Бъдещето на туризма ни - продукт в традиционна среда, а не нискобюджетно блато

Румен Драганов: Цялата ни консулска система е корумпирана
Обновена: 4 дек 2021 17:17 | 4 дек 2021 16:53, Анисия Иванова
50
Бъдещето на туризма ни - продукт в традиционна среда, а не нискобюджетно блато
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва да продава традиционен продукт в традиционна среда. Това е най-скъпото нещо, което може да се продава. На преговорите за бъдещо правителство хората говореха именно за това, каза Румен Драганов от Националния борд по туризъм и Института по анализи и оценки в туризма, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Цялата насоченост бе към устойчив туризъм, каза Драганов. По време на срещите за преговори за нов кабинет "тези млади хора бавно и спокойно ни казваха неща, които, не че не ги знаем, но забравяме, увлечени във вихъра на масовия туризъм".  

"Трябва да се запитаме кого обслужва конвейрът на масовия, т.нар. индустриален, туризъм", категоричен бе Драганов.

По думите му вкарваме нискобюджетни туристи, взимаме нискобюджетни работници от Украйна, Молдова, Пакистан, Киргизстан, Индия. "Храним ги с пластмасови гръцки краставици и домати, турски ананаси, колумбийски банани. От всички страни сме събрали някакви... От България какво е?", запита Драганов.

"Сега се появяват едни млади хора, които казват - толкова много красиви неща имаме. Вижте кухнята на нашите баби, вижте какви вкусни неща се готвят, вижте какви неща сме произвеждали и можем да произведем. Вижте колко много неща имаме на една малка територия", сподели събеседникът. По думите му точно това е традиционен продукт в традиционна среда.

Националната резервационна система не е, за да победи мултимилиардните гиганти - онлайн платформите за резервации, а да помогне дори и на по-малките, по-слаби субекти в туризма да се позиционират. Може да има такава система, заяви Драганов.

Електронните визи са задължителни днес по мнението на госта.

"Въведохме зеления сертификат и където влезеш, те проверяват. Значи можело! Какъв е този Европейски съюз с тези допотопни машини. По-добре да върнат пишещата машина "Марица" на границата... През XXI век, в края на 2021 година трябва да въведем електронни визи така, както се въведоха зелените сертификати. Да не би някой да не знае, че е корумпирана цялата ни консулска система? Защо от външно министерство не искат да махнат консулствата? Защото е огромен бизнес", коментира той.

Около половин милион ще бъдат пътуванията по Коледа и Нова година в България. Около 60 хил. ще бъдат в чужбина - основно в съседни страни, в Европа (посещение на близки, роднини и приятели) и към топлите дестинации, прогнозира Драганов.

"Ски сезонът ще бъде близо два пъти по-силен от миналата година. Миналата година имахме около 600 хиляди туристи, влезли в страната. Тази година ще бъдат 1,2 млн., докато през 2019 те бяха 1 670 000",прогнозира той.

"Държавната администрация, която се занимава с туризъм, трябва да е министерство, но с нови функции. Държавата трябва да започне да се грижи за своята собственост. А държавна собственост е всичко, което по конституция е държавно - плажове, археологическите обекти и резервати, хижите в планините".

Може ли да проработи слоганът "Една дестинация - хиляди преживявания" и какво е нужно, за да се случи това? Защо е нужна Национална туристическа органгизация? Трябва ли да има национална система за резервации? Какво представлява и какво трябва да покрива гаранционният фонд? Защо концесиите в туризма не са концесии, а преместваемите обекти не са преместваеми обекти? Къде са пороците на тези договори в момента и как да се прекратят корупционните практики?

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг винаги е била ГЕМЕЗАРНИК и ще си остане такъв защото ХОРАТА са такива.Евтин туризъм за трето качество туристи.
16
0
 
8
 
! Отговори
Кажи си Бруте преди 2 години
Съществува ли списък на собствениците на хотели и ресторанти в бг. Действителните. Просто го публикувайте. Ще ви кажа тогава ще има ли правителство и колко ще го бъде. И колко банки още ще фалират.
15
0
 
14
 
! Отговори
Хаахаха преди 2 години
Преди 25 години когато запознах трудовият си път като екскурзово имахме десетки групи французи, кооито идваха и правеха обиколки на България с автобус. Това бяха истински качествени турист. С годините ги изгонихме с пияндетата и връщане няма. Правете каквото искате... и без това държавата няма представа как да направи една ПР кампняиа и да рекламира стойностно. Рекламирането на България в България е ненужно ;)
14
0
 
9
 
! Отговори
Туризма като всичко: преди 2 години
"Пари при пари отиват, но не многото при малкото, а малкото при многото." - Буров
13
0
 
10
 
! Отговори
1-н преди 2 години
koй е луд да си скъса нервите и пропилее отпуската при тия бездарници...
12
3
 
2
 
! Отговори
морски преди 2 години
Наистина тук идват бедните, а и ще продължават да идват най-бедните. Но другаря Борисов каза да забравим АМ "Черно море", а тя е много важна за туризма.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление туризма го чакат все по тежки времена. Гледах резултатите на ЕС през последните години и всичко говори за все по голяма рецесия. Това означава че туризма ще трябва да разчита все повече на туристи извън ЕС . При еврог.ейския ножицата между ,,растеж,, и инфлация все повече се отваря а това си е чиста рецесия. Инфлацията изпреварва все повече растежа . Трябва да се правят дълбоки и дори крайни икономически реформи а дори не се говори че трябва да се сложи край на ЕС .
10
0
 
11
 
! Отговори
Българите тук НЕ преди 2 години
стават за капиталисти. Капитализма ни е див, уродлив и хищнически. Туризма също 1към1
9
1
 
4
 
! Отговори
Дае преди 2 години
Толкова се радвахме на вносните работи едно време, правихме си моливници от кенчета кола, събрани от релсите на международния влак. А тя каква стана.
8
2
 
12
 
! Отговори
Соца остави Туризъм преди 2 години
с платежоспособни туристи - мутрите ги изгониха. Какво не е ясно?! С "Мутри вън" кво стана? Мижи да те лАжем, както всичко в бегето.
7
2
 
8
 
! Отговори
Те туристическо лого преди 2 години
не могат да измислят читаво, тръгнали за Туризма бла-бла. Перат се пари и пак ще се перат.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ,сте се окекали ,че даже не озъзнавате ,колко сте зле !Нивото ,е толкова нисско ,че го приемате за нормално !Трагично е !Но , факт !Няма кадри -няма и развитие !Не се оплаквайте !!Каквото почукало ,такова се обадило !
5
3
 
8
 
! Отговори
Полицейски туризъм преди 2 години
За полицейски туризъм чувал ли е Драганов, в почти всяка стая има скрита камера за събиране на компромати!
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризма да се оправя според времето когато перяха парите правеха 500% печалба, криеха оборот, персонала от българи го държаха в мазета и му плащаха по 500 лв. заплата за 15 часа работа, строяха незаконно обливаха се с пари никой не казваше нищо , а сега малко на калъч от ковиТ и веднага помощи е няма от къде да дойдат да сте спестили преди.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАНС и МВР работят за Румен Пашата, Киро Японеца, Черничкия,ген.Васил Василев те им плащат на частно за изтезания срещу неудобни!Пример :Изтезанията в Перник и Бобов дол!
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя хубаво си ги говори, но виждал ли ква неандерталщина е по родното черноморие. Дори и да си отседнал в хотел пак ще чуеш как некви си бият жените и децата докато се водиш на почивка. То са скандали виене, рев и прочее, с кофти матрял не става колкото и да си развиваме красивите концепции.
1
4
 
4
 
! Отговори
На Борисов аверите преди 2 години
ДАНС и МВР работят за Румен Пашата, Киро Японеца, Черничкия,ген.Васил Василев те им плащат на частно за изтезания срещу неудобни!Пример :Изтезанията в Перник и Бобов дол!