Липсващи знаци, лоша маркировка и мантинели на "Струма"

ИПБ е възложил проверката на международен одитор
2 дек 2021 16:23, Анисия Иванова
34
Липсващи знаци, лоша маркировка и мантинели на "Струма"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Институтът за пътна безопасност е възложил на международен одитор да направи безпристрастна експертна проверка на пътните условия преди настъпването на тежкия инцидент на АМ „Струма”.

От проверката се констатира, че обезопасителните пътни системи (мантинели) не са монтирани съгласно изискванията, съобщиха от ИПБ.

В района на ПТП са настъпвали множество произшествия, които са увреждали мантинелите. В конкретния случай в средната разделителна ивица можем да видим, че е имало преинсталация на съоръжението.

Още по темата

Навярно е имало предишна катастрофа в същия участък. Съединението на мантинелата е монтирано неправилно с два болта вместо с четири, каквото е изискването.

Това е и причината мантинелата да се разкъса въпреки ниската скорост, с която се е ударил автобуса. Също така е констатирано, че има липсващи знаци и повредена маркировка. Съгласно Закона за пътищата чл. 36м ал.2  АПИ извършва периодична инспекция на републиканските пътища в експлоатация, най-малко два пъти годишно, за гарантиране на достатъчни равнища на безопасност на конкретната пътна отсечка.

В Института за пътна безопасност постъпи информация, че Областно пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди ПТП. Също така е изпратен доклад в АПИ. Тази информация би следвало да бъде проверена от разследващите органи, допълват от Института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
БЪЛГАРИЯ ПАК ЩЕ ПЛАЩА--ТОЗИ ПЪТ ЗА ЛОША ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА И ЗА НАРУШЕНИЕ НА ЕВРО-РАЗПОРЕДБИТЕ ЗА МАГИСТРАЛНИТЕ ПЪТИЩА....ХА,ХА,ХААААА...Р.С.МАКЕДОНИЯ , ШЕ НИ СЪДИ ДО ДУПКА ЗА КРЪВНИНА И ПЪТНИ ПРЕПЯТСТВИЯ ....НЕМА ЛАБАВО!!!!!
26
1
 
4
 
! Отговори
ТОШО преди 2 години
ТЕЗИ МЪДРЕЦИ БИВШИ ПОЛИЦАЙ ОТ КАТ ДА СПРАТ ДА ДАВАТ АКЪЛ ОТ НЯКАКЪВ ИЗМИСЛЕН ИНСТИТУТ ПО ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ ОТ 10 ДУШИ . ИСТИНАТА Е КАКВО Е ИМАЛО В АВТОБУСА И КЪДЕ Е БИЛ В ИНСТАМБУЛ В КОИ СЕРВИЗ Е НАТОВАРИЛ СТОКАТА КОЯТО СЕ Е ВЪЗПЛАМЕНИЛА.
25
3
 
1
 
! Отговори
Експерт преди 2 години
За съжаление вината е в маркировката и във шофьора на автобуса. Минута невнимание и резултата е трагичен.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Значи в България сме толкова некадърни, че дори една инспекция на пътя не можем да направим!" - Ние можем да направим, но няма да е безпристрастна тази оценка, защото не се знае кой за кого гласува. Кой е боковист, кой е радевист, кой е атакист и т.н. Всеки е партийно оцветен и всеки има какво да крие и замазва.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са констатирали нарушенията "два месеца преди ПТП" Обаче някой шеф-калинка е решил че нищо не трябва да се прави по въпроса. Сигурно има хиляди такива констатации, които си стоят само на документи и никой не им обръща внимание.
22
1
 
3
 
! Отговори
НКК преди 2 години
По всичко личи че непрекъснато се търсят кусури на пътя, маркировка знаци с др.думи да се изкара България виновна. За жалост това се прави от Българите, което е нелогично, но е логично ако е под външен натиск. Не се правят анализи какво е това вещество, което е изгорило автобусаза минути. Дори и на децата и е ясно ,че това не може да е масло или нафта.Един Македонски журналист го каза в прав текст това е химикал за обработка на дрога и шиптърите го знаят. За това шефа на фирмата пътува всеки пат
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Навярно е имало предишна катастрофа в същия участък." И международният одитор е тотален некадърник. Като имаш толкова жертви не съществува тая дума "навярно". Имало ли е, нямало ли е, боб ли хвърлят, врачки ли са тия? Кога е била тая катастрофа, къде са протоколите на полицията, кой е сменял мантинелата... Навярно вика... И си направиха една разходка. Поогледали са набързо, че студено и "навярно" еди какво си, ама беж обратно на топло? Тоя международен одитор да не е от Зимбабве? Кой е тоя?
20
1
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,хА ...ФАКТ преди 2 години
...пресича България на отиване и връщане от Истамбул ---С НЕРЕДОВНИ ДОКУМЕНТИ !КАК СТАВА ТОЯ НОМЕР , БЕ ....???!!!...КОЙ ВЗЕ ПАРАТА НА КПП-то....ХА,ХА,ХААААААА...АЙДЕ , КАЖЕТЕ СИ...!!!
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи в България сме толкова некадърни, че дори една инспекция на пътя не можем да направим! Добре сме се образовали по времето на шайката. Браво български избирателю, 12 години си ги преизбираш и има видими резултати!
18
0
 
7
 
! Отговори
бориме корупцията... преди 2 години
...а пускаме македонския автобус да пресича България --БЕЗ РЕДОВНИ ДОКУМЕНТИ ...ХА,ХА,ХААААА.....КАЗВАЙ КОМИТОВА , КОЙ ГУШНА ПАРИТЕ ОТ РУШВЕТА....И ТИ КОЛКО ВЗЕ???!
17
0
 
6
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
ЗА ВСИЧКИТЕ ТИЯ НЕДОГЛЕЖДАНИЯ И ПРОПУСКИ ---РЕДНО Е Р.С.МАКЕДОНИЯ ДА ПРЕДЯВИ ИСК СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ ДИРЕКТИВИ И ИЗИСКВАНИЯ, ОСВЕН ТОВА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИ , КОЙ Е ПУСНАЛ МАКЕДОНСКИЯ АВТОБУС --БЕЗ РЕДОВНИ ДОКУМЕНТИ ДА СЕ ДВИЖИ ИЗ ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ...И КОЛКО МУ Е ПЛАТЕНО ЗА ТОВА НАРУШЕНИЕ...??!
16
1
 
5
 
! Отговори
Правилно преди 2 години
Да дадат одита на международна фирма и после изпълнението на предписанията също. Трябва и международно управление на министерството. Изобщо да се даде управлението на цялата държава на чужденци, то е ясно че българите не могат да се самоуправляват.
15
0
 
3
 
! Отговори
Citizen преди 2 години
Ами да хвърчат глави и оставки тогава. Международно разслесване, съд и затвор за всичките отговорни за тази трагедия. Ама както винаги у нас, ще бъде чудо за три дни и после.... все така до другата трагедия. Кучетата си лаят кервана си върви... Добре дошли в България
14
0
 
11
 
! Отговори
dodger преди 2 години
осовата линия е нова и се е виждала идеално. Асфалта също е перфектен. Незнам защо този шофер не се е водил по осовата линия, а по дясната мантинела, която лошо се е виждала.
13
1
 
9
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Що не разследват причината за пожара а се занимават с ПиАр глупости само? Жалко за близките на загиналите...
12
0
 
2
 
! Отговори
Ко речи... преди 2 години
Най вече липсваща държава.
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова е виновна защото е министър от 7 месеца. А преди 6 месеца запорира всички сметки на Автомагистрали. Тогава я предупредиха, че с това се нарушава работата на дружеството. Тя не, та не. Смени ръководството на Автомагистрали, а те имат договор за подновяване на маркировките и поддръжка на мантинелите. Новото ръководство не си е мръднало пръста, освен да назначава свои хора. Това пише и в статията, преди 2 месеца е имало становище за ремонти и нищо не е направено. Затова Комитова е виновна!
10
8
 
13
 
! Отговори
кажи бе фигурант преди 2 години
другарката комитоВА къде е била до сега , от колко време е министър а не е свършила работа за пет ст. ?
9
1
 
6
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Да извикат и специалисти по пожарите!
8
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се върши всичко за 6 месеца по време на пандемия.Защо не се досетите ,че преди Ви управляваше една партия 12 години се хвалеше основно със строежи на пътища.И какво построиха?Буквално нищо.Станишев построи повече от тях за 4 години.Аз съм демократ и не харесвам социалистите,но истината не може да се отхвърли.