ВиК операторите: Цената на водата може да скочи с 30%

Ситуацията в сектора била тежка, много ВиК дружества били пред фалит
8 дек 2021 14:33, Елка Василева
135
ВиК операторите: Цената на водата може да скочи с 30%
Снимка: архив, БГНЕС

"Общо за страната цената на водата може да скочи с 30%, ако се вземат предвид всички инфлационни процеси от последните години", заяви председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

"Голяма част от дружествата са изправени пред фалит. Всичко това се случи, защото цените на електричеството се задържаха изключително високи, а това е енергоемък бизнес и голям разход. В някои дружества разходите за електроенергия са 40% от всички разходи", коментира Престойски.

По думите му най-застрашени са ВиК операторите в Североизточна България и "има дружества, които са предупредени, че ще им бъде прекъснато електрозахранването".

Над 12 млн. са просрочените задължения за ток и продължават да растат, отбеляза Престойски.

ВиК операторите "не са перфектни, но нямат отношение към създалата се ситуация", смята Престойски, който отбеляза, че заложената цена на тока при формирането на стойността на водата е 82 лева на мегават, а в момента достига до 400 за мегават.

Според него е трябвало да има реакция на КЕВР още през юни, когато те са сезирали енергийния регулатор. По закон водата трябва да е на социално поносими цени, което е определено като не повече от 2,5% от средномесечния доход на домакинство. ВиК дружествата искат същото – "социално поносими цени".

В отговор на въпроса на КЕВР "Защо държавният ВиК холдинг не е направил нищо за покупка на ток на едро и при по-добри условия за дружествата си?", Престойски каза, че в момента може да се купува ток само от борсата, а там цените са високи.

"Българският ВиК холдинг не може да спаси ВиК дружествата, защото половината не са под неговата шапка, а и той бил създаден, за да се модернизира инфраструктурата", каза Престойски.

Според него качеството на услугата и водата не е по-лошо от това в Европа, а големите загуби по мрежата са, защото „години наред КЕВР даваше цена на водата, която само осигурява съществуването на дадено ВиК, но не му дава възможност да инвестира и развива мрежата“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
11
 
! Отговори
нормално е ! преди 2 години
Ромските квартали нарастват !
77
4
 
5
 
! Отговори
Търговия с хора преди 2 години
ДАНС на Борисов и Гешев са продавали роби на Пернишки мафиоти за гаври, изтезания и убийства! Цена 50 000 лева за роб!Къде е сега Великото МВР!?
76
1
 
11
 
! Отговори
шЪ скочи ли ? преди 2 години
Гледайте да не скочи народа !
75
5
 
2
 
! Отговори
В град Бобов дол преди 2 години
Борисов все още използва ДАНС и МВР и Прокуратурата за бухалки, тези буквално убиват неудобни !
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как ще ни спрат водата? Ако могат - нека!
73
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа гласува за Слави и канадеца - сега си плаща за тъппотията :)
72
1
 
19
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
За да си повишат тлъстите заплати.Водата основна суровина не е поскъпнала в природата.Милиарди литри вода национално богатство им доставя природата без пари.Никакви инвестиции във водопреносната мрежа.На нашата улица има 14 дупки от ремонти на 50 годишен водопровод етернитов.Канализационната тръба е почти запушена и мръсната вода прелива при наводнение.В и К фирмата веднъж фалира ограби я директора от царистите.Сега е на път да фалира втори път.Всичко е ревнало за заплати.
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва със закон да се регламентират загубите. Не може загубите да са около 60%, а те постоянно да вдигат цените и да не си покриват загубите с техни средства.
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази Промяна за която гласувахте ще ви докара дотам, че да си броите жълтите стотинки. Не знам тези с кредитите какво ще правят и най вече с ипотечните.
69
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето ви я ПРОМЯНАТА - глад и високи цени на всичко. Нали това искахте ?
68
5
 
8
 
! Отговори
Рошав преди 2 години
Абе да не ви пука бе...водата...тока...храната...сметките...важното е Гешев вън ! хахахаххахаа на ви са
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да живее СССеРе.... то Люба Кулезич и Сашо Диков се оказаха най-големите и достойни КОМУНИСТИ, а колкото до Гешев гори документите за 18 милиарда, ЗАЩО САМО 18, пишете 180 милиарда... то хейтърите вече милиардите за нищо ги нямат... Гешев гори документи за 180 сто и осемдесет милиарда, даже има още за 18 трилиона... хехехаха... то няма толкова пари в България... ФЕЙКНЮЗ
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България има много вода, това е райско кътче в Европа, друг е въпроса как се използва :))) Израел е много малка държава, територията им е колкото РСМ, пустиня е повечето от територията им, тоест немат вода, обаче си направиха пустинята в рай, щото имат желание :)))
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дървото се изправя дорде е младо. Време е за сопите.
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека първо водата да скочи, пък тогава говорете. Никога не се казва "хоп" преди да скочиш. Първо скачаш, па тогава казваш "хоп"!
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Одържавяване на вик . Вън *** от бг. Няма друг начин да се живее достойно. Народ ли сме или мрша.
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбирам ако сме бедни на вода, само че в това отношение сме много богати, вода бол в БГ :))) Явно некакви интереси са намесени, очаквам и за въздуха който дишаме да си плащаме....... :)))
61
5
 
11
 
! Отговори
А сега преди 2 години
Още месец и ще се молите на Борисов да се върне :)
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия където вдигат цените така нахално,дано да не им се вдигне оная работа никога вече.Амин
59
5
 
3
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Където пипнат честните и свободни кравари всичко тръгва демократично експоненциално нагоре.