Липса на инвестиции и хора - основният проблем в икономиката ни

Заетите намалели с около 600 000 души за последните 10 г.
Обновена: 2 дек 2021 12:03 | 2 дек 2021 12:03, Анисия Иванова
60
Липса на инвестиции и хора - основният проблем в икономиката ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което липсва на българската икономика са частни инвестиции и хора. Това каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Караиванов коментира оценките на S&P за българската икономика.

"Липсват хора. В момента България има най-ниската безработица в историята, защото няма хора. Заетите са намалели през последните 10-12 години с около 600 000 души. Резултатът е по-нисък потенциал на българската икономика и спад. Става дума за намаляване поне с 30-40 млрд. лв. на БВП на година“, каза гостът

„Водещо за българската икономика ще е дали ще имаме достатъчно инвестиции", подчерта Караиванов. "Ще имаме финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, очакват се еврофондове, но ако няма частни инвестиции, които да генерират допълнителна добавена стойност (а те идват, когато има възможност за по-висока възвращаемост, ако няма такива условия, ако не се създадат, ще имаме нов 5-10-годишен латентен период такъв, какъвто вече изживяхме".

Това, което помага на България да управлява добре ефектите от пандемията, поне засега, както и S&P са посочили в своя доклад, е, че има що-годе предвидима и стабилна фискална политика. Държавният дълг се държи на относително ниски нива. Все още България е с едно от най-ниските нива на дълг в ЕС. Бюджетният дефицит също се управлява в рамките на очакваното, каза още гостът. „Имаме все още и натрупани запаси от миналото“, допълни Караиванов.

На въпроса какви са перспективите пред икономиката на България в краткосрочен и средносрочен план той каза, че „има различни прогнози, но въпросът е дали ще имаме нова вълна на здравната криза, въпреки че се очаква последствията да са лесно управляеми“.

"Това стои на дневен ред като голям риск за българската икономика, а също така си имаме доста политически фактори, които формират един доста сериозен политически риск. Дали ще имаме правителство (все още не сме сигурни 100%), каква ще бъде политиката, дали ще имаме стабилност през следващите години“, допълни той.

Гостът посочи още, че „въпреки че рейтинговата агенция е посочила, че едно позитивно нещо ще бъде приемането на еврото в България (защото ние в момента сме във валутния механизъм ERM2), не това е основният фактор, който ще движи икономиката, а влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), защото това ще помогне за много допълнителни инвестиции“.

Кога България ще може да върви към балансиран бюджет? Какво е влиянието на по-високата инфлация върху българската икономика?  Какво следва, след като централните банки вече няма да могат да убедят никого, че инфлацията е временно явление? Централните банкери ли ще поемат „ударите“ и каква е вината на правителствата на големите икономики? Могат ли централните банки да направят нещо друго, освен да говорят?

Повече вижте във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
22
 
! Отговори
МАРИАНА ГОЛЕВА преди 2 години
Работят в чужбина, понеже тук не им плащат и не могат да си хранят децата. Имам висше образование, работя 25 години, един бял ден не съм видяла. Мизерия, терор, глад, издевателства от работодателите -/държавен служител съм./
13
4
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Какво се правите на Улави?От 3 дена викате ,вдигаме минималната.Не,вие не я вдигате.Няма да дойдат повече пари в частния,ще има по-голяма данъчна тежест!!И логично веднага мизерните администрации с 5 процента нагоре и техните.Някой взимат хиляда лева вече,това са за тях 50 лева от горе.За нас в частния отново 50 лв надолу!!!Пруи увеличен ток,вода гориво всичко!!Администрацията си бичи климатичето ,боли го фара.Разбрахте ли защо на всяка индексация в частния 50 000 работника напускат!!Харварди!!
12
1
 
13
 
! Отговори
Що тъй преди 2 години
Вие кои сте? Тримата ***.А защо сте двама?Амиии, нема ора.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами...качественият работодател се грижи за качествените работници..качествената държава се грижи за качествените работодатели...ако нещо в тази система куца- системата естествено се саморазгражда. Иначе казано: акъл-море, глава- шамандура.
10
3
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
До БочоОсновният проблем е че колкото и пари да се плащат за заплати ефекта не повишаване на качеството и ефективносттта на труда.Срещаш същия мързел,необразованост и тъпотия.А акъл не можеш да си купиш.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2, нито хора има, нито заплати. бг ще е изоствена земя както рим 4 век и никой няма да помни кои са живели там, освен уикипедия
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
прочетох го до последния абзац ои разбрах, че еврото ще ни оправи....само пoлуиdиoти пускат да плещят тъпoтии по медиите.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 1 млрд. са по-малко тази година, но Кирчо и Кокорчо са оптимисти понеже заем се взима лесно.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само притопляте, тва скоро не го бяхте копвали.
5
1
 
6
 
! Отговори
морски преди 2 години
Вижте реките от бетон, изливан на брега! Пак вярвайте, че липсват/няма инвестиции.
4
2
 
17
 
! Отговори
Той преди 2 години
Българите намаляват в държавата по една единствена причина - трудно препитание и несигурност.Една шайка бандити бивши обучени на изток грабят вече толкова години и оставят на народа колкото да не умре от глад.Така са обучавани, потомци на най бедни и мързеливи индивиди станали партизани и после господари.Такива са сега и техните потомци.Изгониха по умните и по- работливите и живеят от едни други далавери.Е и сега пробутаха на народа още едни спасители както навремето царя и неговите хора.
3
1
 
18
 
! Отговори
черния преди 2 години
В държавната администрация има едни 400 000 безработни. Само че те за никаква работа не стават...Освен за кражби, разбира се. Ама по частни фирми много такива не ги търсят.
2
2
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
...и качествени работници...
1
5
 
15
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
Хора има, заплати няма!