Минеков: "Труд" плащат наем 5,50 лв./кв.м, в съседна сграда 68 лв./кв.м

Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото, заяви той
392
Минеков: "Труд" плащат наем 5,50 лв./кв.м, в съседна сграда 68 лв./кв.м
Снимка: БГНЕС

Няма какво да се крие по казуса с офисите, използвани от "Труд", и всичко случило се през годините ще бъде показано, заяви министърът на културата Велислав Минеков пред ТВ+.

"Как "Труд" се е появил там, в нарушение на Закона за държавната собственост, вероятно, не знам", каза министърът и обясни, че договорът е сключен, когато на поста е Вежди Рашидов. И двама министри не са обърнали внимание на подробностите по него.

По думите му заради договора загубите на Министерството на културата до момента са почти 236 хил. лв.

"Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото. Интересна е обществената поръчка за помещенията. Кой участва, как печели... Наемът е 5.50 лева за квадратен метър, в съседна сграда цената за офис площ е 68 лв.", каза Минеков.

Казусът между министерството и медията започна в края на лятото, когато служебният министър на културата поиска "Труд" да напусне ползваната сграда заради дългогодишно неплащан наем от фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД. През септември Министерството на културата изпрати доброволна покана към изданието, но тя не беше изпълнена. След това казусът стигна до областния управител на София-град.

Още по темата
Попитан на какъв етап е една друга негова имотна битка - изгонването на политическа партия ГЕРБ от офисите им в административната сграда на НДК, той обяви, че още в петък започват действия за преместването на формацията.

"Тези два етажа са взети с абордаж. За първи път като министър Росен Плевнелиев пише, че те са с отпаднала необходимост за НДК и щом дворецът ги дава под наем, те са му в повече и са излишни. Данаил Кирилов като областен управител ги присвоява", уточни Минеков.

Той посочи, че министерството, в което е от 7 месеца, е "изгнило от корупция - както законна, така и незаконна."

Той е изпратил материали до прокуратурата, но му били върнати.

"За 1,5 млн лв., изпратени от чужбина, не е ясно как е получена сумата, как е разпределена, как е похарчена. Лицето, което я дарява е в списъка Магнитски и е описан като бандит с много тежка биография", каза Минеков без да даде повече подробности. Посочи само, че в схемата са замесени бивш министър и негови сътрудници.

Минеков посочи, че до момента има общо 32 заплахи за съд, което е висока оценка за работата му.

Междувременно Съветът за електронни медии обяви, че следи с внимание случая със запечатването на редакцията на българския ежедневник вестник „Труд“. Запечатване, което се извършва в присъствието на полицията.

Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: трудВелислав Минеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
тва което ще стане е че ще докара на държавата неколко десетки дела в страсбург, ще си прибере хонорара за това че се е заял с бившите и ще се изнесе по терлици. а ние ще платим неустойките на блъсков и гербаджиите. и той е наясно с това, и не му дреме, партийната закалка е такава, интернационална
320
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гледах го как се държи в парламента, според мен на тоя нещо му хлопа.
319
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
към Минеков, може и да е ниска цената, но така е подписано. Ако не устройва цената предоговори друга но не тероризирай неугодните медии. Сигурен съм че има и други вестници на подобни условия но те прости ти лижат подметките затова не ги пипаш.
318
2
 
9
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 2 години
нЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА БЪДЕ В сОФИЯ.Като не могат да си плащат в столицата ня центъра има по -евтини в централна България бази за по 1000лв.наеми ,ще си наемат и ще работят от там.България не е само София......
317
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП с техните мизрени проценти и 200 хиляди гласа какво правят на Позитано 20 и кой нормален може да им даде дори и заместник министър? Могат ли да пресметнат колко процента от хората представляват?
316
5
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До Кимон ГеоргиевТо и ДРОБ не си плащат за НДК то
315
6
 
11
 
! Отговори
Кимон Георгиев преди 2 години
Другарю Минеков, разбрах, че БСП не си плащат неама на Позитано. Бих искал да ги изгоните с полиция, по възможност по време на заседание. И да снимате, пак със същата камера.
314
5
 
14
 
! Отговори
А партията преди 2 години
НА Киро харварда Какъв наем ще плаща, другарю Минеков? 68 лв на кв.м???? Тези наеми са определени с наредба! Но типично за комунист е ако каже А, да забрави да каже Б! За Я е мисия невъзможна! Добре че беше баща ти, да станеш министър! Като скулптор си трагедия! Но си добър в дисциплина вдигане на чашка и ползване на тоалетна! Такива хора ще променят държавата! Браво!!! Ръкопляскания!
313
8
 
10
 
! Отговори
Lina преди 2 години
То така много изгодно. И аз съм за "свобода на словото", така ще им пиша на cez, за сметката за тока. Супер изгодно. И за водата така, за всичко. Добрата новина - труд се озова там , където му е мястото, което е завоювал от години - в калта.
312
10
 
5
 
! Отговори
до 345 преди 2 години
Давай Минеков!Ти явно си на хранилката *** герберско крадливо!За вас е написана ,,Фермата за животните"на Джордж Оруел.За вас е лозунга,,Всички сме равни,но някои са по равни от другите".
311
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се оплакват от Труп, Пеевски ще им плати да лаят. Когато държавата закрива гешефтурата ще ги изкарват с белезници половината смъркали"прокурори"
310
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ako dogovora e star e normalno da e evtin.predi 15,20 godini kakva beshe infrastrukturata na grada kakva e sega
309
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Създателя на фалшивите новини Минеков се разправя с конкурентните медии.
308
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
dorri v germania niama 68 l na qm 30 ? toia e lajez minenkov
307
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позитановци откога не са плащали ток,наем?;Ами ония уб итаци от Алфа??Ровене и ЧЕГЪРТАНЕ!Навсякъде!
306
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минеков показа мускули. Някво вестниче ще му вади кирливите ризи, я метла.
305
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блъсков,изнеси се при Белата Златка.И двамата сте мекерета,въртящи се накъде дyха вятърът.През целият си живот!Слугинажи на всяка власт !Досега!Е,сега сте за малко извън борда...А може и за дълго.И да вземете и мадам Ви да ви опъва баници.
304
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не го взеха в новото правителство тоз злобар и сега буйства!
303
5
 
15
 
! Отговори
Конфузий преди 2 години
Минеков, муха като тебе с вестник се убива, да знайш!
302
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво - ТРУД не пее в хора на новите блюдолизци и хоп - гонения. Ама не им давали фактури, че да си плащат. Как да платят тогава? На какво основание?Или Минджеков е искал парички на ръка? Тарикат той!