де да бяха осем, то се видя колко им е имунитета като отидоха уж домашно преболедували да си вадят зелен сертификат...2/3 едвам докарват 100 точки при минимум 150
65
1
 
2
 
! Отговори
Разграден двор преди 1 месец
сме - каквото има ново лошо - винаги го има и у нас - единствено може да се надяваме, че сме твърде безинтересни за самия вирус - и съответно нямаме колонии в Африка - нищо друго ;-)
64
1
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
До 65: значи твоите колеги са едни от общо 8те човека в световен мащаб, които са боледували повторно хахаха
63
7
 
2
 
! Отговори
до Любсан преди 1 месец
надай се да е до живот, те за това пък моите колеги които ги повтори отидоха и си сложиха ваксина.
62
2
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Аааа, не е лош! Оня ден го гледам един такъв добродушен, миловиден, ама знае ли човек? Тия може ли да престанат с пропагандата най-накрая?
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналия петък в Панорама гостува една дама лекар.Тя каза истината, дето всички я знаят, но никой не я изрича - България от десетилетия е на челно място по смъртност в света.Причината е преди всичко застаряващото население - ние се топим от години. Друг значителен фактор е перманетният стрес,в който живеем.Ние сме на челните места по сърдечно-съдови заболявания и инфарктите и инсултите все повече "подмладяват.И трето - скапаната здравна с-***. На 1 лекар - 0.8 сестри!!! Ето друга статистика.
60
10
 
2
 
! Отговори
до славянин преди 1 месец
когато си невеж, свеждаш заобикалящия те свят то своето ниво на разбиране. Само че новата версия вирус не идва от Португалия със 90% ваксинация а от гетата в ЮАР с 15% . Факт. Гоуем есперт си по всичко, на всяко гърне мирудия. Не ми отговаряй няма да ти чета безмислиците отивам на сауна.
59
3
 
15
 
! Отговори
Любсан преди 1 месец
В моя колектив преболедувалите се върнахме на работа,а мои ваксинирани колежки едва не умряха....освен това преболедувалите имат имунитет до живот....но никой не го казва,защото не им отърва!!!Време е да играе дървото-за да няма повече недоразумения!
58
3
 
8
 
! Отговори
До 58 преди 1 месец
Ами, ако не вярваш...отивай в Южна Африка и се разходи без маска.Докажи ни, че отново всичко е една лъжа.