АЕЖ за казуса "Труд": Не трябва да има и привилегии за определени медии

Конфликтът между МК и "Труд" е от половин година
Обновена: 7 дек 2021 12:57 | 7 дек 2021 12:56, Камелия Цветанова
36
АЕЖ за казуса "Труд": Не трябва да има и привилегии за определени медии
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В понеделник Асоциацията на европейските журналисти поиска от служебния министър на културата Велислав Минеков информация заради случая със затварянето на редакцията на в. „Труд“, съобщиха от организацията.

От АЕЖ твърдят, че са установили, че  Административен съд – София град на два пъти е отхвърлял искане на наемателя на помещенията фирма „Южен кръст 2001″ ЕООД да спре предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на София за освобождаване на помещенията.

Още по темата

След първото определение следва ново искане за същото с мотива, че управителят на фирмата се е самокарантинирал заради симптоми на COVID-19 и това му пречи да търси нови офиси. И това искане е отхвърлено, тъй като на съда не са предоставени никакви потвърждаващи новото обстоятелство документи.

Конфликтът между наемодателя, в лицето на държавата, и наемателя, в лицето на свързана с издателя на „Труд” фирма, продължава вече шести месец.

Важно е да се отбележи, че свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране, от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове и т.н., посочват от АЕЖ.

„За съжаление, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение, а когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото. Само че, ако дадена медия е получавала по-благоприятни условия от държавата или от дадена община, това е точно обратното на мечтаната ненамеса на държавата в медиите. Затова и прекратяването на тези условия не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив, това  е условие за справедливо третиране на медийния сектор. Както другите медии си плащат наемите и консумативите, това трябва да важи за всички“, посочват още от организацията.

„В същото време всяко действие на властта, което засяга  медии, трябва да е добре преценено, да е съразмерно и да не дава основания за съмнение, че се атакува свободата на словото“, смятат от АЕЖ.


36
Още по темата: ТрудАЕЖ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като знам Труд каква кафява медия са. Да не си плащаш наема в размер на 200 бона, когато България е на 130-то място по свобода на словото говори много. В същото време собственика на труд има 5 етажна сграда. Добре, че ГЕРБ се махнаха.
29
4
 
3
 
! Отговори
Бррррадев преди 1 месец
ПОМЕЩЕНИЕТО НИ ТРЯБВА ЗА НАШИ ХОРА.
28
1
 
1
 
! Отговори
999 преди 1 месец
А ПОЗАСРОВО 30 ЗАЩО НЕ ПЛАЩАХА С ГОДИНИ СЪЩО И ДЪЛЖАТ НАД 280000 ЛЕВА? ТЯХ ОБАЧЕ НЕ ГИ ГОНЯТ?!!! ЗА ТЯХ ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ, КАКТО И КОНСТИТУЦИЯТА ЗА НАШ КИРЧО и НАШ РАДЮ.
27
0
 
2
 
! Отговори
Ц преди 1 месец
А КАКВО КАЗВА СЪДЪТ ИЛИ ТОВА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ???
26
1
 
4
 
! Отговори
Поучителното преди 1 месец
е как правата за нашите хора се наричат привилегии, когато са на други хора. Как нарушанатето на законите от наши хора е почтенност, но нарушаването от други хора е корупция и т.н. Чудя се дели все още някой има илюзии за това, което и предстои?!
25
1
 
6
 
! Отговори
haha преди 1 месец
в. Труд го убиха преди доста време като си смени собственика и започна да пише фалшиви новини и да обслужва определени партии. Не говоря за мнения и политики, а партии.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само те ли са привилегировани? А тези, които получават грантове от уж НПО, но реално с държавно финансиране от чужди държави? Как едните пари са привилегировани, а другите не са? В много държави подпомагат медиите, включително и с наеми. АЕЖ е слагаческа грантоедска структура, винаги в поза мазно по корем пред стопаните.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Независимо от мотивите, репресиите срещу медиите е обикновен фашизъм !
22
1
 
4
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 1 месец
До 24 /анонимен/Такива изнервени ги чака не само бай Ставри , но и презрението на БГ избиратели!Такива кап.@пти са само за дълбокото на Искъро.Само там ще намерят спокойствие!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ИзнервенЕй, трудоваците на Блъсковия Петю са си взели и кошаревски защитници.А, бе щом майка им е индийка с баща от бангладеш , да се оплакват на кмета на гр. Левски. Иде видов ден и такива о.т.р.е.п.к.и. у Искъро!!Ще те изнервя само там!!
20
9
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Не лъжете хората, гаддове, не сте никакви европейски журналисти, а долни лиззачи на гадеф и новите диктатори.
19
5
 
6
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 1 месец
До Изнервен Ами имат право и на медии и на чекмеджета с кюлчета и пачки и на фолкчалгарки в резиденции и на некакви си Мата Хари!А, бе имат право!Само, че бай Ставри ги очаква в килия с южно изложение !!
18
4
 
14
 
! Отговори
Константин Матеев преди 1 месец
Не разбрах кое е репресия. Ако аз изпратя предизвестие на моя наемател до 1 месец да освободи имота ми, това репресия ли е или просто действие съгласно стандартна клауза в договорите за наем? И даже не се предвижда основание за подобно прекратяване. С това ли ще се занимава сега НС? Що за абсурдна държава сме? Подобни спорове се водят на други места и по-друг начин. Ако НС иска да свърши нещо полезно, да изиска списък на всички медии, ползвашщи държавни имоти при какви условия ги ползват.
17
15
 
10
 
! Отговори
Изнервен преди 1 месец
До така е. И какво като са на Пеевски и Борисов? Те нямат право на медия ли? Ей такива у.роди като теб дойдоха на власт на 9.9.1944.
16
9
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
До котьо и други подобни. Хващам се бас за каквото искаш, че ако "Труд" не критикуваше Радев и новите управляващи при същите обстоятелства за наема нямаше да ги пипнат.
15
4
 
10
 
! Отговори
хахахаха преди 1 месец
явно империята отвръща на удара от ГЕРБ ,сезираха държавата ,че от Позитано 20 ,не са си плащали наема на стойност 280 000 лв ,но не ги изгониха ,а плащат разсрочено ,ако изобщо плащат?
14
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тази позиция на АЕЖ - България в следващата класация за свободата на словото ще паднем по 180 -то място.
13
3
 
21
 
! Отговори
да ама не преди 1 месец
Абсолютно прав е Блъсков Чез не си търси парите за ток , ВК не си търси парите за вода , Топлофикациая не иска да й се плаща .Държавата не си търси наемът за какво да плаща тогава .Да не е луд. интересно защо само на мен ако не си платя тока ми го прекъсват , а при Блъсков -не .Ега ти сциализъма!
12
3
 
15
 
! Отговори
Котьо преди 1 месец
*** те не си плащат наем и консумативи... за каква репресия говорим...
11
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асоциацията на европейските журналисти няма ли да публикува данните, на база които е стигнала до това заключение? Че да може и публиката да ги прочете. Или публиката не заслужава да чете чак толкова много, достатъчно е становището на АЕЖ.