Блъсков за "Труд": Чакат да не се изнесем и да ни арестуват!

Според него със запечатването на редакцията се изпълнява поръчка
6 дек 2021 22:21, Петя Славова
177

Гражданско неподчинение обявиха журналистите от "Труд" след като бе запечатана редакцията на вестника заради неизплатени задължения към Министерството на културата. Те отказаха да напуснат работните си места и продължиха да подготвят новия брой на вестника.

"Ключалките са сменени. Чакат да не се изнесем и да ни арестуват. Да ни арестуват, няма лошо! Това е изцяло дирижирано от служебното правителство и от неговия съставител. Радев има нахалството да каже, че не се бърка в изпълнителната власт. Няма кой друг да го поръча това на Минеков. Каква демокрация, какви 5 лева? Няма да се помръднем, нека ни арестуват, да ни съдят и да ни глобяват. Готови сме да седнем на масата и да се разберем", заяви главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков пред Bulgaria ON AIR.

Според него в случая става дума за политическа репресия срещу вестника, защото формалният повод е неизпълнени финансови задължения, което не било вярно.

Още по темата

"Нашият договор за наем е прекратен и в същото време получаваме фактури по същия договор. И до ден днешен си плащаме наема. Три дни сме закъснели и на четвъртия ден всичко беше платено. Минеков лъже от парламентарната трибуна, че сме имали дължими наеми. Имаме фактури и платежни нареждания, в Министерството на културата ги има. Ако не беше вярно, че Минеков лъже, досега 100 дела да ни е завел, че го обвиняваме в лъжа. Няма нито едно. Изпълнява поръчка на властта. Той е абсолютен лъжец, за всичко излъга! Господ си знае работата", каза още Блъсков.

Той е убеден, че всичко случващо се в последните 4-5 месеца е реакция на журналистическо поведение на екипа на "Труд" спрямо служебното правителство.

Блъсков подчерта в студиото на "Денят ON AIR", че не са търсили конфронтация с никого. Търсил е проф. Минеков и е искал да се разберат по казуса, но не е получил отговор.

"Помолих президента. Да, г-н Блъсков, ще вземем отношение. Нищо. Нарочно вървят по този път на тормоз и репресия. Никой не поиска да седнем и да се разберем", поясни гостът на Ганиела Ангелова.

Запитан за дължимите пари за консумативи, главният редактор на "Труд" отговори:

В продължение на 5 години искаме министерството да ни изпрати валиден финансов документ, по който да ги платим. Получаваме едни писма и накрая едни приказки. Използват този формален повод, за да мачкат вестника, защото е опозиционен. В целия бял свят има вестници, които в един период са опозиционни, а в друг период от време са с властта.

Блъсков е помолил заповедта за изнасяне на редакцията от сградата да бъде удължена до първия работен ден за 2022 г., но е получил следния отговор от областния управител на София: Ако го направя, утре Минеков ще ме уволни.

"Правим вестник и търсим подкрепа. Ако ни изнесат, пак ще го направим вестника", настоя журналистът.

Той е на мнение, че президентът Радев има пряко влияние върху бъдещото правителство. Идва началото на президентската република, говоря за задкулисно управление. Първият на конци е Рашков, смята Блъсков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ти пука, ама парите идат от запада. Ако запада не даде- ше ручаш леб и зъби, на студено. Па ти си ги карай изедниците да ти плащат и леж на тва ухо. Колкото предишните са си платили, толкова и тези ще си платят.
64
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ми пука какво ще пишат по западните медии! Изедниците от ОПГ Гроб трябва да платят сметките си за ограбването на държавата в продължение на повече от десетилетие!
63
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бонго... Фирмата, в която съм има вземане даване с държавни, общински учреждения, министерства и т. н. В договорът за наем пише, че наема се плаща до 5-то число на месеца, сумата е описана в договора. Не те питат имаш ли фактура или нямаш, след това текат лихви за всеки ден просрочие.Фактурите си ги събираме след това. С едно месечно предизвестие може да се прекрати всеки наем, независимо дали си изряден или не. А ако не си, си отиваш след първият месец. Този натрупал хиляди неплатени...
62
2
 
5
 
! Отговори
Луна преди 2 години
Блъсков, ще подпишеш,ли?
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ква Европа бря герберуги ,не си е плащал наема на държавата ..и други има като тая мошеник
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако пък остане, тва е провал за министера и пълна излагация. параграф 22.
59
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от главните отровители на медийната среда в България, още от началото на прехода. Гнус и гризачи е меко казано.
58
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже може да ни има в западните медии- в България репресират журналисти! Само това ни липсва-дано не стане.
57
4
 
28
 
! Отговори
Азъ преди 2 години
Какво място има един частен вестник на привилигирован наем в държавни помещения? От какъв зор бе? Дори и този мижав наем не е плащал, защото е обслужвал мутрата 12 години. Нямам думи!
56
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако го арестуват, скандалът ще е пълен. Европа ще се изприщи от нас.
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина клозетен, но псевдожурналист. От 30 години почиства ректумите на управляващи престъпници.
54
2
 
18
 
! Отговори
Довиждане! преди 2 години
Петьо при Бай Ставри! Строг, но справедлив! Няма да плащаш наем!
53
3
 
18
 
! Отговори
Един от многото преди 2 години
Клозетен журналист, няма такава наглост, няма такова нещо. Офиси в София бол да си намери и да си плаща. Държавната хранилка на този платен джуранист приключи.
52
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами време е да ви почват с арестите! 12 години глозгахте народната снага!
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са свикнали само да вземат..Не им се плащааа..дори и по цени от комунизма..Къв " ОПОЗИЦИОНЕН ВЕСТНИК"..КВА РЕПРЕСИЯ КВИ ПЕТ ЛЕВА..Ам излез на свободен наем и цени..плащай си масрафа и заплатите от собственият джоб..и прави "вестник и опозиция" авантата е на привършване ..да видим къв тираж ще направишСпрете обществените средства..доброзорните и те ще ги последват ..и прави " опозициона журналистика" кооолкото искаш..
50
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от добре охранените плъхoве в медийната канализация на гербаджийската клептокрация.
49
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато видите някой журналист ласкаво да се изказва за мутрите или да им дава трибуна,бъдете сигурни,че парите от вашите данъци изтичат към тези журналисти.
48
21
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Умишлено не пращали фактурите, за да бъде платено, а после ги пъдят, защото не е платено.Само политически камъни срещу Радев
47
3
 
25
 
! Отговори
Доживяхме преди 2 години
Започнахме да метем боклyците! Има надежда да заживеем на чисто място!
46
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фирмата,с която държавата е сключила договора за наем е на сина на Петьо Блъсков.Затова не си плаща сметките и сега реве като заклан.Държавата трябвало да го помоли да си плати сметките.Ама че наглец!