Почина детето, заразено първо с менингит в детска градина

То е на 5 години и е било в трета група
Обновена: 2 дек 2021 07:08 | 2 дек 2021 06:46, Елка Василева
104
 Почина детето, заразено първо с менингит в детска градина
Снимка: архив, БГНЕС

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина, е починало, съобщи БНТ. Става въпрос за първото инфектирано дете. То е на 5 години и е било в трета група.

Още по темата

Случаи на деца, положителни за бактериален менингит, затвориха временно детска градина номер 37 "Вълшебство" в София. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията показали, че 16 деца и трима възрастни са положителни.

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. За родителите била организирана онлайн среща с допълнително разяснения.

"Фактически обясних на хората, че това е носителство, в момента не застрашава живота, тъй като в Националния център по заразни болести изследвахме около 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които два дена трябва да взимат антибиотик, общоприета световна практика", каза за проф. Тодор Кантарджиев.

В сряда са били изследвани 250 момичета и момчета, посещаващи градината, техни братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа.

"Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в семейството - братчета и сестричета. Всичко им обясних, казах им, че това се случва, че годишно сме имали винаги такива случаи, които трябва да се ограничават, за да няма повече поразени деца", каза проф. Кантарджиев.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
4
 
! Отговори
До 89 преди 2 години
До Анонимен Ако не си разбрал до сега детските градини и училищата по време епидемии и зимни сезони са инкубатори и развъдници на бактерии и вируси. Такъв микс и мешана скара става от вируси и бактерии там, че нови щамове възниква в тези огнища на зарази. Не случайно има грипни ваканции и базова ваксинация и обезпаразитявани. Друг фактор са хитрите родители дето си пробутва болни деца без да им пука че ще заразят всички останали.
85
2
 
3
 
! Отговори
Ще видим скоро преди 2 години
Какви нови инфекции ще тръгнат като пуснат всички деца по време на епидемия обратно по училищата.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съществуват 2 вида специфични менингити и 5 вида непецифични менингити. Как разбраха, че е било заразено? Не е ли възможно да се е заразило от някой друг извън детската градина?
83
5
 
5
 
! Отговори
Мона преди 2 години
Само да спомена, че има две ваксини срещу менингит по света, които се прилагат в ранната детската възраст - за менингит Б и менингит С. Има ваксини и за тийнеджери. Нека сега антиваксарите да ме нападнат!
82
1
 
3
 
! Отговори
оффф до 85 преди 2 години
Никакви инжекции не са му били в гръбнака. Точно обратното - теглили са му "ликвор". И още преди бактериалните посевки е ясно какво е състоянието според бистротата му.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 77,"Що за глупости отново? Детето с какво ви е криво за останалите починали от други заболявания."С нищо не ни е криво детето, но просто питаме - едно дете срещу 10000 не-деца - чий живот е по-важен?
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомням си, преди много години, като бях 6-ти клас, момчето с което седях на един час и бяхме неразделни в игрите, хвана менингит. Бяхме втора смяна на училище, пак късна есен по тъмно, буквално до 19 часа бяхме един до друг на чина. На другия ден, той не дойде на училище и класният ни каза, че са го взели в заразната болница. Оцеля. След месец се върна на училище. Каза, че са му били инжекции в гръбначния стълб. Да чукна на дърво, мен не ме хвана, въпреки физическата близост.
79
2
 
1
 
! Отговори
НМ преди 2 години
Детето е имало симптоми само от 2 дни, при някой може да не е толкова мълненосно и да има шанс да се лекува с антибиотици. Но бактерия вече е бил инвазирал нервната система и не е имало шанс за антибиотична терапия
78
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детете е починало ,но физически! Човек не умира със смъртта на тялото си! Това, което не умира е духът душата съзнанието и духовното тяло.Човек има тяло, което не може да се види с очи и пипне с ръка! Това което ви се случва вие сте си го избрали преди да се родите на земята във телата които сте си избрали и кармата от предишен живот.Имате и свобода да променяте.За душата- смъртта е освобождение от ограниченията на тялото и земята и е прекрасна! - ДЪНОВ Пише го във всички духовни книги.
77
1
 
17
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Детенцето трябваше да го приемат в инфекциозна клиника по спешност, там се лекува такова заразно и опасно заболяване, имат опит и с лумбалните пункции, и с лечението, имат възможност да осигурят изолация в отделна стая, независимо от това какви други заразно болни лекуват. Винаги са приемали и деца в инфекциозните клиники. По-долу има някакви странни спорове чий живот бил по-ценен; всеки живот е ценен, всеки душа носи, всеки има недовършени дела на този свят и се надява да има време за тях.
76
1
 
14
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Съболезнования на родителите!
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид отка чалките не могат да мислят и да говорят за друго, освен за ковид. Тук 4-5 ковидясали тр ола дъвчат едно и също под всяка възможна статия. Поспрете се малко, бе. Има и други неща на тоя свят. Темата тук е за съвсем друго.
74
2
 
11
 
! Отговори
77, преди 2 години
"До 57,"ама не се ли усещате пред смъртта на дете поне да си затворите човките!"Едно дете срещу 10000 не-деца. Кое е по-важно?" ,,,,,Що за глупости отново? Детето с какво ви е криво за останалите починали от други заболявания. Ей, той ковид наистина ви е изпил мозъците.ХаАйде да не месите навсякъде любимия си ковид. За вас може да е всичко, може да е религия, любов, семейство, но за нормалния свят това не е така.
73
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко хора измряха от менингит,лекувайки ги от ковид....
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 57,"ама не се ли усещате пред смъртта на дете поне да си затворите човките!"Едно дете срещу 10000 не-деца. Кое е по-важно?
71
3
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Годината има 365 дни делено на 7 :) Малко над 52 седмици. Затова виждаш и 53-та седмица. Реално ти си влезнал в 53-тата седмица. Данните за ноември не са въведени за последните 2 седмици. Когато ги въведат ще стане още по зле. Това са всички починали дори и тези от глупост :)
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До такаБактериалния менингит си е доста сериозна инфекция, която налага незабавна хоспитализация и спешно адекватно лечение. Понякога протичането е фудроянтно, и децата загиват с картина на токсико-септичен шок. Така, че не бива шега с тези инфекции.
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power Много точно и сериозно мнение. В текста под графиката - т.1 - се казва: "Данните за 2021 и < - 53-та седмица - > на 2020 г. са предварителни." /// Според мен това е невъзможно, защото годината има само 52 седмици, дори и високосната. Може би авторът е изпаднал в някакво ново летоброене или е запрашил към Китайските календари или оня на бог Тангра. :)
68
3
 
6
 
! Отговори
67, преди 2 години
Отново нищо не си разбрал, ама то при ковидпропагандаторите е така - няма и една мозъчна гънка работеща. Безсмислено е. Гледай си там ковида, щом друго не те вълнува, и толкоз.
67
7
 
2
 
! Отговори
Solar Power, преди 2 години
Я се скрий с тия платени жалки призиви! Някой теб да те кара да се бодеш или да не се бодеш срещу ковид? Статията е за съвсем друго нещо. Или то от инжекции, отрови и платени реклами ти се е съвсем изпил мозъкът?!