Минеков: "Труд" плащат наем 5,50 лв./кв.м, в съседна сграда 68 лв./кв.м

Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото, заяви той
392
Минеков: "Труд" плащат наем 5,50 лв./кв.м, в съседна сграда 68 лв./кв.м
Снимка: БГНЕС

Няма какво да се крие по казуса с офисите, използвани от "Труд", и всичко случило се през годините ще бъде показано, заяви министърът на културата Велислав Минеков пред ТВ+.

"Как "Труд" се е появил там, в нарушение на Закона за държавната собственост, вероятно, не знам", каза министърът и обясни, че договорът е сключен, когато на поста е Вежди Рашидов. И двама министри не са обърнали внимание на подробностите по него.

По думите му заради договора загубите на Министерството на културата до момента са почти 236 хил. лв.

"Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото. Интересна е обществената поръчка за помещенията. Кой участва, как печели... Наемът е 5.50 лева за квадратен метър, в съседна сграда цената за офис площ е 68 лв.", каза Минеков.

Казусът между министерството и медията започна в края на лятото, когато служебният министър на културата поиска "Труд" да напусне ползваната сграда заради дългогодишно неплащан наем от фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД. През септември Министерството на културата изпрати доброволна покана към изданието, но тя не беше изпълнена. След това казусът стигна до областния управител на София-град.

Още по темата
Попитан на какъв етап е една друга негова имотна битка - изгонването на политическа партия ГЕРБ от офисите им в административната сграда на НДК, той обяви, че още в петък започват действия за преместването на формацията.

"Тези два етажа са взети с абордаж. За първи път като министър Росен Плевнелиев пише, че те са с отпаднала необходимост за НДК и щом дворецът ги дава под наем, те са му в повече и са излишни. Данаил Кирилов като областен управител ги присвоява", уточни Минеков.

Той посочи, че министерството, в което е от 7 месеца, е "изгнило от корупция - както законна, така и незаконна."

Той е изпратил материали до прокуратурата, но му били върнати.

"За 1,5 млн лв., изпратени от чужбина, не е ясно как е получена сумата, как е разпределена, как е похарчена. Лицето, което я дарява е в списъка Магнитски и е описан като бандит с много тежка биография", каза Минеков без да даде повече подробности. Посочи само, че в схемата са замесени бивш министър и негови сътрудници.

Минеков посочи, че до момента има общо 32 заплахи за съд, което е висока оценка за работата му.

Междувременно Съветът за електронни медии обяви, че следи с внимание случая със запечатването на редакцията на българския ежедневник вестник „Труд“. Запечатване, което се извършва в присъствието на полицията.

Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: трудВелислав Минеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари