Кантарджиев: Над 300 проби са взети след смъртта на дете от менингит

В Южна Африка Омикрон измества Делта много бързо
4 дек 2021 10:52, Елка Василева
38
Кантарджиев: Над 300 проби са взети след смъртта на дете от менингит
Снимка: архив, БГНЕС

Над 300 проби са взети след смъртта на дете от менингит в 37-а детска градина в столицата. Това заяви пред БНТ епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

По думите му половината от тесния контакт са с установени менингококи, но под 10% са положителните проби в по-широкия кръг контакти, каза Кантарджиев. Направена е профилактика с антибиотици на хората, а детската градина е дезинфектирана.

По думите му много рядко се стига до фатални инциденти като този с детето от 37-а детска градина. Последните години огнища на менингококи е имало в Старозагорско и Пловдивско. Прави се дезинфекция, 2 дни профилактика с антибиотици и отново на училище, коментира проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира и варианта Омикрон. В Южна Африка той измества Делта много бързо. По-лесно се разпространява този вариант, но не е сигурно все още как протича.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Ангел КУНЧ дека е ,бе Кантар?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на починалото дете преди да почине взимали ли са от носа,гърлото му проби за ПСР тест с които да са го заразили с менингит,както и другите деца,че въобще с многото деца от детските градини и училища,които подлагате на преглед с тез фалшиви замърсени пръчици,иначе ги заведете в лаборатория и там в лабораторни условия с лабораторен инвентар стандартен по БДС спуснат за производство с тази цел приети как пациенти по ред на номерата може с помощта на служителите и учителите да дадат секрет за тест
19
5
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Той не беше ли уволнен? Или са пак измислици на новинарчетата да си запълнят дупчиците щото няма интересни новинички.
18
2
 
22
 
! Отговори
Ana преди 2 години
Кантарджиев, къде е Кунчев ? Нещо се изгуби- липсва по тв всеки ден от сутрин до вечер?
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До солара: Каканижеш като пиян поп. Върви се боди и не се занимавай с хората..и без това изглеждаш 12 годишен с тоя си мозъкч
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И при менингококовия менингит има безсимптомни носители. Затова всички носители пият антибиотик , въпреки че са "здрави". Така че не е само при ковид безсимптомтото носителство. По повод антиваксърските протести против маски и карантина.
15
18
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Седни и се успокой. Почти 30к жертви имаме от Ковид. Замисли се ! На второ място сме в света. Болниците са пълни с неваксинирани оли гофрени. Няма място хората да се лекуват от други болести. Ако искаш да помогнеш просто се ваксинирай ... помогни на възрастните си родители да направят същото , не ги пързулвай по конспиративни глупости. Така ще освободим 90% от заетите легла и хората ще се лекуват и от други неща ! Простичко е за тези които имат нещо в главата :)
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този в качеството си на какъв се изкацва? НЦЗПБ има нов шеф! Бай Шиле нали отиде на сладка служба към софийската община съветник по сиропирането? Кой гобута, та се клати?
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин 4 - Не че нещо, ама с еноговото CV има 20 места, къето може да започне нова работа, обаче няма да е на "значим пост" и да е се прави наваже, ткаа че напълно подкрепям възгледите ти.
12
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте махали коментари, бе! Отново -" Ууу голямва работа станала! Умряло едно дете и вече хукнаха сичките!"
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Шиле как може да живее спокойно, като знае, че го чака трибунал?
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кел файда от пробите, след като разкарвахте детенцето от болница в болница, дорде умре. Болници много - животът загубен. Човекът го няма.
9
2
 
9
 
! Отговори
туту преди 2 години
Не ги гледай бе красавец бошевишки!
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 10 Ееее, ами тя Кокошка Фандъкова го е гушнала под крилото си, нали тя още е на власт, пък е гербава.
7
0
 
16
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Съветник как се вземат пари без да работиш и си клатиш оная му работа
6
1
 
14
 
! Отговори
дб преди 2 години
е няма ли друг назна4ен главен епидемиолог?????????????????? нека той се покаже!!
5
1
 
23
 
! Отговори
Кантарджиев, преди 2 години
Ти си съветник на Фандъкова,тя пък е принципал на детските градини и ясли.Защо допуснахте смъртта на детето?
4
0
 
22
 
! Отговори
Ох боли преди 2 години
Талант нали врачуваше че от менингит не се умира и ква стана сега?
3
3
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 1 На този господин явно му е много мъчно че са го освободили от работа поради това че е пенсионер и досущ като заслужилите артисти на НРБ не спира да си дърдори неговите лакардии - за вируси, домати с ракия и прочие. Менингококовата бактерия е част от нормалната микрофлора на носа и гърлото и да, наистина присъства в около 10% от всички ЗДРАВИ хора. Пита се в задачката за какъв... молив им е тогава да правят тестове като резултатът се знае предварително? За антибиотиците е прав.
2
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НОМЕР ЕДНО- НЕ СЕ ЕМАВАЙ С ИМЕТО НА ПРОФЕСОРА- НА ПРЪСТИ ДА СЕ ВДИГАШ С ГЕГА ДА СКАЧАШ ТРУДНО ЩЕ СТИГНЕШ ДО СЛАБИНИТЕ МУ- УМЕН, НАЧЕТЕН И ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ.