Новото нормално: Застрашена ли е демокрацията при пандемия?

Мерките противоречат на Конституцията, но трябва да се спазват
2 дек 2021 19:00, Петя Славова
188

Противоепидемичните мерки в последните две години сериозно преобърнаха представите на хората за демокрация. Забрана за пътуване, задължително носене на маски, невъзможност да се посетят определени места заради липса на зелен сертификат, включително и невъзможността на децата да са в клас допълнително показват колко се задълбочава този процес.

Международно проучване изследва човешките права и свободи в условията на пандемия. Експерти в България търсят отговор на въпроса дали хората у нас се страхуват повече от коронавируса или от ограничаването на правата им.

"За близо две години хората се пренаситиха с информация за COVID-19 и вече спират да слушат. Толкова сме свръхреагирали на вируса, че сме започнали да си вредим. По пътя на добрите намерения допуснахме грешки. Слушаме различни авторитети, а почвата у нас е плодородна за фалшиви новини и дезинформация", коментира социологът Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Добрата новина, която той подчерта е, че все пак българите приемат Ковид мерките спокойно. "В началото реагирахме съвсем естествено с доверие, но елитът взе доверието за чиста монета, а то беше от страх към неизвестното. Ген. Мутафчийски правилно каза, че сме станали жертви на успеха си. В България в началото имаше нулева вълна, благодарение на силни мерки. Преборихме я и хората решиха, че няма пандемия. След това по протестите чувахме, че COVID-19, това е ГЕРБ. За съжаление видяхме и антиваксърска фракция в Народното събрание. Самите политици сега са разделени - във всяка партия има привърженици и противници на "зеления сертификат", анализира Първан Симеонов.

Още по темата

Преподавателят по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Симеон Гройсман беше категоричен, че част от мерките у нас противоречат на Конституцията, но това не означава, че не трябва да се спазват.

"Те бяха създадени със заповеди, за да се спазват по-лесно. В част от тях има юридически дефекти, но съдилищата решиха, че и така са добре и могат да действат. Магистратите не могат да предложат алтернативна политика срещу COVID-19. Проблемът е в контрола по спазването на мерките", заяви доц. Гройсман пред Bulgaria ON AIR.

И двамата са категорични, че в условията на пандемия хората не трябва да губят усета си към свободата.

"Понякога обаче човеците сами бягат от свободата си, защото им харесва идеята, че някой друг отговаря вместо тях. Време е в този разговор, който се води вече 2 години, да се включат хора, които се занимават с общество, а не само с вируси", призова Първан Симеонов.

Социологът е убеден, че у нас най-накрая ще има редовно правителство. И никой от преговарящите няма да си позволи разпад след коалиционно споразумение.

"Колкото по-бавно се стигне до коалиционно споразумения, толкова по-трайно би било то. Струва ми се, че ще има правителство. Който развали идеята за коалиция, ще се окаже близо до бариерата за влизане в НС. Не е важна формулата на управление, а че ще продължи логиката на служебния кабинет - да има нещо "червено", нещо "синьо" и някой, който да казва, че няма "червено" и "синьо", коментира още Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
3
 
! Отговори
ами сега? преди 2 години
Белгийският премиер: Ваксините не са достатъчни за свободата Вярвахме, че ваксинирането против COVID-19 води към свободата, но ще са необходими и допълнителни мерки, заяви премиерът на Белгия Александер де Кро пред федералния парламент в петък. Очаква се на извънредното заседание да се приемат допълнителни ограничения. В коментарни статии се посочва, че една от причините за влошаването на епидемичните данни е приложението на сертификатите за COVID-19, довело до опасно занижаване на бдителността
155
0
 
3
 
! Отговори
Кодапрайш преди 2 години
До Мишел Дюбо... Точно. За съжаление малко хора вече четат книги, още по-малко от тях четат Оруел, Вонегът, Кафка, Хелър, Хъксли и много други. За история пък хич да не говорим, тя все едно е започнала с интернета и Фейсбука. Ко да прайш.
154
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Novina ot v4era - Съдът във Белгия провинция Валония/която спря CETA i TTIP globalistkite proekti за налагане на ТНК трансграничните корпорации и робството по целият свят/, та Белгийски съд/Валония 3,5млн.души/ СЕ ПРОИЗНЕСЕ, ЧЕ КОВИД СЕРТИФИКАТЪТ ПОГАЗВА ВСИЧКИ НОРМИ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО И ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ КОНСТИТУЦИИ И ОСНОВНОТО ПРАВО НА ХОРАТА - ПРАВОТО НА ЖИВОТ!!! НЯМА КАК ДА НИ ЗАДЪЛЖАТ ДА СЕ БОДЕМ С ВАКСИНА ЧИИТО СТРАНИЧ.ЕФФЕКТ Е "СМЪРТ"..!!! HALLELUYAH!!! СЛАВА ИИСУСУ ХРИСТУАМИН БОГ
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гваделупе, малката карибска република от 400хил.души ве4е от 15.11.21 е свободна от ковит робството, хората се вдигнали като един и обсадили вс.правит.сгради. Макрон/глобалисткият избраник за антихриста/ се уплашил и отменил задължителното ваксване у Франция....моля колеги проверете това инфо. видяно във фейсбук Ние няма да се ваxinirame
152
0
 
2
 
! Отговори
Мишел Дюбо преди 2 години
До Лекообъркан колко силно напомня на Оруелкото: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.", нали?
151
0
 
5
 
! Отговори
В. преди 2 години
Новото Нормално = евфемизъм да Ненормалност.
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още древните китайци са казали - да наречеш правилно значи да разбереш правилно. Затова са заместващите термини: ново нормално - ненормално, диктатура; фалшиви новини - информация неодобрена от официално налаганата; ваксинация срещу ковид - експериментална генна терапия; задължителна ваксинация - насилствено участие в експеримент (вече и върху деца); "антиваксъри" - хора отказващи участието си в експеримента. Зелен сертификат- одобрение от държавата, че си добър бюргер, дето не задава въпроси.
149
6
 
2
 
! Отговори
Лимон преди 2 години
Очевидно човечеството не се е променило като манталитет в последните 100 години. По време на пандемията от испански грип ( 1918-1920 ), хората пак не са искали да спазват същите мерки и са си мислели, че някой иска да ги пороби, но в крайна сметка пандемията е отминала и всичко се е върнало в начална позиция ( - 50 милиона починали ). Естествено тогава глобализацията не е била така застъпена както сега, което може да удължи сегашната с 1-2 години, но всичко пак ще се нормализира.
148
1
 
3
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Демокрацията е един от слабите социални модели според древните гърци. И дори по времето на Перикъл в Атина не е била нищо друго освен един културен авторитаризъм. Съвършеният строй според древните елини е бил този на Спарта. За който ние учим, че е "олигархия" в учебниците, но не е. Всъщност е първият прототип на републиката с разумно разпределение на властта между народа, висшата класа и царете. По-късно Римската република и Венеция заимстват този модел, за да изградят техните силни държави.
147
0
 
9
 
! Отговори
МП преди 2 години
До Waffen SS ___Напълно сте прав.Демокрацията в сегашното и изражение в Европа и САЩ не е нищо друго освен диктатура но на малцинството над мнозинството.
146
1
 
4
 
! Отговори
До 165 преди 2 години
Сега тебе кефят ли те ограниченията и специалните разрешения или не? Ако не те кефят, значи сме на едно мнение. Какво не разбра?
145
0
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
"Застрашена ли е демокрацията"" Хайде някой в рамките на 500 знака ,да обясни какво е демокрация,но не такава ,при ,която една групичка свърх-богати ,обясняват на една огромна маса хора ,че това е демокрация и ,че и те могат да станат свръх- богати.
144
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новото нормално е само началото на една нова и много страша тирания. Който е ( и не е) живял в комунизма ще има възможност да види нещо още по извратено. Урсула Фон Дерлаен пледира за задължителна ваксинация в ЕС и въвеждането на здравен апартейд. Хората в Европа и света са вече по улиците и протестират 10 хиляди са - нещо да сте видяли по медиите. В америка има стотици загубили работата си заради отказ от ваксинация. Догодина се очаква предизвикана тежка икономическа криза. Ще бъде страшно.
143
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом нещо противоречи на конституцията значи никой няма задължение да го спазва. Нищо не е над конституцията.
142
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кодапрайш .Ми добре, вади си тогава открит лист от мЕлицията, за да отидеш до баба си на село за ракия и туршия. За "консуматорчетата" откритият лист се казва зелен сертификат. Понимайш, Кодапрайш?
141
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новото нормално , застрашава нас хората и децата ни.Не разбрахте ли какво става в момента?Спасете поне България! Ще бъдат измислени нови и нови щамове, до пълно блокиране и пълен контрол на населението.Не допускайте и вие медиите влиянието, което се налага отвън и ЕС. . Вслушайте се в интуицията си и сърцата си за да не се превърнем, като Австралия, Германия, Австрия...
140
0
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
"Слушаме различни авторитети, а почвата у нас е плодородна за фалшиви новини и дезинформация", коментира социологът Първан Симеонов" ........Първане, а Министерството На Истината/по Оруел/ ли пак решава кое е фалшива новина или дезинформация? Не сме ли го преживяли това вече? Липсваше ли ти? Или те назначиха там, по благонадеждност ?
139
2
 
17
 
! Отговори
Отвратен преди 2 години
"Мерките противоречат на Конституцията, но трябва да се спазват" - Четете ли какво сте написали в подзаглавието? Марксисти ли сте или фашисти. Не че не е едно и също.
138
1
 
16
 
! Отговори
Лекообъркан преди 2 години
Ненормалното е новото нормално, подчинението е новата свобода, здравите са новите болни.
137
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 151 Да бе в условия на пандемия си правим преброявания, избори за президент и парламент я се скрий с тая измислена пандемия. И като дойдат избори вируса магически изчезва.