Омбудсманът: Големият страх на хората, че не могат да си платят сметките

По думите на Ковачева държавата трябва да помогне на всички
4 дек 2021 13:52, Елка Василева
52
Омбудсманът: Големият страх на хората, че не могат да си платят сметките
Снимка: архив, БГНЕС

Най-големите страхове на хората са свързани с невъзможността за плащане на сметките с оглед на това, че сме в енергийна криза. Това заяви националният омбудсман Диана Ковачева пред БНТ.

Ковачева цитира данни на Евростат, според които 51% от българите изпитват затруднение да плащат сметките си за отопление.

В Закона за енергийната ефективност няма никъде определение кои са енергийно бедни хора. Тоест, ако тръгнем от уязвимите хора, трябва да си дадем сметка, че не знаем колко широк е този кръг от хора. Истината е, че държавата трябва да помогне на всички, както вече бяха взети мерки по отношение на бизнеса, каза омбудсманът.

По думите ѝ това трябва да се случи чрез законодателни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Виж те преди 2 години
И колко са скочили местните данъци и такси в някои общини. Не може данакът на жилище от 52 кв. На повече от 40 години да е толкова, колкото стара панелка от близо 80кв в Младост1 в София. Някой би трябнало да контржлира и това. Кото не им стигат париге, кметът да си отива. Става дума за община Правец
38
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 43 (до 42) А ти какво имаш предвид под IT? И аз не се заяждам, само питам.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 45 Извинявай много, но не обиждай пещерните хора! Ние сме много по-зле от тях! Те не са били вързани с тръби към ТЕЦ и не са плащали никакви сметки, защото са ползвали ВЕИ (дървета за огрев от гората) и са имали естествен климатик и хладилник, защото пещерата е именно това - зиме и лете с постоянна температура!Ние да му мислим!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази страна е още в пещерния си етап!30 години след смяната на системата, тук все още всеки говори и се тревожи как да си плати сметките за ток и парно, дори си изключват радиаторите!В нормалните страни хората мислят как да осъществят мечтите си!, които даже не трябва да са мечти, защото ако един човек е роден с певчески талант и влечение към музиката, не трябва да го караш насила да продава хляб в някой хипермаркет напр. Къде е държавата, за да подкр
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 42Вероятно искате да кажете, че хората които работят в тези сектори толкова заслужават. Освен това да си грамотен и да работиш с много програми не значи да си програмист. По-широкият и обективен поглед към хората помага за по-добрата емоционална интелигентност.
34
3
 
2
 
! Отговори
Претупва жалби преди 2 години
Ковачева как е възможно на изтезанията от мафията срещу неудобни да наричате престъпление от общ характер!? Знаеме, че сте назначена от Борисов но поне малко проявете съвест, моля!
33
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 40През целия си трудов стаж съм бил на държавна работа. И мислиш ли, че човек с познания в IT e държан по милост???? Просто това са повечето от заплатите в държавния сектор особено в здравеопазването и социалните дейности. Всъщност да не ти пука за другите е патология, а понякога и диагноза.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 34Ами прочети текста до края. Не знам до кога ще мога да работя. Здравето вече не е същото като на млад човек. С 380 лв пенсия не може да се живее.Пенсия получена за 39 години трудов стаж.
31
1
 
7
 
! Отговори
глупост преди 2 години
До АнонименИмате ли представа какво говорите???? След 39 години трудов стаж получих 380 лв пенсия. Това ме принуждава да работя. Чисто получавам след данъци 900 лв . И как се живее с 1280 лв ? И докога ще мога да работя??? Наистина ме е страх!!!!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнела ще им плати сметките, ама преди това Киро и Асен трябва да изкарат парите. Казва се - лява политика с десни мерки. Досущ като Тони Блейър! Тоай беше лейбърист (социалист), но въртеше икономика с либерални десни полотики.
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън! Преди 25 г. беше така. Бачкаш ине можеш да си платиш сметките ,защото Жан виденов беше тръгнал да реанимира социализма и безхаберието. Сега всеки, който работи може да си плаща сметките. Мрънкат само мързеливите, най-често хора без квалификация и трудови навици.
28
1
 
4
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Сам си го направи, сам си го носи! УРА другари!
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както правилно каза номер 28, номер 21 живее в паралелна вселена. Или може би не? Може би той е от малкото "правилни" хора на хранилката на дон Бойко Борисов? Откак Бойко Борисов е на власт не съм ходил никъде в чужбина, щото нямам пари за това. А преди Бойко Борисов обиколих половината свят, и до САЩ ходих!!!Maмицата им на ГЕРБ, да се затрият дано!!!
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще стане на всички. Парите от Марс ли ще паднат или Рашков ще продаде имотите и ще помогне
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21, ти живееш в паралелна вселена пич.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 30 години ,не разбрахте ли ,че в България не може да има демокрация Лъжицата е прекалено голяма за нашата уста
23
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Герб спряхте да ходите като роби в Гърция, ама сега пак ще започнете.
22
4
 
2
 
! Отговори
Некой преди 2 години
Тази ще свърши ли нещо с краен резултат или ще продължава само с констатациите си от които нямаме нужда?
21
1
 
2
 
! Отговори
Защо скачаха в 1989? преди 2 години
Сега ще скачат в трапа.
20
6
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Много важно че не могат да си платят сметките,я по добре да отидат да си сложат бустерна доза по добре.Така ще бъдат спокойни и щастливи ,че след нова година цената на тока ще скочи шоково