"Лозенец" ще запази многопрофилния си характер, лекарите - подведени

Бъдещата педиатрия ще е център за лечение на деца на Балканите
8 дек 2021 14:51, Анисия Иванова
11

"В процеса на формиране на плана как сегашната детска болница ще се разшири и ще придобие по-добри битови условия за децата, се оказа, че ние не изследваме този терен в "Лозенец" за първи път. Свързахме се с инициативата и архитекти и получихме тяхното компетентно мнение", каза началникът на кабинета на здравния министър Лидия Чорбанова в студиото на "България сутрин".

Вчера лекари от болница "Лозенец" излязоха на протест, за да изразят несъгласието си с с идеята на здравното министерство тя да стане временно национална педиатрия.

България е единствената държава в ЕС, която не притежава такава болница за комплексни грижи, добави Чорбанова.

Още по темата
"Това е терен, който е далеч от запрашена градска среда, наоколо има парк, има и зеленина. Това е едно добро комуникативно място. До създаването на нов корпус сегашната болница "Иван Митев" може да се пренесе временно в "Лозенец", уточни Чорбанова.

Според нея лекарите от "Лозенец", които протестират, са били подведени от дезинформация. И допълни, че болницата ще запази многопрофилния си характер.  

"Детската болница трябва да стъпи на един цялостен анализ на нуждите на детското здравеопазване. Няма как да строим детска болница без да знаем от какво имаме нужда. Имаме нужда от комплексна грижа за децата. Трябва да направим пълен анализ и след това на базата му да се направи подробно задание, отворен конкурс за създаването на болницата. Нужен е план за управление на болницата и на работната сила", изтъкна председателят на ГИ "За национална детска болница" Мария Бресничка пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че това е кауза и инициатива от национално значение.

"В сегашната специализирана детска болница няма рентген, няма приемно отделение, ядрено-магнитен резонанс. В плана сме предвидили оборудването на тази нова болница. Предвидено е създаването на протонен център. Фокус ще бъде лечението на деца. Такъв център няма на Балканския полуостров. Тук може да се лекуват деца от Югоизточна Европа", коментира още Чорбанова.

Тя е категорична, че нищо няма да се промени за специалистите, които работят в болницата, както и за студентите, които се обучават там.

"Ние сме страна с изключително високи разходи за болнична помощ спрямо тези за доболнична. Здравните услуги за деца са фокусирани за тогава, когато вече са достигнали до болница. Профилактичните мерки страдат. Има региони в България, където детската смъртност е в пъти по-висока", уточни Бресничка.

Лидия Чорбанова каза, че са предвидили реновиране и дооборудване на детските клиники в страната.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
И двата терена са апетитни , явно някой нещо иска , играта е голяма . Ще видим , казал будиския монах .
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Фокус ще бъде лечението на деца. Такъв център няма на Балканския полуостров. Тук може да се лекуват деца от Югоизточна Европа." ЗА 40 ГОДИНИ НЕ СА Я ПОСТРОИЛИ И СЛУЧВАЩОТО СЕ Е ЕЛЕМЕНТАРЕН ПРИМЕР ЗА БАЛКАНСКА ГРАНДОМАНЩИНА. КАКТО СЕ КАЗВА В ЕДНА ДЕБЕЛА КНИГА "ПЪТЯТ КЪМ АДА Е ОСЕЯН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ"
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До коментар 4. Терена на сегашната педиатрична болница се иска от някого,не парка на болница Лозенец.
7
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Не разбрах само как ще стане това преструктуриране, трябва да закрият цели отделения, а пациентите и персонала да ги оставят на улицата
6
0
 
2
 
! Отговори
ime До 5 преди 1 месец
Сигрно ще се построи евентуално болница и някоя друга кооперациика , измислено е вече 100% как да стане . То иначе нямаше да е такъв зор .
5
0
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 1 месец
Е като на терена ще се построи болница,какво?Ти искаш МОЛ?
4
3
 
8
 
! Отговори
ime преди 1 месец
дреме им за болницата и за децата , целия зор е заради терена .
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено е ,че мастото на детската болница е в Лозенец. Естствено ,че няма да се сечат дървета- теренът е над 160 декара и не нансякъде е гора. Ива и стари ,ръждясали сгради ,които спокойно могат да се бутнат. Подразни това, че с говори за лечението на деца чак от Югоизточна Европа-абе първо създайте условия за лечението на БЪЛГАРСКИТЕ деца, щото положението е трагично, па после мислете за печалби...
2
4
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Значи ще изсечете гора, за да сте до парка хахахахаха И щом няма някаква апаратура в сегашна детска болница народа ще събере капачки и ще ви ги купи хахахахаха А вие милионите може да продължавате да ги хвърляте за тестчета хахахахаха
1
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
В ДАНС работят мутри на Борисов и все още поръчват терор срещу Българи! Пред мене приеха жалба на ром(***) а мене дори не ме приеха!