Трябва ли ваксината срещу менингит да стане задължителна?

Сравнително малък процент от хората развиват симптоми
3 дек 2021 13:42, Ния Христова
32

 

Огнище на менингит беше регистрирано в столична детска градина. Едво от заразените деца почина и това повдигна редица въпроси сред обществото. Един от тях е трябва ли ваксините срещу менингит да станат задължителни?

"Това е бактериална инфекция. Характерно за нея е, че по-голямата част от хората нямат симптоми. Сравнително малък процент развиват симптоми, като при по-голямата част от тях са леки - под формата на хрема. България е сред страните с много ниско разпространение на заболяването. Най-податливи са малките деца до 5 г. и някои хора с нарушения в имунната система", каза в ефира на Bulgaria ON AIR доц. Нина Янчева, ръководител на катедра "Инфекциозни болести" в Медицинския университет в София.
 
При доказване на такъв случай задължително се изследват контактните на заразения.
 
В България ваксината срещу менингит не е задължителна, но е препоръчителна, стана ясно от думите на доц. Янчева.
 
Родителите трябва да внимават за бързо развиване на висока температура, главоболие, повръщане. По-малките деца може да станат много раздразнителни и плачливи, може да се появят обриви по кожата.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Търсят начин да прокарат отровите си и да прекарат населението и децата.Не се чудете тв инсинуации.
29
0
 
1
 
! Отговори
Кера преди 1 месец
До 20 Анонимен: Хахаха. Черен хумор, хумор, ама ако тия вече са си наболи де що химикалки ни пробутват, няма да схванат алегорията и току виж коментарът ти се окаже вписан в някое ново решение на МС по препоръка на МЗ ...
28
1
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 1 месец
Боцкай се задължително където и с каквото свариш доцке, ако щеш и титлата си заври където щеш. Остави хората на мира. Ненабоцкали се, пууу.
27
0
 
5
 
! Отговори
Св.Кунчо Третоиглени преди 1 месец
Трябва! Ако не беше ваксината, щях да съм мъртъв.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За кой, точно, менингит пишете, мисирочи? Че той не е един. Ама нищо ще, ще го натряскаме като ковида - за всякакви видове 2-3 вида инжекции и това е. Да върви оборота!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не се казва коя точно ваксина? Причинители на менингит са множество бактерии и вируси. Срещу най-честия причинител ваксината е част от задължителния имунизационен календар, включена в поливалентната "Хексацима". И защо не кажат точно от какво е бил причинен менингитът при починалото детенце?
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще приемат уж задължителна ваксинация за менинги ,а ще слагат вътре същото това вещество ,което са решили сега да ни бият. Сега ще изкарат сумати други задължителни ваксини за какви ли не други болести.
23
5
 
6
 
! Отговори
Амиго преди 1 месец
Ако плъзне менингит по училищата, Ковид ще ви се стори като летен грип. Ще има още умрели и много с трайни поражения или най-малко на продължително лечение.Врете се още по училищата менингит + грип B = еднопосочен билет за Свети Петър
22
3
 
3
 
! Отговори
За кого преди 1 месец
Тя е задължителна за всички деца. За възрастните не е.
21
0
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Ти тоя мИнингит отдавна си го изкарал и си жив, пораженията са само върху мисловната ти дейност и си щастлив, че не го проумяваш.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И задължителни операции от апендикс за всеки до навъшване на 5 години, щото може да го хване възпаление нейде из балкана и да стане беля! И много е обществено полезно, също така, да стане задължително ваденето на сливици до три годишна възраст, че и бели правят.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама разбира се, че трябва да е задължителна- да са задължителни и ненужните стентове и силиконът, спасяващ жените от рак /спр. А.Джоли/и всичко, което може да дойде на ума на едни отка...чен доктор.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Покрай тази истерия за ваксинация до толкова намразих ваксините, че догодина трябва да си слагам ваксина за тетанус, но няма да отида! То бива, бива, ама минахте всякакви граници!
17
0
 
6
 
! Отговори
mery преди 1 месец
Коварна болест, която се развива много бързо и май само опитните лекари могат да открият симтомите и. Преди 2 години загубих баща си от нея. На 3-я ден в болницата една от лекарките откри симптома - реакция на врата и антибиотици, пункции, но изпадна в кома и си отиде за 5 дена. Жалко за малкото детенце
16
1
 
3
 
! Отговори
Фин преди 1 месец
Вижте коментар номер едно и ви става ясно, колко им е пипето на фармафилите...катастрофа!
15
0
 
7
 
! Отговори
УТОЧНЕТЕ преди 1 месец
ЗА КОЙ МЕНИНГИТ СТАВА ВЪПРОС - БАКТЕРИАЛЕН ИЛИ ВИРУСЕН? ВЧЕЛА КАЦАРОВ КАЗА, ЧЕ НЕ Е ОТКРИТ МЕНИНГОКОК ПРИ ПОСЯВКА!!!
14
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 1 месец
"И по един звънец на носа - да дрънка и да се види и чуе отдалеко кой отде минава!"- Всъщност, вече носиш звънче. Телефонът ти!" - - - Нося го само на работа. В другото време - въобще. Ама като гледам как върви с нацизма и геноцида очаквам скоро да ни заковат по един за коремите, да не се отделяме от него.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе вие полудяхте ли бре.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 10 - За по-миналата година са били 5.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"И по един звънец на носа - да дрънка и да се види и чуе отдалеко кой отде минава!"- Всъщност, вече носиш звънче. Телефонът ти! Сега, смао на базата на 3/4/5g, може да се каже, къде и на какво растояние си точно. А когато дойде и новият стандарт BluTooth 6 - ще може да се каже с точност от 10-ина сантиметра, в определен радиус. Просто казвам.