Настъпва краят на прехода, сменя се генерацията в политиката

Президентът да е радикален в решенията по ключови проблеми
Обновена: 7 дек 2021 15:45 | 7 дек 2021 15:45, Анисия Иванова
153
Настъпва краят на прехода, сменя се генерацията в политиката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настъпва краят на прехода и се сменя цялата генерация в политиката. Подкрепям напълно тази теза. Краят на прехода настъпва, когато видим ясно очертана визия в България да се нормализират демократичните процеси, да се върви стъпка по стъпка към това, което се прави например в Германия. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Според него имената в бъдещия кабинет ще си останат предпоследни, докато не се подпише програмата за управление на страната. Това беше и едно от най-важните условия - първо да се постигнат всички възможни договорки за управлението на страната, за целите, които се поставят, за стъпките, които трябва да се предприемат в началото на управлението и след това да се мисли вече и за структура на Министерски съвет и за имената, каза още той.

"Важното е да се носи политическата отговорност за управлението на страната. Много важно решение, което е ново за българския политически живот, всеки, който бъде посочен за министър и бъде избран, да си избере екипа. Не, както досега се е правило, коалиционно споразумение за взаимен контрол - под министъра се слагаха заместник-министри от различните партии", припомни той.

Още по темата

Сега вече ще се знае ако една партия е поела съответното министерство, то тя ще носи цялата отговорност за управлението на този огромен ресурс, каза гостът. "Говоря за човешки ресурс, и за финансов ресурс, и за властови ресурс".

Всички политически сили, които влизат в коалиция в момента, са незаобиковими фактори, защото без нито една от тях не може да се направи трайно мнозинство, каза Киряков.

Той заяви, че очаква от президента Радев много по-радикални действия по ключовите проблеми, които той сам постави в предишния си мандат. А именно борбата с корупцията. Виждаме съпротивата от страна на прокуратурата и на главния прокурор и тя ще продължи да е такава.

Виждаме нежеланието, включително у Кирил Петков и Асен Василев, особено у Кирил Петков, да се предприемат радикални действия за промяна на този модел, каза Георги Киряков. "Имаше такива индикации по време на предизборната кампания, имаше и след изборите, но последните му изказвания са доста по-умерени в това отношение. Признава, че много трудно може да се върви към смяна на главния прокурор, без да се изпълнят тези и тези условия. Говорим за конституционно мнозинство, за мандата, който прокурорът има. Но всичко е въпрос на приоритети и желание на президента да предприеме радикални действия".

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
1
 
! Отговори
Така трябва преди 2 години
В България трябва да се създаде национална инстуитуция, която да помага на нас - българите ! Трябва всички да сме добре !
43
0
 
12
 
! Отговори
Консервативен преди 2 години
Много са ми смешни като се наредят при оня пендеl Дремджиев Осман Октай, Минеков, мИтоди Андреев и разни други уж експерти, отдавна влезли в третата възраст, и с почти оргазмена възбуда обясняват как се сменят поколенията и няма вече да има мутри, кражби, корупция и олигархия. След половин година, когато българските национални интереси в Македония са предадени, когато сме подписали всичко за еврозоната, когато сме приели Истанбулската к. - очаквам тези да излязат и публично да ни се извинят!
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С други думи олигарсите искат амнистия за крадливия преход. Политиците са като пеперудки посредници между интересите, нека да си го кажем в очите, интересите на богаташите, а богаташите са си същите цветенца.
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ъхъ - Труд не е закрит. Ако толкова сте се трогнали, 20 парчете ми ревете днеса, преостпете някоя стая в апартмаентите си, като се намерят 7-8 парчета и ще има къде да пишат. А и не сме 1995-а! Хората не трябва да са на едно място, за да правят вестник.
40
0
 
8
 
! Отговори
ХП преди 2 години
Ей, доживяхме до го видим края на тоз Преход, бе..., ся почваме Преход-2, ха, живот и здраве да доживеем до Преход-3!!! -)))))))
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нови кукли на конци!!!!
38
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Краят на прехода ще настъпи след Автоматников.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам какво толкова се е сменило освен, че върнахте комунистите на власт.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЩЕ един пример за смяната на политиците - *** Нинова отстранена от Станишев през 2007 заради корупция!!! Повече какво да говорим! А да и половината от инициативния комитет на Президента били ДС....аааа пък шефът на стратегическият му съвет е долно ДС ченге, което има 100 снимки с Илия Павлов по бизнес дела през 90-те, и сам се хвали, че бил последния говорил с Васил Илиев....с една дума архитекта на мутрите от 90-те в България дърпа конците в момента!!!А ВИЕ МИ ГОВОРИТЕ ЗА нова генерация???
35
1
 
12
 
! Отговори
3M преди 2 години
За мен въпросът е КОГА ще започне прехода, защото от 90 г насам нито комунисти, нито ДС агенти бяха отстранени от властта и сега продължават да скубят Родина и Народ!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всъщност най-тежък удар ще понесат, вече бившите протестъри, понастоящен радевчета, те бяха и си остават лузъри, като аутсайдери ще могат да продължават да чегъртат вецетата на такива като ср.ашков
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идват нови овчари които обещават да стрижат по малко, ама надали :)
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе каква смяна бе???Най-важното министерство на вътрешните работи, което е очите и ушите на всяка власт!!!!! ЩОТО редовото полицайче отговаря първи на повикване....и въобще не е гаранция, че нещото ще отиде някъде другаде (като прокуратура например). ТА ТОВА МИНИСТЕРСТВО се дава да БОЙКО РАШКОВ - 10 години комунистически прокурор преди 1989, от 1991 до 2001 е ШЕФ на следователите в България, тези отговорни за разследването на мутринските убийства, фалити и приватизация през 90-те!!!!
31
2
 
2
 
! Отговори
и преди 2 години
пенсионерите да не заемат работни места
30
1
 
2
 
! Отговори
не преди 2 години
се котира ве4е мухлясалия геноцид с ехото от пенсията в портмонето три дни мое и да си некои а пьк 25 год да ни врьща мухамед е не мерси
29
1
 
5
 
! Отговори
Нема да са вечни. преди 2 години
Требе да измрат, те тогава.
28
0
 
8
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Какви по-точно радикални действия трябва да предприеме президента, забрана на медии ли, на партии ли, що ли.
27
0
 
7
 
! Отговори
ония преди 2 години
беха на всеки км сега верно са на метьр затова дистанция
26
1
 
23
 
! Отговори
Смешно и тъжно преди 2 години
Начело с Нинова(Техноимпексова + Булгартабак) ще борим корупцията. Ура другари!!!Все едно, че се връщаме 25 години назад... И смешно, и тъжно, и жалко, така не става...
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стари динозаври в нови кожи.