Симидчиев: Ако Омикрон е по-лош, ще има рестарт на пандемията

Хората с потиснат имунитет са "фабрика" за мутирали вируси
82
Симидчиев: Ако Омикрон е по-лош, ще има рестарт на пандемията
Снимка: БГНЕС

Вариантът Омикрон е по-заразен, което прави рисковете от него големи, защото не знаем другите компоненти. Не знаем дали той ще бъде чувствителен или не към ваксините и към преболедувалите, и не знаем дали и колко тежко се кара това заболяване. Това коментира пулмологът Александър Симидчиев пред БНР.

Още по темата
По думите му трябва да направим така, че новият вариант да не влезе масирано в страната.

"Ако това се случи и той е по-лош от предходните, ще имаме рестартиране на пандемията. Ако пък не е по-лош от предходните, пандемията може да се облекчи. Но при всички положения, ако трябва да вземаме решения към момента, предпочитаме да направим грешка в посока на това да запазим повече човешки животи, вид застраховка.

Ако реално имаме вирус, който е по-малко опасен и той измести сега съществуващия вирус, може да се окаже, че той реално помага пандемията да приключи по-лесно и по-бързо. Тоест имаме и варианта той да е по-добър за човешката популация", посочи той.

Честотата на мутациите зависи от това колко често вирусът попада в гостоприемни субекти, уточни Александър Симидчиев. По думите му слабият имунитет, понеже не изличава вируса, му позволява той да се адаптира чрез мутации.

"Така че, ако има „фабрика“ за мутирали вируси, то това са хора, маса от голямата част от популацията, които са с потиснат имунитет. Южна Африка е един от резервоарите на СПИН и там, ако се зарази такъв човек с коронавируса на Covid-19, този вирус не бива изличаван от имунитета и вирусът може да продължава да се адаптира и да мутира в един и същи организъм, и ако такъв човек зарази друг - да имаме много по-адаптиран и годен от еволюционна гледна точка вирус", обясни Симидчиев.

По думите му Омикрон вариантът не е възникнал скоро, има дълго „родословно дърво“, имал е достатъчно време да възникне, просто сега е достигнал критичната фаза да стане достатъчно заразен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Александър Симидчиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
6
 
! Отговори
до Славянин преди 2 години
Виждам жалкия ти опит да цъкаш минуси и да аргументираш глупостите, за които ти се плаща да пишеш, но не ти се получава. Колкото и да се пънеш, от космоса се вижда ,че си просто един ши..н ***. Вероятно си и ваксиниран. Познавам един такъв като тебе. Би си двойна доза Пфайзер, защото му се ходеше на море в Гърция, но продължава да поства глупости в социалните мрежи всеки Божи ден. Хайде сбогом! Търси си някой друг, с когото да си доизкараш дневния надник.
33
2
 
4
 
! Отговори
Погребална агенция преди 2 години
Ваксинирани очакваме вашите пари. Предлагаме промоция за Омикрон. 30% намаление за кремация. Останахме без ръце да ви копаем.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва Омикрон. Българи, много копаене ни чака. Не трябва да оставяме ваксаните сънародници не погребани
31
2
 
21
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
В работата имахме 5 човека с Ковид, констатиран с тес и симптоми. Двама от тях не са ваксинирани и се върнаха на работа. Останалите 3 ваксинирани, още боледуват. Та вярвай си ти, че ваксинираните бъзо оздравявали.
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първите наблюдавани случаи в юар са при деца, така че кардинални изводи не могат да се правят. Понеже България е неваксинирана, ще може светът да наблюдава с интерес ефекта на омикрото. Как се бори свръхзаразна мутация с гол г...з.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 АнонименНапротив. Точно воксинираните са най болни защото в организма им е вкаран вирус за изграждане уж на антитела което е възможно само при 6% от ваксинираните а останалите са с разбита имунна система
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 "За да мутира, човекът трябва да е много дълго болен" - примерно два месеца стигат ли? Че знам един ваксиниран дето вече два месеца не се е явявал на работа по болнични.
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първите наблюдавани случаи в юар са при деца, така че координати изводи не могат да се правят. Понеже България е неваксинирана, ще може светът да наблюдава с интерес ефекта на омикрото. Как се бори свръхзаразна мутация с гол г...з.
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали 100 път писаха, че не бил по-лош. Даже бил много по-лек. Отказват ли се от това което писаха или пак нагнетяване на страх?
25
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да мутира, човекът трябва да е много дълго болен. Например неваксинирани и имуносупресирани. Ваксиниратите оздравяват бързо.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията вече отминава. Писна на всички и никой не вярва на частната СЗО. Губещи са ваксаните и аз. Купих 6 тона бензин за молотовки, а съм на газ. Някой има ли бензинова печка от Запорожец?
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симидчиев, не вярвах, че си толкова кyx!
22
2
 
1
 
! Отговори
Гхйуъъ преди 2 години
Яката правиш съчинения ти май си писател по простотия
21
3
 
12
 
! Отговори
ВАКСИНДЖИЕВ преди 2 години
"вирусът може да продължава да се адаптира и да мутира в един и същи организъм" -Ми това е Кунчев бе! Вече два месеца мутира някъде!
20
4
 
8
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Понеже очевадно медицински не си в час днешното човечество е с масово потисната имунна система поради хроничния стрес, хроничното тровене от зачатието до гроба с отровна храна, отровен въздух, отровна фармахимия, отровна жизнена среда! А тези със СПИН не са с потисната, а с ФАТАЛНО СРИНАТА имунна система! Та е голям въпрос кой е функционално неграмотния!
19
1
 
15
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Ето как го описа лекар, който наблюдава първите открити заразени - "ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕКИ симптоми". Кофтиии и тая приказка няма да се продаде, както делтаизвмишльотината. Е не може вечно да продаваш настинката за чума!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, някои писаха, че ваксината отваря портите за микроните. Дано не е вярно.
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно нормално изказване. Пу-пу. Да не го урочасам.
16
3
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Престанете да изменяте граматически коректните текстове,които пиша,комплексари еврейски в Днес Бг! Пиша нещо на грамотен Български език,публикувам го и не мога да повярвам на трансформациите. Станали сте за посмешище,неграмотни "журналисти"в Днес Бг,които вместо да правите журналистика си дръгнете дurnuцuте по цял ден,преписвайки неграмотно и фалшификирайки чужди статии. Вие не сте журналисти , а турски неграмотни чuфутu!!!
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пландемията ви свърши. Знам, че със зъби и нокти ще се опитате да задържите паниката, но дори и на хипохондриците им писна от вас. Когато един ластик се опъва прекалено накрая се къса. Ако бяхте по-хитри нямаше да се пробвате с нова вълна точно преди празниците, когато всеки ще ви тегли по една, щото вече прекалихте.