Симидчиев: Ако Омикрон е по-лош, ще има рестарт на пандемията

Хората с потиснат имунитет са "фабрика" за мутирали вируси
82
Симидчиев: Ако Омикрон е по-лош, ще има рестарт на пандемията
Снимка: БГНЕС

Вариантът Омикрон е по-заразен, което прави рисковете от него големи, защото не знаем другите компоненти. Не знаем дали той ще бъде чувствителен или не към ваксините и към преболедувалите, и не знаем дали и колко тежко се кара това заболяване. Това коментира пулмологът Александър Симидчиев пред БНР.

Още по темата
По думите му трябва да направим така, че новият вариант да не влезе масирано в страната.

"Ако това се случи и той е по-лош от предходните, ще имаме рестартиране на пандемията. Ако пък не е по-лош от предходните, пандемията може да се облекчи. Но при всички положения, ако трябва да вземаме решения към момента, предпочитаме да направим грешка в посока на това да запазим повече човешки животи, вид застраховка.

Ако реално имаме вирус, който е по-малко опасен и той измести сега съществуващия вирус, може да се окаже, че той реално помага пандемията да приключи по-лесно и по-бързо. Тоест имаме и варианта той да е по-добър за човешката популация", посочи той.

Честотата на мутациите зависи от това колко често вирусът попада в гостоприемни субекти, уточни Александър Симидчиев. По думите му слабият имунитет, понеже не изличава вируса, му позволява той да се адаптира чрез мутации.

"Така че, ако има „фабрика“ за мутирали вируси, то това са хора, маса от голямата част от популацията, които са с потиснат имунитет. Южна Африка е един от резервоарите на СПИН и там, ако се зарази такъв човек с коронавируса на Covid-19, този вирус не бива изличаван от имунитета и вирусът може да продължава да се адаптира и да мутира в един и същи организъм, и ако такъв човек зарази друг - да имаме много по-адаптиран и годен от еволюционна гледна точка вирус", обясни Симидчиев.

По думите му Омикрон вариантът не е възникнал скоро, има дълго „родословно дърво“, имал е достатъчно време да възникне, просто сега е достигнал критичната фаза да стане достатъчно заразен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Александър Симидчиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до кога с тези претоплени манджи, спрете се бе....
53
9
 
3
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Каквото си искаме. Проблем ли ти е?То статистиката всеки ден показва какво правят ваксинираните и какво се случва с антиваксъри като теб Ама..забравих..тя и статистиката е лъжлива.Умишлено ни лъжат, че 95% умират неваксинирани.Каква невероятна световна конспирация.
52
1
 
3
 
! Отговори
до 53 от славянин преди 2 години
Нищо не си забелязал, ти си декортикиран мозъчно!
51
3
 
9
 
! Отговори
до 52 от славянин преди 2 години
Именно, мутацията е ЗАЩИТНА РЕАКЦИЯ, когато един организъм се чувства застрашен от унищожение, на него му се налага да мутира, за да се спаси! Но да искаш от лифтиран нарковаксърски мозък да мисли елементарно логично е неуместно!
50
1
 
5
 
! Отговори
Любсан преди 2 години
И какво ще правят ваксинираните тогава!!!
49
3
 
4
 
! Отговори
До славянин преди 2 години
Забелязал съм, че хора с подобни имена като теб..славянин, българин, истината, патриот сте най големите пром...ити мозъци.Я ни кажи...ти имаш ли завършен 8ми клас?Какво работиш? Бакшиш ли си или си някъде на двойни смени пазач?Общо взето, на такъв приличаш.
48
3
 
15
 
! Отговори
Съвсем грешно... преди 2 години
Четейки из форуми по цял свят се оказва, че точно това "Хората с потиснат имунитет са "фабрика" за мутирали вируси" е пълна лъжа. Напротив, вируса мутира в следствие на ваксините. Търси начин за да оцелее, нормално... природа!
47
2
 
0
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
Пич...много си зле. Сигурно имаш завършвно средно образование, с максимум 3. Разсъждения на някое хлапе, което познава живота само от комп игри или филмите на марвел.Но много държиш да си споделяш гл..остите по форумите.
46
2
 
2
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Знаете ли как започна историята с ''омикрон''-а!? Четирима китайски дипломати на 7 ноември НАПЪЛНО ВАКСИНИРАНИ влизат на територията на Ботствана с отрицателни тестове на излизането си от Ботствана на 13-ти ноември им правят нови тестове и те се оказват положителни и при изследване на резултата се оказва, че са позитивни с нов вариант на вируса, който по-късно го нарекоха ''омикрон''!
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът не знае правилата с степенуване в българския език - учат се в началния курс, но употребява думи като мутация. То не е странно и че му куца логиката - ами нали ако всяка мутация е по-силна, нямаше да има живот на Земята. И растения нямаше да има, и животни, защото и те са изложени на мутиращи патогени.
44
4
 
0
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Не. Това ще ти го каже всеки лекар, разбирсщ дори малко от вирусология.Но..ти може да слушаш и вярваш само на колегите ти таксиметрови шофьори. Те знаят всичко по добре.
43
0
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Аман от политкоректност!!! Болните от СПИН ги наричат с "потиснат имунитет"!!!
42
1
 
11
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 2 години
До До 41 - "Всяка мутация е по устойчива и силна." - така ли ти казват от асоциацията на психично увредените ваксър параноици... Нищо, *** да се боцнеш за ОШТЕПОВЕЧЕ защита хаха
41
5
 
0
 
! Отговори
До 43 преди 2 години
Учените в света са мн зле.Да разбираме ли, че ти си по добър и разбиращ от тях?
40
0
 
12
 
! Отговори
Анархист преди 2 години
Всяка мутация пачка в джоба на някои хора. А вие се ваксинирайте за да си пиете кафето в мола. Кърджали няма молове няма проблеми,. Жълто петно в Ковид картата на българия и рахат локум ахахахахахаха
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рестарт на пандемията няма да има въпреки че много ми се иска. По-скоро ОМакарон :) ще е края на пандемията и тоя вирус!!! Учените доказаха че са изключително некомпетентни в което НИКОГА не съм се съмнявал. Говоря за учените в световен мащаб а не за учЕните в Бг.
38
6
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
В голяма грешка си антиваксърче.Всяка мутация е по устойчива и силна.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка следваща мутация е по-слаба. Стига се врякали глупости. Или пишете пак нова вирусология, щото ви е изгодно финансово. Още година и две и всичко е затихне напълно както стана със свинския грип. Ама някои хора знаят, че пандемията отива към края си и гледат да загхлебят максимално.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе достатъчно хоРА УМОРИХТЕ !!!!КАКВА ЗАСТРАХОВКА ЗА СЕБЕ СИ НАЛИ?ЗАСТРАХОВКА ЗА ВАС В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НАЛИ????НАС КУЧЕТА НИ ЯЛИ,АКО ИМАХТЕ МАЛКО СЪВЕСТ ТРЯБВАШЕ ДА СМЕ ЗАТВОТРЕНИ!!!!НА ДЕНОНОЩИЕ УМИРАТ НАД 100 ЧОВЕКА ЗАРАДИ ВАС,А *** ЗА ЗЕЛЕ СТАВА ЛИ ОТ ВАС????КОЙ ЩЕ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОЧИНАЛИТЕ?????????ХОРАТА ХОДЯТ ПО ЗАВОДИ РАБОТЯТ ЗА ДА ИМАТ ПАРИ ,ГАДНЯРИ!И ТАКА СИ УМИРАТ!!!!!!!!!ЛОКДАУН ДРАГИ ,САМО ТОЙ ЩЕ НИ СПАСИ!ВСЯКО ДЕНОНОЩИЕ УМИРАТ ХОРА БЕ ХИЧ ЛИ НЕ ВИ Е ЖАЛ??????????
35
4
 
0
 
! Отговори
Мда.. преди 2 години
И този сайт се напълни с го *** диванни професори и грубияни. *** то си е казано- *** народ- слаба и бедна държава. Ко, не е тъй ли?