Голяма част от рибата у нас е дълбоко замразена

При нередност да се сигнализират отговорните институции
6 дек 2021 10:19, Анисия Иванова
19
Голяма част от рибата у нас е дълбоко замразена
Снимка: БГНЕС

Голяма част от рибата в България не е прясна, а дълбоко замразена. Тя не би трябвало да е опасна, но има значение колко време е стояла размразена. Големият риск не е 5-ти и 6-ти декември, а няколко дни след това, когато може да попаднем на непродадена стара продукция, предупреди Богомил Николов, председател на асоциация "Активни Потребители“.

По думите му рибата е един от най-рисковите продукти, когато започне да се разваля, може да донесе тежки здравословни щети върху хората.

"Евтината риба не винаги е качествена“, каза още Николов. „Акцентът на Никулден пада върху рибите. В България на почти всеки празник има специфичен продукт, който е на фокус. Тогава се получава една особено ситуация, където или има много стока на пазара, а понякога има дефицит, когато има прекалено много стока пък възниква риск от залежаване и предлагане на развалени продукти. Потребителите трябва да се доверяват на познати търговци, а не просто да гледат най-ниската цена“, каза той пред БГНЕС

При нередност е важно да сигнализираме отговорните институции. „Ние от години казваме, че оценката на риска не е на ниво. Няма контролен орган на света, който да покрие всеки един магазин. Важно е ограничените ресурси да се използват правилно. Трябва да се проверява в най-рисковите места, като за целта оценката на риска е нещо важно, за да може да се улучват проблемните места. Важно е потребителите да сигнализират за нередности", призова той.

Той обясни, че еттикетите често са подвеждащи. "Ежедневно виждаме проблеми и пропуски в тях, но те са много малко на фона на стотиците видове стоки на пазара. Важно е хората да ги четат. Означаването на срока на годност може да става по два начина, което обърква хората. Единият е "най-добър до", другото обозначение е „използвай до“. Едното е срок на годност, а другото срок на качество. Пакетче солети може да бъде консумирано много след изтичането на срока за годност. Това обърква много хора“ заяви Николов.

Пластмасовите опаковки са вредни и трябва да бъдат избягвани. „Най-рискови са пластмасите. Ние забравихме доброто старо стъкло, което е един от най-безвредните материали, а го заменихме с пластмаси, които са по-евтини“, завърши Богомил Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прясна морска риба - на морето (и то не нашето). Никога не купувайте "прясна", защото не е.
16
1
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Като истински Българин мразя византийците, но по отношение на рибата са прави. НИКОГА не ядат замразявана риба и след ден макс два я хвърлят. Рибата като се замрази от най-полезната храна става най-вредната какво като е евтина като после ще дадеш парите за лекарства.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значиии гледах един филм по една телевизия за Япония, та показваха как се прави суши. Ако някой си мисли че рибата за сушито е прясно - се лъжи жестоко. Рибата се замразява веднага след като се улови първо (според японския майстор готвач) да се запази свежа и второ - замразява се до минус 20 за да се убият всякакви бактерии, микроби и също някакви червеи подобни на глистите, които се предават на хората. Та нека да е замразена ама правилно, щото на "прясната" риба очите може да са бистри със дни
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като я размаризите и ще се разпадне. Кой знае колко години стои замразена.
13
0
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
*Истанбул
12
0
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
В събота на прибиране от Истамбул от рибния пазар си купих пресен /лесно се познава кога е пресен/ калкан за 38лири килото. което е около 5лв. Тук ми го продават на 35лв и то замразен някога си.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дълбоко размразена замразена кеф много прясна до като те хване някаква болест
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всеки голям град има магазин за жива риба, няма нужда да ходиш до язовир - друг е въпросът че не всеки може да си позволи цената
9
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Прясна риба открай време в света са яли само живеещите на реки и морета. Развитието на транспорта и технологиите едва през 20 в. позволява бързоразвалящи продукти да се продават посевместно. А градинските ягоди са селектирани едва в 18 в. . Нж виж тъпотията е нещо нещо вечно и неизменно с човечеството
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алън Грант Аха. Българите са тъ-пи пък ти си гений. Ти ако знаеш в тия рибарници с кво го хранят тези риби.
7
2
 
8
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Така е защото пресните шарани политиците ги уловиха по изборите и сега ги държат на кукичка с голи обещания.
6
11
 
5
 
! Отговори
Алън Грант преди 2 години
До На Иван брат муАко мислиш,че някой ще те послуша! За българите купуване от рибарник е нещо екзотично, повечето муат само долнопробна скумрия, защото не са чували за друг вид риба.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3 Е ко? За една риба да ходя до рибарника на 50 км ли?
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 Евала! Каза им го.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма риба, яжте пържоли.
2
4
 
8
 
! Отговори
На Иван брат му преди 2 години
Защото си купувате от знайни и незнайни вериги, с обещание за тънка цена. Аз лично си купих от рибарник, жива ми я хванаха, удариха и един чук, изчистиха ми я - е вярно, че е по-скъпа с 2-3 лева от тази от рекламите на веригите, но поне е прясна и произхода е известен.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен че е замразена е и застаряла. Като се пържи се разпада