АЕЖ за казуса "Труд": Не трябва да има и привилегии за определени медии

Конфликтът между МК и "Труд" е от половин година
Обновена: 7 дек 2021 12:57 | 7 дек 2021 12:56, Камелия Цветанова
36
АЕЖ за казуса "Труд": Не трябва да има и привилегии за определени медии
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В понеделник Асоциацията на европейските журналисти поиска от служебния министър на културата Велислав Минеков информация заради случая със затварянето на редакцията на в. „Труд“, съобщиха от организацията.

От АЕЖ твърдят, че са установили, че  Административен съд – София град на два пъти е отхвърлял искане на наемателя на помещенията фирма „Южен кръст 2001″ ЕООД да спре предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на София за освобождаване на помещенията.

Още по темата

След първото определение следва ново искане за същото с мотива, че управителят на фирмата се е самокарантинирал заради симптоми на COVID-19 и това му пречи да търси нови офиси. И това искане е отхвърлено, тъй като на съда не са предоставени никакви потвърждаващи новото обстоятелство документи.

Конфликтът между наемодателя, в лицето на държавата, и наемателя, в лицето на свързана с издателя на „Труд” фирма, продължава вече шести месец.

Важно е да се отбележи, че свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране, от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове и т.н., посочват от АЕЖ.

„За съжаление, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение, а когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото. Само че, ако дадена медия е получавала по-благоприятни условия от държавата или от дадена община, това е точно обратното на мечтаната ненамеса на държавата в медиите. Затова и прекратяването на тези условия не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив, това  е условие за справедливо третиране на медийния сектор. Както другите медии си плащат наемите и консумативите, това трябва да важи за всички“, посочват още от организацията.

„В същото време всяко действие на властта, което засяга  медии, трябва да е добре преценено, да е съразмерно и да не дава основания за съмнение, че се атакува свободата на словото“, смятат от АЕЖ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: трудАЕЖ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
16
 
! Отговори
мдааааа преди 2 години
ураааа,сега медийния мастодонт Дума ,който е без никакви привилегии ,ще си вдигне тиража от 2 000 бр на ден ,за цяла България ,на 2001 бр
7
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спиране, бавене, репресии, неизплащане на заплати, съкращение - супер съм обнадежден за нашето бъдеще. Ето вижте примерно Хърватия наляха парите от втория вече за тях транш в бизнеса, това ще им осигури растеж и никаква инфлация и ток не може да ги плаши. Тук какво става - ами вдигат ни осигурителния праг и ще взимат заем за да вдигат пенсии, лелеле толкова зле не помня да са действали от началото на демокрацията.
6
11
 
25
 
! Отговори
Бабикян котило преди 2 години
Асоциация на европейските журналисти - България !!! СМЯХ !!! Трябва да се казват Асоциация на евразийските журналисти - България.
5
25
 
29
 
! Отговори
така е преди 2 години
Съгласен съм с всичко написано. Имам само една забележка, а тя е, че този т.нар. труд от много време не е медия, а един рупор на борисово-пеевската клика.
4
5
 
17
 
! Отговори
До браво преди 2 години
Научи се да пишеш грамотно бе, неграмотен чалгар!
3
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦСКА не ги гонят ор Армията, а дължат доста повече
2
30
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не са встъпили официално във власт а вече почнаха тираничния ботуш върху медиите. Натискат ги, щото не са с вас. На всички е ясно, а това за договори за наеми и неплащане на суми са алабализми.
1
20
 
22
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Да ги искарват като не плащат , и ас искам да ползвам без пари или срещу символичен наемПравилно са им казали - привилегиите свьршиха