Честит празник! Студентите празнуват днес

Първоначално е бил само за СУ "Св. Климент Охридски"
14
Честит празник! Студентите празнуват днес
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Студентите празнуват днес.

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса, свързан с това първото Висше училище в България да има "по-особен, свой празник". На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя Св. Климент Охридски - 25 ноември (8 декември по нов стил), за свой празник.

За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище "Славянска беседа", в София. През 1905 г. в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет "Св. Климент Охридски", за първи път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета, допълва БТА.

От 1916 г., в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България, годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше училище в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски", създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен. След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември. Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември. Това е денят на патрона на университета - Св. Климент, който е архиепископ Охридски.

През годините 8 декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник. Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.


14
Още по темата: студенти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 1 месец
Точно така е, душата не старее! Затова и аз казвам, честит празник и на настоящите, и на бившите студенти!
13
3
 
4
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Горките студенти - не могат заради мерките един свестен купон да направят младите хора. А едно ореме кви купони правехме и тук-таме падаше по нещо за ...
12
1
 
7
 
! Отговори
Бивш студент преди 1 месец
"Но ний сме хора горди, светът това сме ний,студентът е студент щом е без пари..."Честит празник на всички бивши, настоящи и бъдещи студенти!
11
1
 
9
 
! Отговори
Н1 преди 1 месец
Бях студент преди повече от 50 г. Времето дава и взема, неизбежна реалност. Не жаля, защото си живеех царски и взех диплом за хубава специалност. Който има възможност, да ползва на макс. Весели празници.
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А aлкoxoлик paшкуф празнува денощно
9
2
 
4
 
! Отговори
Гхййкллх преди 1 месец
То в днескашно време има само ковид където се убърнем се ковид
8
7
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
И какво точно "празнуват" - рожденния ден на попа Климент Охридски - 25 ноември (8 декември по нов стил) ? :)))
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега всеки може да е студент и да завърши висшУ. БГ-университетите бълват масово неграмотници, които дори не могат да пишат без правописни грешки.
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит празник, колеги!
5
2
 
17
 
! Отговори
Дедо Кольо преди 1 месец
А бе това днешното студенти ли са ........ ??? Едно време какви студенти имаше......
4
4
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Пълно е с паразитни специалности вътре като тази на Гержика :)))
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако знаят кво ги чака... И ние не знаехме.
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Банкянския про стак и крадец едно време беше студент. В развъдника за милиционери в Симеоново.
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит празник!20 години от последният ми 8-и декември.Но душата не старее:-))))