Бъдещето на туризма ни - продукт в традиционна среда, а не нискобюджетно блато

Румен Драганов: Цялата ни консулска система е корумпирана
Обновена: 4 дек 2021 17:17 | 4 дек 2021 16:53, Анисия Иванова
50
Бъдещето на туризма ни - продукт в традиционна среда, а не нискобюджетно блато
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва да продава традиционен продукт в традиционна среда. Това е най-скъпото нещо, което може да се продава. На преговорите за бъдещо правителство хората говореха именно за това, каза Румен Драганов от Националния борд по туризъм и Института по анализи и оценки в туризма, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Цялата насоченост бе към устойчив туризъм, каза Драганов. По време на срещите за преговори за нов кабинет "тези млади хора бавно и спокойно ни казваха неща, които, не че не ги знаем, но забравяме, увлечени във вихъра на масовия туризъм".  

"Трябва да се запитаме кого обслужва конвейрът на масовия, т.нар. индустриален, туризъм", категоричен бе Драганов.

По думите му вкарваме нискобюджетни туристи, взимаме нискобюджетни работници от Украйна, Молдова, Пакистан, Киргизстан, Индия. "Храним ги с пластмасови гръцки краставици и домати, турски ананаси, колумбийски банани. От всички страни сме събрали някакви... От България какво е?", запита Драганов.

"Сега се появяват едни млади хора, които казват - толкова много красиви неща имаме. Вижте кухнята на нашите баби, вижте какви вкусни неща се готвят, вижте какви неща сме произвеждали и можем да произведем. Вижте колко много неща имаме на една малка територия", сподели събеседникът. По думите му точно това е традиционен продукт в традиционна среда.

Националната резервационна система не е, за да победи мултимилиардните гиганти - онлайн платформите за резервации, а да помогне дори и на по-малките, по-слаби субекти в туризма да се позиционират. Може да има такава система, заяви Драганов.

Електронните визи са задължителни днес по мнението на госта.

"Въведохме зеления сертификат и където влезеш, те проверяват. Значи можело! Какъв е този Европейски съюз с тези допотопни машини. По-добре да върнат пишещата машина "Марица" на границата... През XXI век, в края на 2021 година трябва да въведем електронни визи така, както се въведоха зелените сертификати. Да не би някой да не знае, че е корумпирана цялата ни консулска система? Защо от външно министерство не искат да махнат консулствата? Защото е огромен бизнес", коментира той.

Около половин милион ще бъдат пътуванията по Коледа и Нова година в България. Около 60 хил. ще бъдат в чужбина - основно в съседни страни, в Европа (посещение на близки, роднини и приятели) и към топлите дестинации, прогнозира Драганов.

"Ски сезонът ще бъде близо два пъти по-силен от миналата година. Миналата година имахме около 600 хиляди туристи, влезли в страната. Тази година ще бъдат 1,2 млн., докато през 2019 те бяха 1 670 000",прогнозира той.

"Държавната администрация, която се занимава с туризъм, трябва да е министерство, но с нови функции. Държавата трябва да започне да се грижи за своята собственост. А държавна собственост е всичко, което по конституция е държавно - плажове, археологическите обекти и резервати, хижите в планините".

Може ли да проработи слоганът "Една дестинация - хиляди преживявания" и какво е нужно, за да се случи това? Защо е нужна Национална туристическа органгизация? Трябва ли да има национална система за резервации? Какво представлява и какво трябва да покрива гаранционният фонд? Защо концесиите в туризма не са концесии, а преместваемите обекти не са преместваеми обекти? Къде са пороците на тези договори в момента и как да се прекратят корупционните практики?

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
България е много богата страна, България може да предложи цялата палитра на туристическия бизнес /целогодишен туризъм, скъп туризъм/, както още много възможности, но от ненаситни, алчни дребни душици с огромна липса на етичност към обществото, създало ги, нямат мозък или не искат да делят парсата с останалите.
38
1
 
0
 
! Отговори
Дависветна преди 1 месец
На българският, мутренски, туристически бизнес не му пука какво казва г-н Драганов.
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туризъм има в Канада! Като им омръзне да ги пецат лосовете в тайгата, отиват в Куба да ги пецат комунистите на Кастро.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СПОРЕД ЕВЕНТУАЛНИЯ НОВ ПРЕМИЕР ДРЕСИРАН В КАНАДА, ТРАДИЦИОННАТА СРЕДА В БЪЛГАРИЯ Е КОРУПЦИЯТА.
35
0
 
5
 
! Отговори
Дам... преди 1 месец
Пет пари не давам за туризма меко казано!!
34
2
 
7
 
! Отговори
Петко преди 1 месец
В туризма няма никакво бъдеще. Това е умираща индустрия и скоро ще загине завинаги.
33
0
 
9
 
! Отговори
Да ама Не преди 1 месец
Пишман-бизнесмените в туризма мислят постоянно, как да излъжат държавата, как да измамят туристите, как да не платят на персонала си.
32
1
 
4
 
! Отговори
слави лиже луна преди 1 месец
дано всички да фалират
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Танзания.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българи виждали ли сте в българия ром с ауди А8 по това може да ги познаеш синджир марка ром каже ли ти добър ден виж от къде изгрява слънцето много измамници и мошенници има от тази нация има една бългърска поговорка младите сигорно не я знаят но възрастните я знаят вълк козината си мени но нрава не на мене по скоро ми приличат на чакали щот вълците не ядът *** та те така и ромите днеска са червени утре са сини другиден зелени по другиден пенбени къде са парите на къде *** вятъра.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърция
28
1
 
12
 
! Отговори
Uncle Adi преди 1 месец
Лакъв туризъм бе другарю. Не виждате ли каква клоака са вашите туристично дестинации. Вижтв "спа столицата" на балканите - Велинград. Вижде Добринище. С какво ще ме привлекат за да отида? Дупки, мизерия, кал и разбита инфраструктура. Просто няма как да ме накарате да отида конкретно в тези 2 дестинации.
27
0
 
0
 
! Отговори
I'm-дртиВАЙТ-БО преди 1 месец
Ще му цитирам предвиждането, пък тя ще се покаже след 4 месеца само РЕАЛната истина"Ски сезонът ще бъде близо два пъти по-силен от миналата година. Миналата година имахме около 600 хиляди туристи, влезли в страната. Тази година ще бъдат 1,2 млн., докато през 2019 те бяха 1 670 000"
26
0
 
0
 
! Отговори
I'm-дртиВАЙТ-БО преди 1 месец
Помня мн.добре, как тоя - изКуКуригалият леко Драган4:0 в края на миналата зима и началото на тая година твърде оптимистично ПРОгнозираше едни хубави 8-9 милиона туристи и почиващи през лятото тук у нас, а то кво се оказа... Макар че още НЕ са и публикували РЕАЛните данни, ги виждам маХ. къмто 3,5-4 милиона я има, я няма, т.е. горе-долу са наполовина приходящите и заблудени да кацнат напоследък у Бугарско...
25
1
 
11
 
! Отговори
уникум !!! преди 1 месец
Сутринта слушах един ЦАРул , как обясняваше , че , една нощувка на човек струвала само 180 лв !!!!
24
1
 
4
 
! Отговори
ОМЕРТА преди 1 месец
Ако някой почне да рови в Бг-туризма, да си спомни закона неписан.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един БЕЗплатен съвет за Бг туристическите бизнИсмИени. Ориентирайте се към туристи от Румъния, Албания, Македония та дори и Гърция а по-далечни дестинации, Афганистан, Иран, Сирия и т.н. макар че вторите трудно ще докарате защото имат изисквания непосилни за вас. Виж балканците без изключения са пУмияри като вас.
22
1
 
9
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Мнооого станаха мераклиите за лесни и бързи пари в Туризма. Малко остана за крадене. Затова се случват случки както с Митьо Очите в заведението на Кравата.
21
0
 
8
 
! Отговори
Клиента е Цар! преди 1 месец
Така трябва да се гледа на гостуващите напр. летовници тук. Говорите за реклама, но измамения турист прави такава антиреклама, че тук сама най-ниски цени могат да накарат нЕкои да дойдат.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държава в която НЯМА един читав ресторант и на племето му е добре така смятайте за какъв кИнеФ иде речКъв туризъм кви пингвини в Сахара