НАП отчита рекордни приходи за 2021 г.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък
8 дек 2021 12:46, Анисия Иванова
50
НАП отчита рекордни приходи за 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Над 25,7 млрд. лева са приходите, постъпили в НАП от началото на годината до края на ноември. Това са с почти 3,7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г., съобщиха от приходната агенция.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък – над 80%, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП

"Уверени сме, че с тези темпове ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине очакванията ни. Увеличението на доброволното деклариране и плащане от бизнеса и гражданите се дължи на партньорския подход от страна на НАП, фокусът ни  върху големите данъчни рискове и единното прилагане на закона", каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Общо данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на над 14,7 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 3,9 млрд. лв., над 3,1 млрд. лв. е корпоративния данък и 7,5 млрд. лв. ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 10,5 млрд. лв. в това число над 6,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
До Някой преди 2 години
Защото и тази година е блокирана от същата пандемия, ако не и по-зле. Други въпроси имаш ли?
39
3
 
3
 
! Отговори
dano преди 2 години
Тоя бухъл от снимката дали си е платил най-накрая ДДС - то от прехвърлената на брата ром фирма или си харчи със здраве държавните пари?
38
5
 
4
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Защо сравняват със същия период на миналата година, като всички помним , че цялата икономика беше блокирана от пандемията?
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да разбираме ли че герб не са си събирали данъците а са купували ф16 със заеми ?
36
0
 
7
 
! Отговори
Батко ви преди 2 години
''Общият размер на приходите от осигур. вноски до края на ноември надвишава 10,5 млрд. лв. в това число над 6,2 млрд. лв. са за държавно общ. осигуряване'' ДОБРЕ ЛИ ВИЖДАТ ОЧИТЕ МИ? При 10 млрд. осигуровки, 6 млрд. са на държавните търтеи. Разбирай тия 6 млрд не са внесени от тях, ами пак от плащащите данъци. Егати и процентното отношение! Фирмички и работници на частно едва смогват да си плащат осигуровките върху 650лв, а тези дето лежат от пон. до петък 17:00 тлъсти заплати и осигуровки.
35
3
 
5
 
! Отговори
Еми преди 2 години
Като събират толкова къде са им парите и теглят заеми всяка седмица тези от служебното правителство
34
4
 
6
 
! Отговори
4epa преди 2 години
СПЕЦОВ Е СПЕЦИАЛИСТ ПО *** ФИРМИ С ДДС !!!!!!!!!!!!!
33
2
 
2
 
! Отговори
Минтеко Минетков преди 2 години
Инедин мармот завива шоколад. Важното е дебилните анонимковци като 39 да се радват. Алооо, не знам Тиквуний, но кучето мине по умно от тебе ба каиш.
32
0
 
4
 
! Отговори
мислете преди 2 години
То хубаво, че има ръст, ама нека се замислим малко: бензинът миналата година беше 1,80 лв., сега е 2,45 лв. При едно и също количество /литри/ продадено гориво, приходите от ДДС и акциз са поне 30% повече. С тази инфлация, това е почти навсякъде. Има и друг момент. Едно от условията за получаване на помощи за фирмите, покрай пандемията беше, да нямат задължения към НАП. Нормално е фирмата Х, която има задължения за 15 хил.лв. да бърза да ги плати, за да може да прибере един подарък от 50 хил.лв.
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са рекорди приходите кво е това теглене на заеми всяка седмица по половин милиард и все не им стига
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, не подценявай културиста, не само, че има умения, но и лично е гепил 1,8 мил. от БГ територията/ако имахме държава, щеше да е в затвора/ с проста данъчна измама. Е, сега ще гепи 1,8 млрд. за него и зеления чорап, който го сложи на този пост.
29
5
 
5
 
! Отговори
Обран Бостан преди 2 години
Невиждам какъв е проблема да теглим кредити от Европа,те и гърците теглиха,живяха си и нищо не върнаха, а на тоя нашия обран бостан како ще ни вземат
28
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Хм"Тези пари няма да ги видиш от днеска за днеска.Но това само показва в какви размери са били кражбите на ГЕРБ!
27
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще избяга в Турция. Чака Рашков и Минеков да се присъединят към хомодружинкатра им и заедно да наемат вила в турски курорт.
26
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко ще избяга в Турция. Чака Гешев и Цацаров да се присъединят към хомодружинкатра им и заедно да наемат вила в турскли курорт.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят тия дето са платили повече, аз не съм от тия, така че всичко е точно.
24
7
 
16
 
! Отговори
Къде са парите ?! преди 2 години
При тази инфлация и поскъпване е редно и номиналните приходи на НАП да се увеличат, само че къде са парите ?! Румен Радев тегли всеки понеделник по 500 милиона лв. Нов дълг !!!
23
5
 
16
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
2020 беше куца откъм бизнес и това го знае всяко дете. Като ще се правят служебните на мъже защо не си правят равниса с 2019, например?
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е резултат от факта, че няма 240 хрантутници да крадат и да ги лобират олигарсите, както и че правителството е еднодневка и не може да се ориентира/корумпира. Резултатът е, 5 милиарда повече приходи и поне още 5 милиарда неоткраднати. А насреща сме дали 200-300 милиона за избори. Дано пак не се разберат и да няма правителство, така е по-добре за народа
21
2
 
14
 
! Отговори
ами преди 2 години
В такова съотношение на данъчните приходи много ще си мечтаем "Как ще ги стигнем."Там където искаме да стъгнем и си ги мерим постоянно съотношението е точно обратното-най-много от корпоративните данъци и най-малко от ДДС.С една дума в милата ни родина държавата "връзва двата края" благодарение на покупките на домакинствата,като една голяма част от техните средства се изпращат от чужбина.А големите "батковци" разчитат на инвестиции,производство и реализация на продукти с високо добавена стойност.