Двоен ръст на обявите за работа, специалисти се намират трудно

Работата от вкъщи става все по-популярна
9 дек 2021 09:06, Анисия Иванова
98

Почти двоен ръст при обявите за работа се наблюдава за последната година, като най-търсени се оказват специалистите в администрацията и IT сферата. На фона на пандемията: вече всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Работата от вкъщи става все по-популярна. Това са позиции в административни и обслужващи дейности, както и в сектора на аутсорсинг индустрията, търговията и продажбите.

"Това, което се вижда е предимно в администрацията - търсят се административни служители, сътрудници и хора, които имат богат и значителен опит в комуникацията с хора. Вижте, определено тенденцията в момента е работа от вкъщи, а относно търсенето на кадри се търсят във всяка една сфера", обясни специалистът в Агенция за подбор на персонал Йоана Негрова.

Реално на фона на двойно повече обяви за работа, специалисти все пак се намират трудно.

Невен Боянов е управител в обучителна фирма за информатика и роботика. Споделя, че има недостиг на кадри с познания в технологиите.

"Голяма част от специалистите отиват в София или в чужбина и тук е много трудно да ги привлечем. Много малко хора се връщат обратно във Велико Търново след като са завършили тук. Като цяло не би трябвало да има разлика в заплащането, ако работиш една и съща работа в София и Велико Търново, но на практика не е така", подчерта пред Bulgaria ON AIR управителят на организация в сферата на образованието Невен Бояновц.

Оказва се, че пандемията е помогнала на хората с добро образование и опит от малките населени места да останат по домовете си и да работят към големи международни компании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
45
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Сещам се до преди няколко години шефа ми викаше: "Напускай бе, 100 човека чакат на портала за твоето място". Е, напуснах. Сега шефа ми е подизпълнител и като му набивам канчето за пропуснати срокове ми реве: "ама няма хора бе човек, разбери ме". Шарено нещо е живота.
30
1
 
23
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Абе верно ли, че трудно се намират специалисти да работят почти без пари ???Нека работодателите първо си ги направят специалистите и после да ги задържат при тях .
29
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масата народ не могат да напишат едно изречение без правописни грешки, Вие специалисти търсите.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всяка област трябва да има специалисти.Ама напоследък изчезнаха.Вички искат да са ИТ специалисти,а няма кой да ти поправи протеклия покрив,например.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йоана Негрова трябва да си смени името, защото не конформно към политическата ситуация! Добро утро!
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде да дойдат тия специалисти,като в Студентски град вместо да се учи,се хвърлят салфетки в чалготеките,а специалистите,доколкото ги имаше,избягаха в чужбина за по-добро заплащане.
25
7
 
20
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Работа от вкъщи е модерно клише, като "информиран избор". И двете са еднакво неефективни. Можеш да работиш от вкъщи, ако домът ти е като офис, а не като дом - няма деца и други близки хора, без телевизори, няма пералня, няма готварска печка, няма прахосукачка и т.н. Иначе ефективността е като: онлайн обучение, безалкохолна бира, надуваема кукла...
24
8
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Затова не пипайте плоският данък и максималният осигурителен доход ! Ако това се случи - много IT ще избягаме, а това ще доведе до още по-голяма липса и излизане на фирмите от България!
23
10
 
1
 
! Отговори
Митьо предприемач преди 2 години
До тоя дет пише за РусеМомче, в Русе 2000 чисто вземат някой чиновници в милицията, съда и Общината. 1000 лв. си е нормалната заплата. Аз давам 1200 чисто и мойте аргати ме носят на ръце и ме обичат. Достатъчна е заплатата за нормален живот тука. 2000 и на горе в Софията, ама там Сичко ти е по 2.
22
0
 
17
 
! Отговори
фд преди 2 години
И какви обяви пускат за специалисти? Продавач-консултант и заводски работник ако ги броите за специалисти може и да е вярно.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутрин като извеждам кучето ми прави впечатление, че от десет бързащи за работа, видимо на административни позиции, я има двама млади, я не. Останалите са около и над 60-годишни. Много вероятно е доста от по-младите да се придвижват с колите си, но все пак възрастовият баланс изглежда нарушен.
20
6
 
19
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Да наистина се търсят мноого ИТ специалисти, за продажба на мишки, клавиатури и други глупости.
19
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това учудва ли ви? Мен не. И не е най-голмият проблем това, че специалистите заминават. Скоро и заминаващи няма да има. Идва едно абсолютно неграмотно и безполезно поколение.
18
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко скоро 30000 кърлежа ще си търсят работа
17
8
 
17
 
! Отговори
Поколение преди 2 години
Новото поколение израсна с " белото" . Така и ще продължи да крета ! С фуражки начело сме си обречени на клизми - дългосрочни и болезнени !
16
1
 
8
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
До Анонимен 12 Брат'чед, що се вреш между шамарите, може ли да ми кажеш?
15
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва ще видят работодателите кон бобени шушулки яде ли. Новото поколение е не само претенциозно (и с право), но и ще бъде адски недоучило заради пландемията - тоест, очертава се армията от възрастни служители да продължи да бъхти още години, за да компенсира задаващия се тежък HR дефицит.
14
21
 
13
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Работа от вкъщи ! Какво ще изработиш от вкъщи ? Веднага уточнявам - л.айна ! Дааааа, това ще произвждаме с новата власт !
13
2
 
48
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Абсолютно нормално е да няма уважаващ себе си човек с достойнство, който да започва работа за под 1000 лева. Няма как устойчиво да се вдигат доходите в България, ако хората не си поискат по-висока заплата. Работодателите винаги ще дават възможно най-ниски заплати и това е напълно нормално да е така, след като има хора, които да се съгласяват.
12
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАми като сте толкова разочаровани от българите защо не си наемете германци да ви работят? Нали сме в ЕС. Интересно само колко германско специалисти ще почнат работа за 800 евро и осигуровки н5а минималната.