Помагаме на страни от Западните Балкани, Африка, Азия с близо 4 млн. лв.

Безвъзмездна помощ по проекти ще получат и в Близкия изток
50
Помагаме на страни от Западните Балкани, Африка, Азия с близо 4 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

България помага на страни от Западните Балкани, Източното партньорство, Близкия Изток, Африка и Азия с проекти за 3 497 835 лева

Проектите съответстват на географските и секторни направления на Средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ на Република България за периода 2020 - 2024 г. с приоритет върху страните от Западните Балкани и Източното партньорство. В тези региони ще бъдат финансирани общо 59 проекта на стойност 3 212 308 лева.

В Република Северна Македония и Черна гора подкрепата е насочена към осигуряване на универсално здравно покритие и достъп до качествени здравни услуги, а в Сърбия и Албания - към подпомагане на социално-икономическото развитие.

В Косово, Босна и Херцеговина, Украйна, Грузия и Азербайджан ще бъдат реализирани проекти, свързани с осигуряване на приобщаващо и качествено образование, а в Република Северна Македония, Сърбия, Албания - със защитата и гарантирането на правата на човека със специално внимание към жените, децата и хората с увреждания, съобщиха от правителствената пресслужба.

Акцент сред одобрените за финансиране предложения в Армения и Украйна е изграждане на административен капацитет и обществена ангажираност за укрепване върховенството на закона и осъществяване на демократични реформи. В Молдова, Република Северна Македония и Грузия ще бъдат реализирани проекти и в областта на междукултурния диалог и културно-образователния обмен.

В региона на Близкия изток и Северна Африка ще бъдат финансирани 6 проекта на обща стойност 162 957 лева. Те са насочени към насърчаване на процеса на ваксинация срещу COVID -19 в по-изолирани региони и сред уязвими групи (Мароко), осигуряване на приобщаващо и качествено образование (Ирак. Тунис), осигуряване на устойчива заетост за жени (Йордания) и на културния и образователен обмен (Ливан).

Африка на юг от Сахара се включва за първи път в политиката за помощ за развитие на Република България с 6 проекта на обща стойност 59 998 лева. В Намибия ще бъде подпомогната сферата на здравеопазването, а в Ангола и Нигерия - на образованието. С един проект страната ни ще финансира закупуване и доставяне на медицинско оборудване във Виентнам.

Средствата са от бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развитие на страните партньори, инвестиция в сигурността и стабилността на страните от съседните на България региони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Кой точно го реши това...? Хората искат да знаят кой взема такива решения???
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От благодарност да ни пратят поне няколко тона капачки за да има за ковьози за децата на "богата" България
15
2
 
12
 
! Отговори
Дамян Велчев преди 2 години
Може да им помагаме, ама ако Кирчо и Асенчо платят масрафа от собстения си джоб
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има стотици деца, които се нуждаят от животоспасяващи операции и лечение, а те пращат пари на други държави...
13
1
 
26
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Кой гласува и даде разрешение за тия пари? Питаха ли нас, народа, който ще плати тая сметка?
12
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
а за какво съдиха т живков че помагал на африка и бл изток ние всичко смерешили ами и на балканите ще помагаме да им помагат ам бази на балканите
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не само издържаме нашите неграмотни черни, но и неграмотните черни по света! БРАВО! междувременно има 20-30 годишни с вишУ които живеят или с мама или са на касите в Лидл.
10
0
 
16
 
! Отговори
Веселинъ 7113136860 преди 2 години
Ние,които сме в катастрофално състояние на здравеопазването,ако въобще думата "здравеопазване" може да изрази концентрационните лагери,които по лош навик продължаваме да наричаме "болници"сме щели били да помагаме на македонците в сферата на здравеопазването. Просто очите не вярват на прочетеният цинизъм. Настоявам да узнаем имената на психопатите,които представят и движат програмите,касаещи засегнатата тема. Отивам да си пусна студен душ и да се "ваксинирам" с един литър джин.
9
1
 
14
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
От къв зор ше подпомагаме Африка и Азия? Какво общо има България с проблемите там? Да ги подпомагат бивште им колониални господари.
8
1
 
7
 
! Отговори
Африка и Азия преди 2 години
Са страни от Западните Балкани и зависят от нас.
7
1
 
17
 
! Отговори
Кольо Фичето преди 2 години
Време е това разхищение на народна пара на престане и парите да бъдат пренасоче към деца в нужда и пенсионери.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В пълна сила -Държавата е машеха
5
1
 
16
 
! Отговори
смешници преди 2 години
ще дават пари на държави с подобен жизнен стандарт от държавните заемите които теглят редовно. На нас кой друг ни дава освен ЕС
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това Борисов го подписа преди 2 години...що за "новина" ....само вие журналистите ли не го знаехте???
3
9
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Продължаваме промяната!!!
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Февруари си заминавате , една стотинка не съм видят покрай ковид истерията ви , вие ще подпомагате други народи
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук пенсионери и не само *** от глад. И се гаврят с тях с ваучери за 20 лв ако се ваксинират.