Настъпва краят на прехода, сменя се генерацията в политиката

Президентът да е радикален в решенията по ключови проблеми
Обновена: 7 дек 2021 15:45 | 7 дек 2021 15:45, Анисия Иванова
153
Настъпва краят на прехода, сменя се генерацията в политиката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настъпва краят на прехода и се сменя цялата генерация в политиката. Подкрепям напълно тази теза. Краят на прехода настъпва, когато видим ясно очертана визия в България да се нормализират демократичните процеси, да се върви стъпка по стъпка към това, което се прави например в Германия. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Според него имената в бъдещия кабинет ще си останат предпоследни, докато не се подпише програмата за управление на страната. Това беше и едно от най-важните условия - първо да се постигнат всички възможни договорки за управлението на страната, за целите, които се поставят, за стъпките, които трябва да се предприемат в началото на управлението и след това да се мисли вече и за структура на Министерски съвет и за имената, каза още той.

"Важното е да се носи политическата отговорност за управлението на страната. Много важно решение, което е ново за българския политически живот, всеки, който бъде посочен за министър и бъде избран, да си избере екипа. Не, както досега се е правило, коалиционно споразумение за взаимен контрол - под министъра се слагаха заместник-министри от различните партии", припомни той.

Още по темата

Сега вече ще се знае ако една партия е поела съответното министерство, то тя ще носи цялата отговорност за управлението на този огромен ресурс, каза гостът. "Говоря за човешки ресурс, и за финансов ресурс, и за властови ресурс".

Всички политически сили, които влизат в коалиция в момента, са незаобиковими фактори, защото без нито една от тях не може да се направи трайно мнозинство, каза Киряков.

Той заяви, че очаква от президента Радев много по-радикални действия по ключовите проблеми, които той сам постави в предишния си мандат. А именно борбата с корупцията. Виждаме съпротивата от страна на прокуратурата и на главния прокурор и тя ще продължи да е такава.

Виждаме нежеланието, включително у Кирил Петков и Асен Василев, особено у Кирил Петков, да се предприемат радикални действия за промяна на този модел, каза Георги Киряков. "Имаше такива индикации по време на предизборната кампания, имаше и след изборите, но последните му изказвания са доста по-умерени в това отношение. Признава, че много трудно може да се върви към смяна на главния прокурор, без да се изпълнят тези и тези условия. Говорим за конституционно мнозинство, за мандата, който прокурорът има. Но всичко е въпрос на приоритети и желание на президента да предприеме радикални действия".

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
ha преди 2 години
E, и ? Полза има ли ?
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До отдавна казаноАко си хрисим челяк ще те стъпчат без изобщо да помислят за действието си :) Помисли над това което съм написал :))
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казва народът: "На нов началник и малко прасе не се радвай..." Да почакаме, и ще видим каква *** ще стане, пък тогава ще правим изводите.
61
1
 
8
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Рашков назначи гешефтара Спецов за шев на НАП и след това в вестниците на Прокопиев с голями буквиразследването на НАП не доказаха нарушения в неговите 19 имота. Да ви напомня за Гешев и Бойко?Гонят Труд защотопуснаха едно видео на пияния Рашков в 2 наобед в кръчма с независими прокурори е това е подмяната,пардон промяната
60
4
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
Мафията се съпротивлява отчаяно-вижте Блъсков,спекулациите с Крим и пр.
59
1
 
9
 
! Отговори
С ченгесарските преди 2 години
номера на стРашков бързо ще си припомним защо ни трябваше прехода и от какво сме бягали. Младите не знаят, но той ще ги научи. Прехода не свършва, а тепърва започва.
58
0
 
2
 
! Отговори
4 преди 2 години
До бай Ламби Този е всичколог!
57
1
 
8
 
! Отговори
Не скачахте при соца преди 2 години
защото бяхте добре. Чехи, поляци, унгарци скачаха, защото искат капитализма и стават за капиталисти.Българина тук не става за капиталист, затова сме в постсоциализъм наречен Преход, но е крадлив.
56
1
 
3
 
! Отговори
отдавна казано преди 2 години
"Народът въобще не разбира от добродетели; той величае винаги долните хора, хайдуците, развратниците, престъпниците, лъжците, изнудвачите и на такива той поверява своята съдба. Такива избира той за Народното събрание, а на умните, почтените народът се присмива и ги забравя."
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, "края на прехода" ще настъпи когато има резултати. Това, че сме е сменила властта нищо не значи. Надеждата умира последна.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64 - Ем тойи комунизма стана комунизъм чак 65-а години я докара донякъде, но това беше основно, защото СССР ни сипваше с чирпака.
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе какъв е тоя преход, дето продължава 32 години? Комунизмът беше 45 години, а ние три десетилетия караме в преход. Това не е преход, а изцяло нов обществен строй тип постсъветска олигархична република.
52
0
 
11
 
! Отговори
Да преди 2 години
Генерацията в политиката се сменя с дегенерацията !
51
0
 
21
 
! Отговори
???? преди 2 години
Къв край на прехода този в коя държава се намира.....Нинова, Гечев, Овчаров, Атанасов, Рашков и още милиционери от ДС. С тези какъв край бе??? Другите даже не знаят защо са там като Хазарта всичко е такава пародия на промяна.....Да ще има промяна към по зле, обедняване на народа и разсипия....
50
4
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Напротив Преходът се завърна с министри като рашкоФ които заемаха важни постове по времето на Виденов когато мутрите си имаха държава, със стратегическите съветници на преЦедента и бившите кадри на ДС с които той управлява държавата ... с вилизането на БСП във властта при това с рекордоно нисък рейтинг, който обаче няма да и попречи да вземе 4 министерства ... с възраждането на Черевения ИДИЛ под юмрука на фигуранта и новата му репресивна форма на управление на държавата ... !!!
49
2
 
8
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Преходът свършва! Сваляй гащите народе! Досега те опипваха родни мошенuци, от днес вече официално хубави западни членове с американски акцент и с джeндъp убеждения!
48
0
 
8
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Може и да е вярно, но такъв анализ трябва да направи безпристрастен човек, а тоя другар не е такъв. Вчера Кьовеши каза, че няма страна без корупция, а у нас как се канят да я победят...Като махнат Гешев, като сменят Конституцията и съд система, а? Имате ли на идея колко време отнема това. А социалната политика, новите заплати, новите пенсии, новите детски? А борбата с ковида? А обществените поръчки...списъка е с над 100 точки. Колко мандата му трябват на Кире да опрай всичко. Който знае да каже.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Така трябва Искаш от тази институция да дойдат да ти прекопаят лозето ли?
46
2
 
5
 
! Отговори
игра на думи преди 2 години
Преходът свършва. Идва промяната.
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не разбрах чии край настъпва.На прехода или на малкото останал суверенитет на тринадесетвековна България.