Експерт: Очаква се голям скок на цените в началото на 2022 г.

В момента има дори изкуствено задържане на част от тях
6 дек 2021 19:38, Анисия Иванова
31
Експерт: Очаква се голям скок на цените в началото на 2022 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безпрецедентното покачване на цените на суровините през последната година няма да спре поне до средата на 2022 г. Очаква се сериозно поскъпване на стоките за крайните потребители след предоговарянето на договорите между големите търговски вериги и доставчиците в началото на годината. Като цяло регионът на Централна и Източна Европа се възстановява по-добре от останалата част на континента заради преместването на производства от Азия. Това са заключенията от проучване на "Кофас" за региона, който бяха представени от Пламен Димитров, управител на фирмата за България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Очакваме цените да продължават да растат поне до средата на следващата година. До този момент не сме били свидетели на такъв рязък скок на цените на някои суровини и енергоносители, какъвто бе през последната година."

Производствените компании, особено тези с голямо потребление на електроенергия, усещат натиск както в цените на суровините и електроенергията, така и натиск за повишаване на заплатите.

"Това не може да се предаде автоматично на крайния потребител и доста компании изпитват сериозни затруднения в планирането повече от седмица напред. Виждаме компании, които включват и изключват машините си в зависимост кога могат да се доберат до малко по-евтин ток.", даде за пример гостът.

Основните фактори за инфлацията, която усеща населението, остават храните, електроенергията и транспорта, каза Димитров и допълни, че очаква голямо увеличение на цените на стоките в началото на следващата година.

 "Повече от големите вериги се договарят със своите доставчици веднъж годишно в началото на годината и до този момент наблюдаваме дори изкуствено задържане на част от цените, защото доставчиците нямат право да предоговорят цените.", обясни той.

Официалната статистика сочи за повишение на цените от около 10%, но за България е поне 15% за последната година, каза Димитров. "Не очакваме нещо по-различно като тенденция поне до средата на 2022 г."

Димитров не се ангажира с прогноза за очакваното повишение на цените в началото на 2022 г., тъй като то ще зависи "от преговорите между магазини и доставчици".

ЦИЕ е на подобно ниво като България, но регионът се възстановява по-добре от Западна Европа от пандемията, тъй като част от производствата, които са били в Азия, са се преместили в процеса на съкращаване на веригите на доставки, каза Димитров.

Ритейл секторът ще трябва да се справи с увеличените цени и прехвърлянето им към крайните потребители, макар че до момента не са правени подобни действия, каза той. "В цялата икономика виждаме повишени обороти в сравнение с миналата година, но печалбата като абсолютна сума е по-малка."

Надяваме се да има успокоение на цените след средата на 2022 г, а и сега се наблюдават някакви корекции, каза Димитров.

Кои са най-засегнатите сектори, как се трансформират производствата заради повишените цени може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е добра новина така ще се намали консуматорството и ще спасим планетата. Цените трябва да са няколко пъти по-високи от сега за да започнем да правим малки крачки за да спасим планетата.
5
6
 
14
 
! Отговори
akudд преди 2 години
ако тоя е експерт , аз съм проорок. цените се вдигат изкуствено, бизнеса реализира милиони печалба на гърба на Българския народ под предлога КОВИТТ
4
7
 
11
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Нормално, тогава "промяната" вее твърдо ще е захапала властта.
3
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този мисли ли че ще може да ни уплаши. Този май нее живял през 90-те когато Краврите ни стъкмисаха една инфлациика за да свалят от власт Жан Виденов който не се съгласи да унищожи заводите и селското стопанство.. Тогава цената на хляба достигна 500 лева а долара 3000 лева. Заплатата ми растеше всяка седмица и достигна 100 000 лева. В момента цените растат и ще растат доката народа спре да купува поради намалена покупателна способност. Тогава всички цени ще се сринат.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално да има инфлация печатайки пари и спирайки икономиката... И правейки се на спасител... П. С. Да им се връща както се казва на хората от властта..
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се надяваме да е за наше добро.